www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Gorenje TV - priključki
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mexico
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Mar 2009 21:37
Aktiv.: 0.09
Kraj: Štajerska

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2009 9:41 pm    Naslov sporočila:  Gorenje TV - priključki Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Zanima me, če ima kdo ta model televizorja GORENJE TVF32VIP73/100 ali pa ga pozna v nulo. Rabim eno pojasnilo glede tv priključka.

Hvala vsem za pomoč

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 19, 2009 9:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče bi vedel tudi kdo drug.
Predlagam ti, da zastaviš vprašanje in še prej razjasniš o kakšnem priključku je govora.

Pa popravi kraj v svojem profilu.
Nazaj na vrh
mexico
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 19, 2009 11:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Stvar je v tem, da imam na zadnji strani tega televizorja en priključek, ki ne vem zakaj se uporablja. Drugače ima ta televizija (na zadnji strani) 3 × SCART in antenski vhod 75 ohmski. zraven teh scart priključkov je pa en "neznani".
Ni S-Video, ni kompozitni .......

Če bi kdo vedel zakaj naj bi se uporabljal ta prikljućek bi mu bil zelo hvaležen

Lp
Nazaj na vrh
mexico
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 19, 2009 11:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanima me zakaj se uporablja tisti majhen priključek med SCART priključkoma?

LINK DO SLIKE: http://www.hopsasa/f/1u/zh/4toIFVcV/zadnjastran.png
Nazaj na vrh
Zare
Član
Član

Pridružen-a: Tor 17 Mar 2009 20:25
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 19, 2009 3:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno gre za priključek, ki se uporablja ob servisiranju ali pa odkrivanju napak pri televizorju, vendar pa le ugibam.

LP
Nazaj na vrh
Srecko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29
Aktiv.: 4.27
Kraj: Okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 19, 2009 8:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mexico je napisal/a:
Zanima me zakaj se uporablja tisti majhen priključek med SCART priključkoma?

Ali v navodilih za ta tv nič ne piše za kaj se uporablja ta priključek? Very Happy Sad

Lp Srečko

mexico
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 19, 2009 8:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V navodilih ta priključek ni omenjen Confused
SEm pa naredil še eno sliko tega priključka čist od blizu.
Upam, da bo to kaj pomagalo

Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.60
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 19, 2009 10:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

3-pinski. Menim, da je servisni. Sploh, če ni omenjen v navodilih, ga ignoriraj.
mexico
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 19, 2009 11:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja se mi je zdelo, da ni nekaj običajnega. Sem brskal po internetu pa nisem našel kakšnega kabla, ki bi pasal v to luknjo. Zato sem tudi povprašal na tem forumu, kaj bi bilo to "čudo".

In kako lahko preko takšnega kabla servisirajo tv? Ne se mi smejat, ker o teh stvareh nimam pojma Sad

Kateri priključek uporabit za priklapljanje aparatov na tv?
Kateri je boljši? S-video, kompozitni ali scart?

Lp
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 19, 2009 11:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po mojem mnenju je na tem priključku I2C vodilo do čipovja v TVju. Gnd, clock in data. S tem dostopaš do posameznih sklopov - podobno kot avto na servisu priklopijo na tester.

Priključek uporabiš tak, kot ga ponudi druga naprava.

Kompozitni je nižje kvalitete, S-video je boljši.

Scart pa je en "čuri-muri", ker nikoli ne veš, kaj dejansko je notri. Kontaktov je zadosti za vse standarde: RGB, s-video, composite ter audio in še kakšni podatki gredo lahko skozi. Vprašanje pa kaj dejansko gre skozi kabel. Po moje je RGB precej redek, čeprav najbolj kvaliteten.
Če ne veš, kaj in kako bi zvezal, vzameš en "polni-scart" kabel (z vsemi povezavami) in je.

Glede na to, da ima TV 3 scart vhode, je verjetno eden kompleten (vključno z RGB vhodom), druga dva pa sta navadna (ugibam - glej navodila TVja).
Če imaš kak DVD player, ki ima RGB izhod (glej navodila DVDja), ga lahko priključiš sem.

pinout scart konektorja:
http://www.hardwarebook.info/SCART

mexico
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 20, 2009 1:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prvo hvala za razlago Cool
Samo si me pa popolnoma zmedel z RGB
Zakaj pa nimajo vsi scart vhodi RGB priključka? In zakaj je SCART RGB vhod toliko boljši kot samo SCART Shocked

Sem malo pogledal v knjižico in so vhodi označeni takole:

EXT 1 (Dekoder...) (z RGB)
EXT 2 (DVB, DVD ....) (z S-VHS)
EXT 3 (VHOD Back AV)

Hmmmm a to pomeni, da ima samo EXT 1 RGB in gre skozi EXT 2 S-VHS povezava in ne RGB Think Think Think
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 20, 2009 11:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mexico je napisal/a:
Zakaj pa nimajo vsi scart vhodi RGB priključka?

In zakaj je SCART RGB vhod toliko boljši kot samo SCART Shocked

Hmmmm a to pomeni, da ima samo EXT 1 RGB in gre skozi EXT 2 S-VHS povezava in ne RGB

odgovori:
1. zaradi ekonomije - RGB vhod rabi nekaj čipov več, kar pomeni par € višjo ceno, krat N televizorjev ....

2. pri composite ali svideo so barve vkomponirane v sam 1 ali 2 signala, ki je zaradi tega precej visokih frekvenc, ki jih poceni kabli dušijo. Zaradi tega pride lahko do malo slabših odtenkov. Pri RGB so vse 3 barve in sinhronizacija že ločeni, kar pomeni manjši pretok "informacije" po eni žici - nižja frekvenca - lepša slika. Razlike pa niso tako zelo velike - sploh pri hišni opremi (nižjega / srednjega razreda).

3. Ja, vhod scart ima lahko en sam standard zvezan (composite, kar je v tvojem primeru EXT3). Lahko ima 2 (composite+svideo - tvoj EXT2) ali vse tri možnosti (EXT1).

mexico
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 20, 2009 11:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako pa vem, da mi EXT 1 uporablja RGB in ne recimo s-video?, če ima vse tri možnosti zvezane na vhodu Think Se da dobiti tak SCART kabel, ki bi imel zvezane samo žice za RGB tako, da bi bil na EXT 1 prepričan, da mi samo to uporablja?
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 20, 2009 11:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To pa ne bi vedel. Upajmo, da ima autodetect... Whistle
mexico
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 20, 2009 12:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej, če prav razumem.

Če bi hotel preko scart kabla prenašati samo s-video signal z zvokom bi morali po tej shemi http://www.hardwarebook.info/SCART biti priključeni samo naslednji pin-i:

1
2
3
4
13
15
18
20
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni