|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
gregzy87 Član

Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48 Prispevkov: 742 Aktiv.: 3.31 Kraj: Okolica Vrhnike
|
Objavljeno: Pon Mar 16, 2009 11:40 pm Naslov sporočila: Avtoradio - slab sprejem |
|
|
Pozdrav!
Imam avtoradio Clarion in še neke številke naprej in mi zadeva včasih zelo slabo lovi. Čez vikend sem celega dal na prafaktorje ter premeril sprejemnik in ugotovil, da je OK. Iz samega sprejemnika dobim namreč 100mV signal, ki pa gre potem naprej nekam. Tranzistorji tam notri so vsi OK.
A kdo ve, kako "uglasiti" digitalni sprejemnik, da bi bolje lovil FM signale?
Tam na sprejemniku so eni trije trimerji, ki pa ne vem čemu služijo in lahko še več škode naredim, zunaj samega sprejemnika jih je pa tudi enih par.
kje se to uglasi, oz. poveča sprejem?
Radio je sicer že "star", no ne spet toliko, ker če je samo kakšna malenkost bi bilo v redu popraviti, če pa ne, pa tudi v redu. Aja, problem je predvsem v tem, da včasih ni čisti sprejem ampak kar nekaj šumi vmes. Pa ko se z roko približam samemu radiu se sprejem zelo zelo izboljša .
Kaj bi to bilo narobe?
Hvala. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
baresi Član

Pridružen-a: Tor 28 Jun 2005 19:14 Prispevkov: 667 Aktiv.: 2.81 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Mar 17, 2009 6:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Preden si celega clariona dal na prafaktorje, si preveril anteno, kabel, konektor...? _________________ lp
baresi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregzy87 Član

Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48 Prispevkov: 742 Aktiv.: 3.31 Kraj: Okolica Vrhnike
|
Objavljeno: Tor Mar 17, 2009 9:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seveda da je s tem vse OK, kajti, ko nimam antene priklopljene samo hrešči, ko priklopim še anteno se sprejem zelo izboljša ampak ne dovolj . Ko se peljem ali nekje v avtu stojim, malo pohreščava vmes, včasih pa sprejem čisto izgine in pride nazaj po parih sekundah, ko ga spet najde in tako se dogaja.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.55 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Tor Mar 17, 2009 10:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se kar spominjam kako je bilo pri nas. Naš avto je bil na barvanju pri kleparju-tovarniška napaka pač. In od takrat je avtoradijo slabo lovil. Ugotovili smo, da so pozabili priviti kabel antene na nosilec za anteno.  _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.19 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Tor Mar 17, 2009 10:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
se strinjam...preveri maso antene....nato pa naprej... _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.07 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Sre Mar 18, 2009 12:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Naj omenim še mojo izkušnjo.
Original avtoradio in original antena, sprejem odličen.
Ker pa original radio ni imel mp3 sem vgradil novega Pioneerja.
Sprejem je bil dokaj slab in sem že namenil precej slabih besed Pioneerju.
Potem pa mi je enkrat prišlo na misel, če je vgrajena avtoantena mogoče antena
z ojačevalnikom in rabi napajanje. Na nekaj prostih pinov originalnega konektorja
nato poskusno priklopim +12v (preko 100 omskega upora) in naenkrat se sprejem močno izboljša. Rešeno ! Dejansko je res vgrajena antena z ojačevalnikom.
LP _________________ Wasting time online since 1999 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregzy87 Član

|
Objavljeno: Sre Mar 18, 2009 12:22 am Naslov sporočila: |
|
|
mi747 je napisal/a: |
Na nekaj prostih pinov originalnega konektorja
nato poskusno priklopim +12v (preko 100 omskega upora) in naenkrat se sprejem močno izboljša. Rešeno ! Dejansko je res vgrajena antena z ojačevalnikom.
LP |
Antena ima samo žilo in maso na konektorju za anteno. Bom pomeril, če pride žila in masa do radia. Ampak čudno se mi zdi, ker včasih je zelo lepo lovil, zdaj pa ne več. Sumil sem sprejemnik, ker naj bi bil tam nek MOS FET, ki bi ojačeval vhodni signal (tako sem slišal) in vemo, da ga statika takoj uniči, vem pa da sem se že velikokrat dotaknil antene. Očitno ni to to, ker tam so vsi tranzistorji OK. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borut000 trgovec
Pridružen-a: Tor 15 Nov 2005 23:50 Prispevkov: 229 Aktiv.: 0.96 Kraj: Hraše
|
Objavljeno: Sre Mar 18, 2009 12:54 am Naslov sporočila: |
|
|
ali si poskusil z nekaj metrskim ali vsaj pol metra dolgim kosom žice priključenim direktno v antenski konektor ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregzy87 Član

|
Objavljeno: Sre Mar 18, 2009 12:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
borut000 je napisal/a: |
ali si poskusil z nekaj metrskim ali vsaj pol metra dolgim kosom žice priključenim direktno v antenski konektor ? |
Sem ja, pa ni dosti boljše, prej je slabše.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni