|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
zlabo Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 21:38 Prispevkov: 283 Aktiv.: 1.34 Kraj: Domžale-Kamnik
|
Objavljeno: Tor Mar 10, 2009 11:58 am Naslov sporočila: Inštalacije v delavnici |
|
|
Najprej en lep pozdrav vsem strokovnjakom
Prenavljam garažo (delavnico za strojniška dela in popravilo avtomobilov) in s tem tudi komplet elektro del. Sedaj pa imam nekaj vprašanj ker nisem ravno doma v energetiki in inštalacijah. Pa bom najprej opisal obstoječe in zamišljeno bodoče stanje...
Obstoječe stanje:
-dovod 4x4mm2 "štukan" nekje vmes pod zemljo (vprašanje kakšen je spoj), ta dovod je potegnjen iz notranje omarice, kjer je včasih bil števec porabe.
-ozemljitev (tukaj sem malo skeptičen če je dobro izvedena)
-4P FID 500mA
-3x 20A taljive varovalke za trofazno vtičnico
-1x 16A taljiva varovalka za vtičnice
-1x 10A taljiva varovalka za luči
Sedaj sem kupil 24 mestno omarico od gewisa in naslednje elemente (vse varovalke so avtomatske):
-4P FID 25A/300mA
-1x 3P 20A C za glavne varovalke
-1x 3P 16A C za trofazne vtičnice
-4x 1P 16A C za vtičnice (3veje) in stalen priklop el. radiatorja
-2x 1P 10A B za luči (2 prostora - 2 veji)
V garaži bodo od večjih porabnikov 3F varilni aparat, močnejša kotna brusilka, kompresor, mogoče tudi el. radioator (čeprav to zaenkrat še ne) in ostali manjši porabniki. Upam da se mi bo tokovno izšlo...
No sedaj pa vprašanje, po nakupu sem malo razmišljal, če je glavna varovalka (3P 20A) sploh potrebna glede na to da imamo "pancarke" 25A, torej bo selektivnost bolj boga. Ali naj dam rajši brez te glavne varovalke in jo v trgovini zamenjam za kaj drugega, ali pa jo uporabim za še eno močnejšo 3F vtičnico (preko tistega okroglega 5P vtiča)? Potem bo pač eventuelno ob tokovni preobremenitvi kurilo "pancarke" kar pa mi ni najbolj všeč. Torej ali bom z 20A C dosegel zadovoljivo selektivnost?
Potem pa drugo vprašanje, ali bi bilo smiselno zamenjati kabel z novim 5x4mm2 naravnost do zunanje omarice (kjer so "pancarke"), glede na to da je to kar strošek? In pa kakšno oznako kabla moram gledati če bo kabel v cevi, v zemlji.
Sam sem doma bolj v elektroniki, sicer sem 3 poletja kot študent delal elektroinštalacije, a nikoli nisem projektiral energetskih sistemov...
Lp, Blaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BojanR Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52 Prispevkov: 692 Aktiv.: 3.31 Kraj: Vnanje Gorice
|
Objavljeno: Tor Mar 10, 2009 7:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede na to, da imaš kabel nekje štukan in da ne veš kakšna je ozemljitev, ti svetujem da se temu (predvsem ozemljitvi) kar posvetiš. Opravi se meritev in veš pri čem si. Tako ti bo tudi FID zanesljivo delal. Kabel moraš v vsakem primeru zamenjati, ker po štirih žilah ne moreš peljati treh faz, ničle in ozemljitve. Če boš imel omenjene glavne varovalke v omarici v kateri imaš odjem C20A, potem imaš lahko kabel 5x2,5mm2, če pa imaš odjem direktno od pancark 25A potem moraš imeti kabel 5x4mm2. (Kabel dolžine pod 100m)
V svoji omarici v garaži ne potrebuješ glavne varovalke, ker je ta že v odjemni omarici in ščiti tako tvojo novo omarico in dovodni kabel.
Pri tokovni obremenitvi, katero omenjaš, vse zavisi od faktorja istočasnosti, samo 3x20A je pa tudi kar nekaj. Glej da boš enofazne porabnike kar najbolje razporedil po fazah.
Ne razumem kaj smatraš pod selektivnostjo. Seveda bo 20A varovalka prej odklopila kot 25A pancarka (N00).
Aha, še oznaka kabla za v zemljo te zanima. Trgovski naziv je NYY, stara oznaka je bila PP00. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zlabo Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 21:38 Prispevkov: 283 Aktiv.: 1.34 Kraj: Domžale-Kamnik
|
Objavljeno: Sre Mar 11, 2009 10:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Najprej hvala za odgovor
Garaža in hiša sta ločena objekta, tako da ima garaža tudi svojo ozemljitev. Zato pa je 4x4mm2
Samo jaz če bom menjal bom dal 5x4mm2.
To da mi bo pancarka 25A varovala kabel mi je jasno, ampak jaz bi pa rad ščitil pancarko, zato sem mislil dati 20A glavne varovalke v novo omarico.
Glede selektivnosti mi je nek izkušen projektant rekel da je treba iti dva razreda nižje če hočeš imeti zagotovljeno 100% selektivnost. Torej če imaš pancarko 25A, bi moral dati potem v omarico glavne varovalke 16A, da bi bil 100% da zaradi preobremenitve ne bo pokurilo pancark. Ampak mislim da bi moralo biti to dosežno tudi z 20A varovalkami.
Najlepša hvala za nasvete  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50 Prispevkov: 781 Aktiv.: 3.30 Kraj: Radenci
|
Objavljeno: Sre Mar 11, 2009 12:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, 4 žilni kabel bi v bistvu lahko tudi ostal, vprašanje je bolj tistega spoja vmes. Če boš že kabel menjal pa na vsak način kupi 5 žilnega.
Štiri žile bi bilo dovolj, če bi v delavnici napravil svojo ozemljitev, se pravi položil dodatno valjanec v zemljo. To bi ti v bistvu svetoval v vsakem primeru, da če boš že zakopal novi kabel, dodaj poleg še valjanec. Pri 5 žilnem kablu si boš tako še dodatno izboljšal ozemljitev pri vseh instalacijah. Kabel položi v neko zaščitno cev. Jaz sem pri sebi uporabil alkaten_ko (vodovod), drugače pa rebrasta zaščitna cev.
Glede varovalk morajo biti v notranjem razdelilcu za manjše tokove od zunanjih s tem, da so avtomatske varovalke tudi hitrejše od tvojih "pancerk". Tako da selektivnost bo. _________________ 73 de S55WT, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zlabo Član

|
Objavljeno: Sre Mar 11, 2009 1:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
No sem se odločil da za začetek priklopim na obstoječ kabel (delalo je brez problema že 20let), garaža pa ima tudi svojo ozemljitev. Ko bom čez kakšna dva meseca kopal za vodo in odtok, bom pa zraven dodal še nov kabel in valjanec. Moram malo gledati tudi na finančno obremenitev (sem študent)
No da bom lahko pripravil cevi za nov dovod, me zanima koliko je zunanji premer PP00 4x4mm2 kabla. Če do omarice vzidam 32mm cev, bo verjetno vrh glave ne? Predvidevam da bi bila 16mm pretenka...
Hvala obema za nasvete  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50 Prispevkov: 781 Aktiv.: 3.30 Kraj: Radenci
|
Objavljeno: Sre Mar 11, 2009 3:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Raje še več. Ni problem v premeru kabla ampak v tem, da je zelo trd. Zaradi tega imaš potem probleme, da ga vseeno ne uspeš spraviti v cev. Še posebaj pazi na krivine. Cenovno ni ravno velika razlika, le "štemanja" je nekaj več.
Glede 5 žilnega kabla sem imel v mislih, da bi ozemljitev preko tega kabla povezal z ozemljitvijo hiše in jo tako izboljšal tudi tam. _________________ 73 de S55WT, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zlabo Član

|
Objavljeno: Pon Mar 16, 2009 11:05 am Naslov sporočila: |
|
|
No, kupil sem podometno oranžno cev, mislim da je fi 50mm, to mora zadostovati
Sedaj me pa čaka rezanje betona, da vstavim to dokaj debelo cev v plato.... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
folc Član

