|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
program_er Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47 Prispevkov: 2173 Aktiv.: 10.30 Kraj: Maribor (Pohorje)
|
Objavljeno: Tor Mar 10, 2009 10:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC: Si doma v bloku ali v kakem strnjenem naselju? Ker drugače bi bilo tole (glej posnetka 1. in 2.) za po hiši več kot super, kam dlje pa tako ali tako ne vleče. Razen, če si v kakem bloku.
Z radijem poiščeš kako prosto frekvenco in si jo sposodiš. Če boš vrtel samo glasbo in neboš govoril na njej kakih *** in ***, sploh ne more noben posumiti, da to ni pač neka postaja, ki jih je že cela množina.
_________________ Upanje ni del naše projektne strategije.
Member of Trisat - 1. Slovenian satellite running new fault tolerant aerospace processor.
Nazadnje urejal/a program_er Tor Mar 10, 2009 11:17 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s57bic Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2003 8:18 Prispevkov: 637 Aktiv.: 2.68 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Tor Mar 10, 2009 10:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
V SLO je nekaj fiksnih avtomatskih postaj kjer skenirajo spekter, nekaj pa je premičnih.
Se še spomnite kombija, ki so ga hrvati zaplenili?
lp, Jože.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jernej_ Član

Pridružen-a: Sre 30 Jan 2008 0:42 Prispevkov: 150 Aktiv.: 0.71 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Mar 11, 2009 12:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Moja izkušnja (iz podjetja) na 0,7 m, 200 mW. So me kar nekaj časa motili - "špricanje/vnihavanje oddaje" iz sosednjih kanalov s 25 W - pa se ni nič zgodilo. (Popolnoma je bil blokiran zajem meritev po Ljubljani). Nesrečneža sem moral sam odkriti in ga prepričati, da naj odneha. J
_________________ Elektronika v domači delavnici |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.54 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sre Mar 11, 2009 5:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
program_er je napisal/a: |
PZUFIC: Si doma v bloku ali v kakem strnjenem naselju? Ker drugače bi bilo tole (glej posnetka 1. in 2.) za po hiši več kot super, kam dlje pa tako ali tako ne vleče. Razen, če si v kakem bloku.
Z radijem poiščeš kako prosto frekvenco in si jo sposodiš. Če boš vrtel samo glasbo in neboš govoril na njej kakih *** in ***, sploh ne more noben posumiti, da to ni pač neka postaja, ki jih je že cela množina. |
Doma sem na obrobju Rakeka sosednja hiša je le malo stran čez cesto. Saj bi kupil tole napravico, samo kaj, ko prisegam na izdelke domače izdelave.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47 Prispevkov: 2173 Aktiv.: 10.30 Kraj: Maribor (Pohorje)
|
Objavljeno: Sre Mar 11, 2009 5:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC je napisal/a: |
Z radijem poiščeš kako prosto frekvenco in si jo sposodiš. Če boš vrtel samo glasbo in neboš govoril na njej kakih *** in ***, sploh ne more noben posumiti, da to ni pač neka postaja, ki jih je že cela množina. |
Doma sem na obrobju Rakeka sosednja hiša je le malo stran čez cesto. Saj bi kupil tole napravico, samo kaj, ko prisegam na izdelke domače izdelave.  |
Hja, to je potem res, je pa pri tem tudi to, ali ti hočeš nekaj delati in narediti ter nato uporabljati (ter se zavedati da je to tvoja stvaritev), ali pa hočeš samo uporabljati in da je čim boljše.
Jaz sem ga naročil med durgim tudi zaradi nizke cene. Saj bi šel delati oddajnik doma, ampak me bi že sam material prišel mnogo več kot pa tale izpopolnjen USB oddajnik. Ti bom povedal, kako se obnese. Bom pa seveda vseeno ko bo več časa (ko bo mimo sledibot) naredil enega svojega majhnega (z manjhno močjo), zgolj zato, da nekaj delam in se ob tem učim.
Member of Trisat - 1. Slovenian satellite running new fault tolerant aerospace processor.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

|
Objavljeno: Pet Mar 20, 2009 10:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dobil sem tole stvarco. Zvok je sicer zelo kvaliteten in stereo, ampak je moč tudi zelo odvisna od vhodne napetosti. Naprimer ko kabelček vtaknem v iPod Shufle, nese slabega pol metra, če ga vtaknem v računalnik, nese <4 metre, kar je malo klavrno. Mislil sem si, da bo neslo vsaj kakih 20m, če ne celo ~100
Kako bi mu povečal domet oz. kam bi "namestil" kakšen ojačevalnik (oz. 2, ker je stereo), namreč na tem tiskanem vezju ne vidim ničesar, podobnega anteni...
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
779.06 KB |
Pogledana: |
7 krat |

|
|
794 KB |
5 krat |

|
|
884.59 KB |
4 krat |

|
|
775.11 KB |
3 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.15 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Pet Mar 20, 2009 10:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Kako bi mu povečal domet oz. kam bi "namestil" kakšen ojačevalnik (oz. 2, ker je stereo), |
To se ne bo dobro končalo.
Te naprave delajo s tako majhno močjo, da niso navzkriž s strogo zakonodajo, zato doseg tak kot je - mizeren. Tudi niso mišljene za dodajanje antene, ali ojačevalca, saj bi zasmetile cel spekter.
Poleg tega, me skrbi razmišljanje, da rabiš dva oddajnika za stereo. Misliš, da rabiš v sprejemniku tudi dva tunerja, če hočeš stereo sprejem?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Traflc Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2003 21:48 Prispevkov: 365 Aktiv.: 1.54 Kraj: Javornik Jesenice
|
Objavljeno: Sob Mar 21, 2009 12:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Poizkusi
tole
_________________ Lp. Traflc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sob Mar 21, 2009 11:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Problem je, če živiš v bližini večjeih mest, tam je frekvenčni pas FM-a zelo nabit z vsemi mogočimi lokalnimi postajami in pretvorniki in tako zelo težko najdeš frekvenco, ki je prosta. Jaz recimo ne najdem ene, kjer bi brez motenj vlekla od doma do ljubljane...
Če ti uspenajti malce levo desno brez postaj, potem ne bo noben nič rekel. Če pa ne, bo hitro kdo pri tebi...jaz se recimo v ljubljanski regiji definitivno ne bi igral s tako močjo...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

|
Objavljeno: Sob Mar 21, 2009 11:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Azrael je napisal/a: |
Poleg tega, me skrbi razmišljanje, da rabiš dva oddajnika za stereo. Misliš, da rabiš v sprejemniku tudi dva tunerja, če hočeš stereo sprejem? |
Uh, to je moja napaka. Nevem na kaj sem mislil, nisem tako domač teh vodah.
Zdaj me je pa zmotilo to, da tam na linku od Traflc (hvala za link) ima oni repetitor samo en vhod, moj mali Transmiterček pa ima 2 "tuljavici". Ima pa shema polno izhodov... Ali mi lahko kdo malo razloži vse skupaj?
Doma sem pa na Pohorju, najbljižja kmetija 1km stran, prostih frekvenc je veliko. Sicer pa jaz bi naredil ta... (ojačevalnik, oddajnik, repetitor?), samo na koncu nebi delal takšne antene, bi "kar tako" dal eno ali dve žici, tako da bi se domet zelo zmanjšal.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sob Mar 21, 2009 11:42 am Naslov sporočila: |
|
|
tista shema je čisto v redu. Ima 9-12 V napajanje, 3.3 V izhod (predpostavljam da za napajanje originalnega oddajnika,RF in , tja pripelješ izhod originalnega oddajnika, ter RF out, kamor prilepiš anteno.
Za stereo pa rabiš kodirnik - levi in desni kanal sta zakodirana na vhodu, v FM sprejemniku pa odkodirana. Se pa jasno vse pelje preko enega oddajnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.97 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Sob Mar 21, 2009 12:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kupi si RF brezžične slušalke Vivanco. Delujejo do 100m daleč. Conrad jih je imel za mizernih 30 EUR (v Nemčiji na sejmu).
_________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.59 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Čet Mar 26, 2009 9:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sicer pa jaz bi naredil ta... (ojačevalnik, oddajnik, repetitor?), samo na koncu nebi delal takšne antene, bi "kar tako" dal eno ali dve žici, tako da bi se domet zelo zmanjšal. |
.. in skuril vse komponente po vrsti.
Upoštevaj Adijev nasvet in pusti RF ojačevalnike pri miru. Še to - če si na Pohorju (hrib), potem bi imel domet zelo velik, in bi motil marsikoga, pa sploh vedel ne bi. Aja, frekvence na letališčih so takoj zraven teh za "radio" in te z malo nesreče poslušajo piloti.
Upoštevaj Adijev nasvet. Hvala.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Aljaž Neznanec

Pridružen-a: Tor 02 Mar 2010 16:08 Prispevkov: 7 Aktiv.: 0.04 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Tor Mar 02, 2010 4:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanima me kakšne vrednosti naj izberem za tuljavi L1 in L2 v načrtu, ki ga je objavil klpzm na prvi strani.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.15 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Tor Mar 02, 2010 5:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tisto kar so ostali napisali, je pa vosek?
Ne se igrati s tem s*anjem! Ni vredno. Fint RF tehnike se naučiš z gradnjo sprejemnika. Tudi, če je narejen po vzoru lego kock, ni plug&play.
Smetilnik dela zelo kmalu, vsaj navidezno, ampak še vedno in predvsem je smetilnik, ki zlahka prikliče uraden obisk.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni