Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.79 Kraj: KOČEVJE
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Lagrange Član

Pridružen-a: Pet 10 Okt 2003 10:07 Prispevkov: 164 Aktiv.: 0.69 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Mar 06, 2009 12:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Lotanje 0805 komponent se mi zdi osebno enostavnejše kot TH elementov. Tudi na klasičnem protoboardu jih raje uporabljam. Nekako ravno ustrezajo razdalji med dvema "padoma".
Čipi v SO ohišjih mi tudi ne počnejo težav. Nekoliko manj prijetni postanejo QFP z 0.5mm rasterjem. Gre, ampak je mučno.
Z nekaj prakse so se mi pričeli zdeti 0805 precej konjski, tako da pričenjam uporabljati 0603.
Vse skupaj počnem z primežem, spajkalnikom in malo boljšo pinceto. Predpogoj za uspeh je masiven "šraufštok"
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.93 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pet Mar 06, 2009 12:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Lagrange je napisal/a: |
Predpogoj za uspeh je masiven "šraufštok"  |
Ehhh..... fetiš
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bungee Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49 Prispevkov: 1479 Aktiv.: 6.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Mar 06, 2009 12:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Lagrange je napisal/a: |
Nekoliko manj prijetni postanejo QFP z 0.5mm rasterjem. Gre, ampak je mučno. ) |
OK za vse ostalo mi je jasno. QFP lotaš s spajkalnikom ali vročim zrakom.
Pa še moj odgovor na temo. Do sedaj sem vse lotal na roke, SO ohišje z rastrom 0.65mm pa sem lotal z aktivnim odsesavanjem cina.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Lagrange Član

Pridružen-a: Pet 10 Okt 2003 10:07 Prispevkov: 164 Aktiv.: 0.69 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Mar 06, 2009 7:04 am Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Ehhh..... fetiš  |
Moj ima zelo lepo navojno vreteno.
Če ga ni potem mi ob najmanjšem premiku ploščice element zleti nekam v neznano. Verjetno ni potrebno poudarjati občutka frustracije ob tovrstnih dogodkih. Uporabljam kar tiste kitajske strojne primeže. Za vrtanje sicer niso, pcb pa kar solidno držijo.
Ja, QFP-je sem lotal s navadnim spajkalnikom (Weller WSD80 + široka konica). Vse pine zalijem s cinom, katerega višek poberem z ospajkovalno pletenico. Poikusil sem tudi s pasto. V slednjem primeru so se pojavile čudne težave. Včasih je namreč lot pod lupo izgledal zelo lep, a stika ni bilo. Ko bo kaj časa bom poizkusil še z masko in grelno ploščo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.00
|
Objavljeno: Pet Mar 06, 2009 11:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.79 Kraj: KOČEVJE
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.96
|
Objavljeno: Pet Mar 06, 2009 2:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem se SMD spajkanja naučil po temle tutorialu .
Ko sem prvič spajkal (VolkDjev programator) sem pobrusil eno staro špico spajkalnika in "nakakal" tisti cin. Programator sicer deluje, ampak podobno pa ni ničemur.
Nato pa sem pregledal ta tutorial, vzel eno staro plato s SMDji in treniral. Gor, dol. V glavnem, pletenica dela čudeže
Sedaj z navadno- malce širšo konico zaspajkam kar solidno. No, za elemente velikosti 1206 uporabim malo manjšo.
In sedaj raje delam z SMDji.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.63 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pet Mar 06, 2009 2:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
lucca brassi je napisal/a: |
kakšna je alternativa temu packanju s pasto? |
tanek cin, fin spajkalnik in fluks.
0805 so res preveliki za normalno delo 0603 pa ravno tapravi.
SO čipovje gre skoraj miže, za 0.5mm raster pa se je potrebno malo potrudit.
Moje orodje:
cin (s svincem!), fi 0.5mm
spajkalnik s čim tanjšo konico
razredčena kolofonija oz. fluks v injekciji
fina pincetka
odspajkovalna pumpica
občasno vroč zrak za odlotavanje
ultrazvočna banjica + isopropil alkohol
Sandi, če ti probleme povzroča vezje na sliki, ti ga sestavim v eni uri, s čiščenjem vred. Plačilo = en sestavljen driver
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47 Prispevkov: 2173 Aktiv.: 10.31 Kraj: Maribor (Pohorje)
|
Objavljeno: Pet Mar 06, 2009 5:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi pa vprašal kateri cin se prej stopi (pri nižji temperaturi): z več ali z manj % svinca?
_________________ Upanje ni del naše projektne strategije.
Member of Trisat - 1. Slovenian satellite running new fault tolerant aerospace processor.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.63 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pet Mar 06, 2009 5:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Svinec se topi pri zelo nizki temperaturi (poglej na wikipedio). Se pravi - več svinca - nižja temperatura. Ampak itak je tak navaden, uporaben cin sestavljen iz bolj ali manj enake mešanice. In nimaš kaj dosti izbire.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47 Prispevkov: 2173 Aktiv.: 10.31 Kraj: Maribor (Pohorje)
|
Objavljeno: Pet Mar 06, 2009 5:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja tega gledam. Topi se pri 170°C, kar se mi ne zdi veliko. Ali pač?
Sicer pa, če ima spajka več svinca, to ne škoduje lotanju ali kaj podobnega?
_________________ Upanje ni del naše projektne strategije.
Member of Trisat - 1. Slovenian satellite running new fault tolerant aerospace processor.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BojanR Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52 Prispevkov: 693 Aktiv.: 3.30 Kraj: Vnanje Gorice
|
Objavljeno: Pet Mar 06, 2009 6:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bojda škoduje tistemu, ki lota. Ker so svinčeve pare strupene pri vdihavanju.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.00
|
Objavljeno: Pet Mar 06, 2009 7:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
59.79 KB |
Pogledana: |
7 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bungee Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49 Prispevkov: 1479 Aktiv.: 6.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Mar 06, 2009 8:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najprej na ploščico flux, potem pa gor postaviš element, na spajkalniku pa imaš malo kapljico cina. Potem se samo še dotakneš in je. Pa še na drugo stran, pa je element zalotan (dvo pinski seveda).
Lagrange, se pardoniram za vprašanje sem v prejšnjem postu mislil da na roke lotaš QFN podnožja. QFP 0.50mm sem pa že lotal s spajkalno postajo (Weller WMD3) podobno kot ti, le da sem na koncu namesto pletenice uporabil odsesavanje.
Me zanima, če se je že kdo na roke lotil QFN podnožja oziroma "breznožja"
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|