Pridružen-a: Pon 16 Nov 2009 21:25 Prispevkov: 678 Aktiv.: 3.58 Kraj: Nekje med NG in Tolminom
|
Objavljeno: Pon Jun 27, 2011 11:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
mal si sposojam temo, namreč jaz sem bom tudi lotil napeljave v garažo ( osvetljava pa par vtičnic), pa me zanima kakšen [slovenščina je zame španska vas] mi priporočate za dovod napajanja iz hiše v garažo ( cca. 20m po zemlji)
PS. porabniki naj nebi bili ravno veliki
bi pa ob tej priliki tudi vprašal vas strokovnjake na tem področju, katero literaturo mi priporočate o osnovah elektroinštalacij, kajti zelo rad bi se tega tudi naučil ( predvsem me zanimajo standarti za vtičnice, stikala, oddaljenosti med posameznimi kabli, vodo,itd, sheme oz. načini vezav v manjših poslopjih kot so garaže, mogoče prostori po hišah),
to bi mi prišlo prav tudi na delu (študentsko delo), kajti tja pa sem odidem tudi z štromarsko ekipo na teren in potem sem tam bolj kot lutka kot pa nekdo ki ve zakaj je to tako
mogoče mal zakomplicirano a računam na vaša mnenja in priporočeno literaturo
LP, Rok _________________ elektrika je edina baba, k se ne pusti šlatat
Folc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 24.04
|
Objavljeno: Tor Jun 28, 2011 1:22 am Naslov sporočila: |
|
|
2.5 kvadrat kabel |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
semzzzz Član

Pridružen-a: Čet 03 Feb 2011 14:50 Prispevkov: 126 Aktiv.: 0.72 Kraj: Sp. Besnica
|
Objavljeno: Tor Jun 28, 2011 9:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Malo poglej po tej strani. To smo mi imeli ta semester na predavanjih.
http://lrf.fe.uni-lj.si/student_fe_eir.htm
Drugače pa kakšen učbenik za inštalacije, ki ga uporablajo v srednjih šolah.
LP Uroš |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
6dan8 Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53 Prispevkov: 1053 Aktiv.: 6.01 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: Tor Jun 28, 2011 10:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
...a računam na vaša mnenja in priporočeno literaturo |
semzzzz je podal dober link za literaturo. Podobne stvari dobiš tudi v "Elektrotehniškem priročniku". |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
folc Član

Pridružen-a: Pon 16 Nov 2009 21:25 Prispevkov: 678 Aktiv.: 3.58 Kraj: Nekje med NG in Tolminom
|
Objavljeno: Tor Jun 28, 2011 6:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
fantje res hvala za tole
kot vidim morma samo še mal časa dobiti in potem pa veselo na delo med prebiranje literature  _________________ elektrika je edina baba, k se ne pusti šlatat
Folc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
folc Član

|
Objavljeno: Čet Okt 18, 2012 6:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
no pa je prišel čas da se zadeve lotimo (ja zelo sem hiterjavascript:emoticon(' '))
kot vidim bi zame prišlo prav 5x2,5mm^2 kabel iz elektro omarice v garažo (25m kabla, 20m cevi)
kabel bo speljan po cevi za v zemljo (fi 60mm)
sedaj me pa zanima ali lahko uporabim trdožilni kabel ali moram prav zemeljskega?
ali kakšna druga možnost...
predvsem pa me zanimajo cene kje bi bilo po vaše vse to najceneje nabaviti (Okolca NG)
če pa imate kakšno boljšo rešitev rad prisluhnem  _________________ elektrika je edina baba, k se ne pusti šlatat
Folc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.90 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Čet Okt 18, 2012 6:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kabel v cevi (alkaten npr.) je vseeno kaj imaš. Pri novi gorici imaš Marchiol. Imajo kvalitetne kable. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
folc Član

|
Objavljeno: Čet Okt 18, 2012 7:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
ElGrigon je napisal/a: |
Kabel v cevi (alkaten npr.) je vseeno kaj imaš. Pri novi gorici imaš Marchiol. Imajo kvalitetne kable. |
ok si me odrešil dvomov, ... glede njih pa nazadnje ko sem bil tam so imeli cene za dol past _________________ elektrika je edina baba, k se ne pusti šlatat
Folc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 485 dni