www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Sledibot
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
program_er
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Aktiv.: 10.32
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 27, 2009 6:36 pm    Naslov sporočila:  Sledibot Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Mogoče kdo od vas pozna tekmovanje ROBOsled, ki poteka v MB na SERŠu (mogoče še kje drugje) in je letos 17. marca ob 13.00 uri v učilnici B04. Wink Malo informacij. Very Happy

No, lani sem na tem tekmovanju bil 1. in letos spet tekmujem. Vsi slediboti (roboti ki sledijo ki sledijo črni črti) so v principu enaki, enak KIT, enaka navodila... Jaz sem pač zmagal na račun velikih koles in par zamenjanih uporov, da je bolj gnalo servote Very Happy

Ampak samo delovanje oz. premikanje teh sledibotov mi gre skrajno na živce! Premikajo se zgolj z obračanjem v levo in desno. Imajo 1 fotoupor in ukaz npr: če je črno pojdi levo, če je belo pojdi desno. In potem se on premika z levo, desno, levo, desno. Vedno eno kolo stoji! No, v ovinkih še nekako gre, ko pa robot pride na ravnino pa je to čisto blesavo! In se ziba sem in tja in tako premaguje ravno črto.

No, jaz sem si to zamislil drugače. Ker je edina omejitev to, da je robot narejen doma, mi ni problem narediti enega sprogramiranega. No, princip moje ga bil tak: pelji naravnost s polno hitrostjo, ko pa določen senzor zazna črno, pa samo bolj ali manj upočasni tisto kolo. Tako bi robot na ravninah lahko vozil s skoraj polno hitrostjo. Srce bo ATmega32, ki jo bom programiral z Bascom-AVR. Kodo objavim po tekmovanju Twisted Evil Če bo koliko-toliko izpadlo mogoče celo objavim med projekti.

Zdaj sem začel delati shemo v Eaglu, pa sem trenutno prišel do stanja na sliki. Vsaka LEDica spada k svojemu fotouporu, s katerim merim odbito svetlobo preko ADCja. Pa vsakič, ko bom kaj naredil zraven (ko se bo kaj večjega poznalo) bom prilepil novo sliko. Prosil bi, da shemo proti podokumentirate, ker jaz se še ne spoznam na to tako (to je moj prvi resnejši projekt) in velikokrat naredim nekaj preenostavno (in potem manjka kaki pomemben element ali pa kaj podobnega) ali pa prezakomplicirano. Na shemo še pridejo tipke in nekaj tranzistorjev (ali pa čip) za poganjanje motorjev ter nekaj LEDic (na tekmovanju se ocenjuje tudi "lepota" ter inovativnost izdelave robota).

Sledibot.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  22.84 KB
 Pogledana:  91 krat

Sledibot.png

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
eddie
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Dec 2003 21:02
Aktiv.: 3.05
Kraj: Severna primorska

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 27, 2009 7:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

podokumentirate -> pokomentirate! Wink

Ideja uporabiti bananico za rs232 se zdi kar dobra!
Bi se dalo kdaj uporabiti..

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
program_er
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 27, 2009 8:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja ker imam USB - Serial data kabel, ki ima na koncu 3,5mm jack. V bistvu je bil zraven merilnika sladkorja (sladkorna bolezen) za prenos meritev in podatkov na računalnik. Pa sem si rekel, ej, to pa je praktično. Zdaj skoraj vsepovsod kjer rabim RS232 dam jack in je! Sila enostavno in hitro ter majhno!

V primeru Sledibota pa je jack s stikalom - to pa zato, da po nepotrebnem ne pošiljam meritev (rezultate ADC) na RS232 oz je lahko ta izkjučen. Jaz samo pregledujem stanje stikala in ko zaznam, da je vkjučen kabel, začnem pošiljati podatke.

Slika805-400.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  11 KB
 Pogledana:  9531 krat

Slika805-400.jpg

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
eddie
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Dec 2003 21:02
Aktiv.: 3.05
Kraj: Severna primorska

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 27, 2009 9:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Super!
Applause

Lp
Nazaj na vrh
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.03
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 28, 2009 11:04 am    Naslov sporočila:  Sledibot Odgovori s citatom

Lepo.

Poglej si tega

Atmega32 je mogoče malo "overkill" za sledibota. Atmega8 bi zadostoval.

Ampak to je samo moje mnenje.

Lep pozdrav, Andrej
Nazaj na vrh
program_er
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 28, 2009 2:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vem, da bil bil mega8 čisto dovolj, samo bi bil že bolj na kratko s pini. Jaz sem rad bolj "flegma", meg32 pa imam tudi še 4 v SMD obliki in jih moram nekje porabit.

Do zdaj nisem imel veliko časa, zato sem dodal samo napajanje in napajanje motorjev. Bo 2N3904 zdržal tok motorčka v servotu? Pa jaz sem pač po svoje rešil kontroliranje hitrosti motorjev, ali bo ta način deloval? Imate boljši predlog? Pa glede napajanja, nisem tako vešč s temi regulatorji, zdi se mi, da manjka nekaj kondenzatorjev, pa nevem kakšne in kje bi jih dodal (kondenzatorji in upori so vsi v SMD obliki)... Razlog za to, da sem za napajanje motorjev dal svojo baterijo je ta, da motor ob zagonu pobere malo večji tok in lahko povzroči kakšen reset čipa ali pa napačno meritev, česar si ne želim. Pa tudi boljše je, da je "pamet" ločena.

Sledibot.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  38.29 KB
 Pogledana:  41 krat

Sledibot.png

Nazadnje urejal/a program_er Sob Jul 04, 2009 5:03 pm; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.50
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 28, 2009 2:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Priporočam ti še blokirne kondezatorje na ADC vhodih. Včasih še kako pomagajo Very Happy Sploh pa ker imaš še zraven motorje,ki se obnašajo kot induktivno breme. Wink

Drugače bo pa lep izdelek Applause

program_er
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 28, 2009 3:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Blokirne kondenzatorje? Think (kam se to veže?)

Pa ravnokar sem še nekaj videl: Tisti potenciometer PT1 mi nič ne pomaga. Mislil sem ga imeti zato, da nebi rabil programsko nastavljati, če svetloba (programska meja med črno in belo) nebi štimala. Ampak: fotoupor F3 gre po črni črti, vsi ostali pa po belem. In če bi jaz potem zasukal potenciometer, bi bil na istem, kajti vsem bi se zvišala ali znižala vrednost, ne samo belim in ne samo črnemu. Bom pa ga vseeno pustil, ker zdaj še ne vem, kakšne vrednosti morajo biti upori in bo zato, da bom z njim nastavljal neko sredino ADC vrednosti.

Nazadnje urejal/a program_er Sob Jul 04, 2009 5:02 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
dkone
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 28, 2009 3:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na vsak pin od ADC-ja,veži 100nF kondezator proti masi. Temu se pravi blokirni kondezator,proti motnjam.
program_er
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 28, 2009 3:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej bo zdaj OK. Pride pa še nekaj tipk (zdaj še nevem koliko), ki pa jih znam priklopit: en kontakt na GND, drugi na pin mege in preko upora (4,7k) na VCC ter nekaj ledic tu pa tam za lepši izgled.

Bojim se samo, da bo TIV morala biti dvostranska. Confused

Sledibot.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  41.28 KB
 Pogledana:  32 krat

Sledibot.png

dkone
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 28, 2009 5:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

program_er je napisal/a:
Torej bo zdaj OK. Pride pa še nekaj tipk (zdaj še nevem koliko), ki pa jih znam priklopit: en kontakt na GND, drugi na pin mege in preko upora (4,7k) na VCC ter nekaj ledic tu pa tam za lepši izgled.

Bojim se samo, da bo TIV morala biti dvostranska. Confused

pullup uporov ni potrebno,ker jih lahko uporabiš notranje Wink

gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.39

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 28, 2009 5:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vrži ven oba 7805 in naredi nek preprost stikalni napajalnik... baterija bo dalj časa držala
program_er
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 28, 2009 5:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gumby je napisal/a:
Vrži ven oba 7805 in naredi nek preprost stikalni napajalnik... baterija bo dalj časa držala

Think Ni mi tako pomembna varčnost. Bolj zanesljivost, funkcionalnost in dokaj enostavna izdelava. Pa vseeno, mogoče pa res, samo nisem še nikoli delal stikalnih napajalnikov. Kak primerček vezave ne bi škodil. Wink

gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.39

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 28, 2009 5:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Datasheet za MC34063 poglej, je precej primerov not...
program_er
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 28, 2009 7:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimiv čip, si bom zapomnil. Ampak v tem primeru bom vseeno vzel L7805CV, ker rabim manj dodatnih elementov pa bolj enostaven je.

No, zdaj pa k programiranju.

Fotoupori so postavljeni tako:
|||||F1|||||F2||||||||F3||||||||F4|||||F5|||||
Recimo da je Motor1 levi, Motor2 pa desni motor.

Princip delovanja je tak, da naj bi bil F1 vedno na črnem, ostali pa vedno na belem. Če bi prišel F4 na črno, bi se PD4 dal na 0 in motorju bi zmanjkalo toka. Nebi se sunkovito zaustavil, samo upočasnil bi zelo. To je za blag ovinek. Če pa prišel še F5 na črno pa bi moral Motor2 zavreti (kako to narediti na shemi? Uporabil bi rele, ki bi motorju naredil kratki stik ampak je prevelik), dokler nebi bil F3 na črnem, vsi ostali na belem. Za levo stran bi bilo enako.

Vseh FR (fotouporov) na enkrat žal ne morem kontrolirati. Zdaj pa nevem, ali naj z ukazom IF hitro pregledam vsaki FR posebej, če je na svoji barvi ali naj uporabim While-Wend...

Z IF bi bilo nekako takole (pišem "na pamet" in bolj shematsko, kot pa v Bascom jeziku):

Meja je npr. 500. Pod 500 je črno, nad 500 je belo.

Koda:

Do
If F2 < 500 Gosub Leviov
If F4 < 500 Gosub Desniov
If F1 < 500 Gosub Oleviov
If F5 < 500 Gosub Odesniov
Loop

Leviov:
If F2 < 500 Then
motor1 = 0
End If
motor1 = 1
Return

Desniov:
If F4 < 500 Then
motor2 = 0
End If
motor2 = 1
Return

Oleviov:
If F1 < 500 Then
motor1 = 0
bremza1 = 1 (tega še ni v shemi)
End If
bremza1 = 0
motor1 = 1
Return

Odesniov:
If F5 < 500 Then
motor2 = 0
bremza2 = 1 (tega še ni v shemi)
End If
bremza2 = 0
motor2 = 1
Return

End

Uh, vidim, da v tem primeru sploh ne rabim F3. Ampak imam občutek, da tako sledibot nebi deloval ravno najbolje.

Z While-Wend:
Koda:

Goto Glavno

Glavno:
 If F2 < 500 Gosub Leviov
 If F4 < 500 Gosub Desniov
Goto Glavno

Leviov:
 While F2 < 500
  motor1 = 0
   If F1 < 500 Goto Oleviov
 Wend
 motor1 = 1
 Goto Glavno
Return

Desniov:
 While F4 < 500
  motor2 = 0
   If F5 < 500 Goto Odesniov
 Wend
 motor2 = 1
 Goto Glavno
Return

Oleviov:
 While F1 < 500
  motor1 = 0
  bremza1 = 1
 Wend
 bremza1 = 0
 Goto Leviov

Odesniov:
 While F5 < 500
  motor2 = 0
  bremza2 = 1
 Wend
 bremza2 = 0
 Goto Desniov

End

Pomoje razumete, kaj sem hotel napisati, Bascom je itak čito enostaven. Goto pomeni naj gre nekam, Gosub pa pomeni da gre v podrutino in se potem vrne na mesto, od kjer je odšel.

Meni se zdi ona z While boljša verzija, čeprav bi bilo najbolše oboje skupaj zmešati. Eh, že jaz sem vse zamešal...

Jaz sem "bremzo" mislil narediti kot je na priloženi sliki, le da mora biti potem koda malo obrnjena! Tako npr:
motor2 = 0
bremza2 = 0
Wend/End If
bremza2 = 1
motor2 = 1
Torej, v tem mojem primeru "bremze" se mora motor1 ali 2 (tranzistor) vedno prej ugasniti, potem se prižge bremza, potem se moram najprej bremza dati na 1, šele potem prižgati spet odpreti tranzistor/prižgati motor. To pa zto, da ni kratkega stika.

EDIT: Čisto sem pozabil...Oh, ob vsem tem pa moram nekam še vkjučiti merjenje ADC (in po možnosti še preverjanje RS232 jacka ter print ukaze, toda to ni nujno.)!

Sledibot.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  42.5 KB
 Pogledana:  21 krat

Sledibot.png

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 1 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 502 dni