|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
clownfish Član

Pridružen-a: Pet 05 Avg 2005 13:05 Prispevkov: 765 Aktiv.: 3.23 Kraj: Povir / Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Mar 01, 2009 3:56 pm Naslov sporočila: Pošiljanje SMS iz kontrolerja preko gsm telefona |
|
|
Imam Siemens CX70 telefon preko usb kabla priključen na prenosnik.
USB adapter kreira COM9 preko katerega se telefon na AT komande normalno odziva.
Telefon podpira samo PDU SMS torej
ukaz: at+cmgf=?
vrne +CMGF: (0)
ko poizkušam pošiljati sms imam težave.
direktno pošiljanje preko niza:
AT+CMGS="+38641XXXYYY"
vrne napaka namesto, da bi omogočilo vnos PDU stringa ???
načelno bi ta funkcija morala delovati.. direktno pošiljanje..
če pa uporabim najprej vpis v spomin z:
AT+CMGW=38
>07918346011033F31100099240914834F30000AA1CC6A7B4DA041599C52555FA74269720651144451641C2E2940A
dobim odziv:
+CMGW: 4
torej je bilo sporočilo shranjeno na lokacijo 4.
Ko pogledam v telefon je sporočilo shranjeno v Osnutkih.
Če ga poizkusim prebrati z ukazom
AT+CMGR=4
dobim odgovor:
+CMGR: 2,,38
07918346011033F31100099240914834F30000AA1CC6A7B4DA041599C52555FA7426972065114445
1641C2E2940A
torej je sporočilo pravilno shranjeno..
z Ukazom:
AT+CMSS=4
pa bi se moral SMS poslati..
A SE NE POŠLJE..
sam gsm nekaj "melje" in čez par sekund dobim odgovor:
+CMSS: 72
OK
kar naj bi pomenilo, da se je sporočilo poslalo? a na drugem telefonu sporočilo ne pride??
Ko pogledam v gsm vidim, da je to novo sporočilo med poslanimi in tudi številka je prava.
torej sam nekaj delam narobe.. a ne vem kaj..
sem na netu pregledal že precej primerov a mi res ni jasno kaj delam narobe
ima kdo kakšno idejo??
Nazadnje urejal/a clownfish Pet Mar 06, 2009 11:40 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
clownfish Član

Pridružen-a: Pet 05 Avg 2005 13:05 Prispevkov: 765 Aktiv.: 3.23 Kraj: Povir / Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Mar 01, 2009 4:44 pm Naslov sporočila: Re: Pošiljanje SMS v PDU načinu |
|
|
v vmesnem času sem poizkusil še z novejšim telefonom Nokia N73
zanimivo, da mi ukaz:
AT+CMGF?
vrne odgovor: +CMGF: 0
torej podpira delovanje samo v PDU načinu..
Čeprav gre za dokaj nov telefon ki baje podpira oba načina.
tukaj ukaz:
AT+CMGS=32
> 07918346011033F311000B918346914834F30000AA14C4B0BB3C07A9CBA0B21BC42EC341E4B03B
04
vrne OK in SMS tudi pride na drug telefon
ko poizkusim telefon prestaviti v TEXT mode (čeprav ukaz AT+CMGF? vrne odgovor, da tega TEXT moda ne podpira)
z ukazom:
AT+CMGF=1
dobim odgovor OK (torej Text mode omogoča)
in ko dam ukaz:
AT+CMGS="+38641xxxyyy"
> danes posljem se drugi sms
dobim odgovor OK in tudi ta drugi sms se normalno pošlje in ga na drugem telefonu tudi sprejmem..
Torej gre za neko specifiko na Siemens telefonu če z nokio deluje ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
clownfish Član

|
Objavljeno: Pet Mar 06, 2009 1:47 pm Naslov sporočila: Re: Pošiljanje SMS v PDU načinu |
|
|
Po par-dnevnem zezanju in experimentiranju sem ugotovil, da sem imel povezavo med telefonom in kontrolerjem že pravilno izvedeno vendar mora imeti konektor na Siemens telefonu pine 5 in 7 vezane na maso, da sploh kaj pride iz njega.
Sedaj mi deluje komunikacija med kontrolerjem in telefonom vendarle deluje.
Še vedno je težava ker kot kaže sama oblika PDU sporočila ni pravilna.
Spet sem gm priključil na USB serial adapter na Pc in eksperimentiram z programom PDUSpy.
Ta sicer kreira PDU string in ga tudi preko gsm-a pošlje na drug telefon vendar
ko isti PDU string naložim v kontroler in poizkusim poslati sporočilo ne gre naprej..
gsm javi napako 500.. (to naj bi bila neka splošna napaka)
isto se zgodi ko poizkusim vse skupaj iz PC-ja preko recimo Hyperterminala.
Ima kdo idejo kje bi dobil kakšen sw, ki prestrezal vso komunikacijo z serijskim portom?
Predvidevam namreč, da je težava v sami proceduri pošiljanja.
Tale program PDUSpy pošlje par AT ukazov in šele nato PDU sporočilo in vse skupaj deluje. Sam pa pošljem samo PDU spročilo in ne deluje..
in sedaj moram ugotoviti pravilno sekvenco..
direktno pošiljanje, ki bi načelno moralo delovati namreč ne deluje..
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TilenS Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29 Prispevkov: 556 Aktiv.: 2.35
|
Objavljeno: Pet Mar 06, 2009 2:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Misliš tole ?
_________________ LP Tilen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pet Mar 06, 2009 2:38 pm Naslov sporočila: Prilagam |
|
|
Prilagam projekt SMS avtomata programiranega v Bascomu8051 in za gsm - pdu format komunikacijo. Morda ti bo lahko v pomoč
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
smsauto2.zip |
Velikost datoteke: |
156.47 KB |
Downloadano: |
84 krat |
_________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
vsi so za bratstvo, nihče za prepir.
Od same ljubezni vsak čas na granatah
bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.68 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pet Mar 06, 2009 2:41 pm Naslov sporočila: Re: Pošiljanje SMS v PDU načinu |
|
|
teslo je napisal/a: |
Ima kdo idejo kje bi dobil kakšen sw, ki prestrezal vso komunikacijo z serijskim portom? |
Računalnik s prostim COM portom + terminal. Na že povezano komunikacijo priključiš paralelno "sniffer" COM port = RX in GND pin. S tem spremljaš eno smer komunikacije, kar ti verjetno v danem primeru zadošča.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
clownfish Član

|
Objavljeno: Pet Mar 06, 2009 3:07 pm Naslov sporočila: Re: Prilagam |
|
|
vilko je napisal/a: |
Prilagam projekt SMS avtomata programiranega v Bascomu8051 in za gsm - pdu format komunikacijo. Morda ti bo lahko v pomoč |
kakšen PDU kreira in ali preverjeno deluje na Siemens telefonu?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pet Mar 06, 2009 3:20 pm Naslov sporočila: ja |
|
|
ja, na tem konceptu krmilim mojo hišno napravo in moj sin vodi sistem centralne kurjave, (tisti, ki me zafrkava pri izklopu termostata)
Le z eno razliko, zadevo sem predelal na AVR
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
clownfish Član

|
Objavljeno: Pet Mar 06, 2009 3:42 pm Naslov sporočila: Re: ja |
|
|
vilko je napisal/a: |
ja, na tem konceptu krmilim mojo hišno napravo in moj sin vodi sistem centralne kurjave, (tisti, ki me zafrkava pri izklopu termostata)
Le z eno razliko, zadevo sem predelal na AVR |
Tudi jaz imam namen priključiti vse skupaj na AVR..
Samo najprej moram ugotoviti kako uspešno poslati SMS..
Mi lahko pošlješ del kode, ki ga uporabljaš za pošiljanje PDU sporočil?
Hvala!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

|
Objavljeno: Pet Mar 06, 2009 9:29 pm Naslov sporočila: Tudi |
|
|
V programu sta dva podprograma, putsms1 in putsms2 ki morata biti klicana eden za drugim z majhnim časovnim presledkom, prvi pošlje gms-u ukaz, pošiljjali bomo SMS, drugi daje vsebino - istočasno prevaja v pdu format in takoj bajt po bajt daje ven v GSM, tako da vsebine v pdu formatu v celoti ni v mikroprocesorju.
Oglej si ta dva podprograma!
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
siljo Član

Pridružen-a: Tor 28 Okt 2003 8:08 Prispevkov: 1035 Aktiv.: 4.37 Kraj: Ribn'ca
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s56al Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03 Prispevkov: 788 Aktiv.: 3.32 Kraj: JN66SI & JN76TM
|
Objavljeno: Ned Mar 08, 2009 7:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še ena stran s solidnim opisom PDU:
http://www.dreamfabric.com/sms/
Preverjeno deluje na Siemens C35, C45, M20T, in TC35.
Delujoč (na zgoraj naštetih Siemensih preverjen) primer:
at+cmgf=0 (preklop v PDU način pošiljanja SMS)
OK
Pošljemo SMS z vsebino "Zdravo" na št. +386 41 597 984, SMS je sestavljen iz 21 oktetov (inicialni oktet "00" ne šteje):
at+cmgs=21
>0011000B918346517989F40000AA075AB23C6C7F8700<CTRL-Z>
+cmgs: xyz ("xyz" je števec odposlanih SMS)
OK
...kjer pomeni:
00 ... Dolžina SMSC informacije je 0, terminal uporabi SMSC št. shranjeno v telefonu
11 ... Prvi oktet glave sporočila, vsebuje različne parametre
00 ... Telefon sam pripravi identifikacijo pošiljatelja SMS sporočila
0B ... Dolžina št. prejemnika, v našem primeru 11 cifer
91 ... Tip zapisa št. prejemnika, 91 pomeni mednarodni format
83 46 51 79 89 F4 ... 11 mestna št. 386 41 597 984 zapisana v posebnem vrstnem redu, manjkajoča polovica šestega (zadnjega) okteta je zapolnjena z "F"
00 ... Oznaka protokola
00 ... Način kodiranja podatkov (vsebine SMS) - 00 pomeni 7 bitno kodiranje
AA ... Veljavnost sporočila, AA pomeni 4 dni
07 ... Dolžina vsebine SMS, v našem primeru sedem 7-bitnih ASCII znakov, prekodiranih v 8 bitne oktete (pri daljših sporočilih je št. oktetov seveda manjše od števila 7-bitnih znakov vsebine SMS).
5AB23C6C7F8700 ... Besedilo "Zdravo!" prekodirano iz 7 bit ASCII v oktete
LP, Sandi
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
clownfish Član

|
Objavljeno: Čet Jun 18, 2009 4:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zadnje tri dni se ukvarjam z kreiranjem in pošiljanjem SMS-ov.
Najprej sem se igral z namenskim GSM/modemom Falcom.
Zadeva podpira pošiljanje textovnih SMS sporočil in koda za pošiljanje je dokaj enostavna.
Težava je le v tem, da vse skupaj dela obupno počasi..
Nekako ocenjujejm da potrebuje da pošlje en sam samcat SMS kakih 20-30sekund. Torej z začetno inicializacijo in pošiljanjem SMS-ja..
Če inicializacijo in pošiljanje poizkusim kaj pospešiti z krajšanjam pavz med posameznimi ukazi škatla sama javlja Error..
No danes sem se igral z SiemensCX70..
In kreiranjem PDU-ja..
Kaj mi lahko kdo pove kje je bistvo tega PDU formata?
Razen tega da je kodiranje in odkodiranje precej komplicirano?
Nekako nisem mogel ugotoviti kje je bistvo tega PDU formata..
Dolžina celotnega sporočila je skoraj popolnoma enaka če pošiljamo posamezne oktete ali pa za vsako črko sporočila en byte..? recimo v hex obliki za vsak byte v stringu ki ga pošiljamo..
No na podlagi predloga s56al sem strukturo celotnega sporočila razbil na konstantno enake dele in tiste ki se spreminjajo..
Torej konstantne dela pošiljam kot string, številko ciljnega gsm-a z lahkoto pretvorim z premetavanjem cifer med sabo, z delom kode z linka
http://www.mikrocontroller.net/topic/38862
pa text sporočilo pretvorim v PDU in ga pošljem na koncu pošiljanja PDU sporočila..
Skratka po sestavljanju sporočila iz vedno enakih delov in spremelnjlivih dobim celoten PDU, ki ga potem pošljem..
Sedaj pa študiram kako bi zadevo izvedel tako da bi delovala interuptno recimo preko nekega timerja saj bi tako lahko pošiljal SMS-je v ozadnju, medtem ko bi sam kontroler v glavnem programu delal kaj drugega..
Zanima me še če veste da se kje dobijo podatki kako GSM-telefone različnih proizvajalcev pripraviti do tega da pošljejo SMS?
Pri svojem testiranju sem ugotovil da je za oba gms-telefona svoja sekvenca ki je sestavljena iz svojih ukazov in svojih pavz...
Seveda pa bi želel narediti tako da bi na škatlo lahko preiključil več različnih tipov gsm telefonov..
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
siljo Član

Pridružen-a: Tor 28 Okt 2003 8:08 Prispevkov: 1035 Aktiv.: 4.37 Kraj: Ribn'ca
|
Objavljeno: Čet Jun 18, 2009 8:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
prosim ne trudi se preveč z univerzalnim pošiljanjem smsov!
veliko gsmjev ima veliko problemov...vsak posebej ....svoje probleme!
Npr. pri Siemensih že nivoji na rs232 vodilu nagajajo, pa čeprav imaš sw vse poštimano u nulo!
Pri nokijah imaš fbus /mbus .......
_________________ Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
clownfish Član

|
Objavljeno: Čet Jun 18, 2009 9:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
siljo je napisal/a: |
prosim ne trudi se preveč z univerzalnim pošiljanjem smsov! |
uf.. torej je potrebno sekvenco in čase nastavit za vsak telefon posebej..
Stvar bo namenjena javljanju nenormalnih torej nepravilnih parametrov delovanja torej izpada napajanja, previsoke temeprature oziroma izliva vode..
Citiram: |
Pri nokijah imaš fbus /mbus ....... |
Hja to vem.. tudi to bom moral še zagristi..
Sicer pa.. večina novih telefonov sploh nima več RS232 (12V, 5V oz 3.3V logika)priklopa.. opuščajo tudi IR.. tako da ostane samo še USB.. ali pa Bluetooth..
Si bom moral anresti malo zaloge teh starih dobrih gsm-jev..
Je precej cenejše kot pa nakup namenskega gsm modula..
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni