|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
matejcek81 Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32 Prispevkov: 1526 Aktiv.: 7.70 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sob Mar 21, 2009 8:31 pm Naslov sporočila: Tokovna zaščita od 40 do 350A. Shunt ali Hallov senzor? |
|
|
Pozdravljeni,
spet en problem. In sicer moram narediti zaščito enosmernih elektromotorjev od 40 do 350 A (odvisno od modela).Da nebi odkrival tople vode, bi vprašal če je kdo kaj podobnega že naredil? Specifikacije:
tokovna zaščita od 40 do 350A
napetost 12VDC ali 24VDC
Premlevam kateri sistem bi naredil, preko shunt upora ali preko hall senzorja. Slednji je sicer dobra rešitev, vendar je največji tok, ki ga zazna hall do 200A. Shunti pa gredo veliko višje. Pri shuntu razreda 500A je padec pri polni obremenitvi 60mV, pri recimo 40A pa le 4,8mV. Problem je samo v tem kako bi tok zaznaval. Za sekundarno vezje bi uporabil komparator, kateri bi bil nastavljiv (za različne moči) ter izhodni tranzistor, ki bi izklopil rele elektromotorja pri preobremenitvi.
Ima mogoče kdo oznako hallovega senzorja, ki bi prenesel večji tok kot 200A ?
Priporočate shunt?
Hvala in LP _________________ Če ne gre - ne obstaja! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Perhan Član

Pridružen-a: Sre 12 Mar 2008 20:04 Prispevkov: 191 Aktiv.: 0.91 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Sob Mar 21, 2009 9:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uuu, 350 A? Zagonski tok?
Za katero aplikacijo?
Vsekakor ne priporočam gradnje iste rešitve za 40 in 350 A. Lahko se zgodi, da na mejah ne bo optimizirana.
Priporočam Shunt upor na na ojačevalec in komparator, komparator pa preko visoke in nizke limite na procesor.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

|
Objavljeno: Sob Mar 21, 2009 9:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Perhan,
v bistvu se gre za vitle, ki imajo od 1 do 7 ton potezne sile (odvisno od modela).
330A je masimalni tok pri 12V ali 210A pri 24V. 350A sem navedel kot absolutni maksimum. Sicer zadeva ne rabi bit zelo precizna, le toliko da na meji prekine dovod na rele elektromotorja in s tem zaščiti le tega.
Vedno bolj razmišljam v smeri shunta, tako kot si omenil, preko ojačevalca in komparatorja. Procesorja pa ni, vsaj zaenkrat še ne. Mogoče pa bi bilo modro dodat kakšen PIC z analognim vhodom in z kodo narediti še zakasnitev vklopa (da se motor malo ohladi), ker tile "uporabniki" vlečejo nevem kake zadeve in dobesedno ustavijo elektromotor. Posledica tega pa je seveda pregretje in dim iz njega.
Katero podjetje prodaja pri nas shunte? Mislim da bi bilo dobro narediti 3 različne variante, recimo do 100, 200 in 500 A. Nekaj podobnega sem našel v Con**d-u. Glede na to da je sobota zvečer in nimam kam za poklicat mogoče kdo tukaj ve, za kero firmo, ki prodaja takšne shunte v slo, npr.IC,HTE,...?
LP _________________ Če ne gre - ne obstaja! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.01 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sob Mar 21, 2009 10:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tule bi prišel prav tudi kakšen merilni transformator.
Hotel sem napisati tokovni merilni transformator. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

|
Objavljeno: Sob Mar 21, 2009 10:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Highlag,
merilni transformator? pri enosmernih porabnikih? . Tega pa ne poznam. Je to varianta merjenja s prehodnimi pojavi? recimo, kadar se tok veča pride do indukcije v transformatorju? drugače si ne znam razlagat tega. Si lahko bolj obširen?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Sob Mar 21, 2009 10:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Matejcek81, Shunte dela tudi Iskra. Za različna območja napetostnega padca (mislim da je pa osnovni 60mV). To potrebuješ, če meriš malce precizneje. Drugače bi bil mogoče dovolj dober tudi kak kos ustrezne žice za shunt. Odvisno od konstrukcije naprave.
Edit: Shunte so mogoče delali, nisem 100%, v Iskri v Otočah, prodajali pa tudi v Elektronabavi.
EDIT2:
Merilni trafoti so pri izmenični. Highlag se je najverjetneje zmotil. Najnovejše smernice pri merjenju tokov (posebno pri napetostih 110kV in navzgor - ekonomija) so optika. Ne vem pa če to deluje tudi pri enosmerni napetosti. O tem so nekaj delali tudi na Mariborski univerzi. Ampak, na to pozabi - predrago v vsakem primeru.
Nazadnje urejal/a lojzek Sob Mar 21, 2009 10:20 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

|
Objavljeno: Sob Mar 21, 2009 10:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
lojzek,
na iskro sem čisto pozabil, za "kos" žice pa menim da nebi bilo ustrezno za serijsko izdelavo. bom jutri pogledal na iskrino stran, da vidim, če je kaj primernega. V vsakem primeru pa padec napetosti naj nebi bil večji od 100mV, saj se takrat šunt krepko greje (300Ax0,1V=30W). Glede na to da bo to v vodotesnem ohišju je lahko problem z gretjem.
Hvala za namig _________________ Če ne gre - ne obstaja! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Perhan Član

Pridružen-a: Sre 12 Mar 2008 20:04 Prispevkov: 191 Aktiv.: 0.91 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Sob Mar 21, 2009 10:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Perhan je napisal/a: |
Priporočam Shunt upor na na ojačevalec in komparator, komparator pa preko visoke in nizke limite na procesor. |
Kmh, procesor. V mislih sem imel PIC.
Matejcek81, gre za akumulatorski priklop gozdarskega vitla?
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.11 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Sob Mar 21, 2009 10:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem 350A hallov senzor kupil na farnellu. Proizvaja jih firma LEM
Doma pa mi leži 250A/60mV shunt upor. Če nimaš trajne obremenitve 350A bi znal biti OK _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

|
Objavljeno: Ned Mar 22, 2009 12:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Perhan: Ja, gre se za take vitle. Danes grem probat obremenit 7 tonsko, da zmerim tok pri maksimalni obremenitvi. Upam da mi nebo delavnice skupaj potegnilo . . Sicer pa je PIC tud neke vrste procesor. Meni je kar dobra varianta CPU-ja, ker se da hitro naredit raznorazne aplikacije z malo truda.
SimonS: A imaš mogoče oznako tega hall senzorja? S tem senzorjem bi lahko elegantno izpeljal aplikacijo brez segrevanja, zraven tega bi lahko uporabil univerzalno vezje za vse modele (na analogni vhod PIC-a bi vezal en trimer, s katerim bi nastavil omejitveni tok oz sekundarno napetost). Če imaš še kje oznako tega senzorja bi te prosil za njo. Še to...v katerem cenovnem razredu je tale senzor? Shunt upor 300A stane 67€ (RS components). Iskra pa takalitak nima cenika gor.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.11 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Ned Mar 22, 2009 12:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Link na farnell stane pa 14€ Moj shunt pa ti dam za 30€ _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

|
Objavljeno: Ned Mar 22, 2009 1:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
SimonS: Točno to sem potreboval. Tale senzor je prava stvar. Pa še cenovno ugoden je. Kakšno referenčno napetost pa si mu ti dal gor? Glede na to, da ga bom uporabil kot DC in tok bo tekel samo v eno smer, mu lahko dam Vref kar na 0V? potem velja za izhodno naptost enačba (0.625=Ip/Ipn)? Prvič bom delal takšno aplikacijo, vsaka kritika, pripomba ali komentar zaželjen.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tonko Član

Pridružen-a: Sob 25 Jun 2005 13:45 Prispevkov: 541 Aktiv.: 2.28 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: Ned Mar 22, 2009 9:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Oglej si še to: Allegro Hall efect current sensor
Verjetno se da naročiti tudi brezplačne vzorce.
Na žalost je maximalni tok samo do 200A - ACS754.
Kasneje sem opazil da si že sam omenjal 200A hall senzor. Verjetno si gledal istega pri Allegromicro. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.01 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Ned Mar 22, 2009 10:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mea culpa. Spregledal da gre za DC. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44 Prispevkov: 1011 Aktiv.: 4.26 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Ned Mar 22, 2009 11:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če ne gre za neko hudo natačnost daš vzporedno shunt, potem pa območje senzorja ni več ovira. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni