www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Popravilo- tanek ploščat kabl
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Musty
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54
Aktiv.: 7.13
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 21, 2009 1:31 pm    Naslov sporočila:  Popravilo- tanek ploščat kabl Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Naletel sem na izjemno majhen ploščat kabel v fotoaparatu in sem ga uspel pretrgati. Sedaj pa ga moram popraviti. Problem je, ker je izjemno majhen. Širina celotnega kabla je 3mm same sledi pa so nekje 0,2mm široke. Poizkušal sem že zalotati žice nanje vendar brez uspeha.

Ima kdo kakšno idejo kako to popraviti. Prilagam slikico.

motorcek.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  225.93 KB
 Pogledana:  33 krat

motorcek.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.24
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 21, 2009 9:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lotanje odpade. Edina zadeva, ki bi vrjetno delovala je srebrna barva.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 21, 2009 9:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno bi bilo najbolje, da poizkusiš speljati tanke žičke, ki so polakirane od enega do drugega konektorja.
Verjetno pa bi bilo bolje, da bi dobil nekje original tračni kabel. Mogoče od kakšnega pokvarjenega? Sedaj menda veš kaj lahko narediš kaj ne? Mr. Green

Perhan
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Mar 2008 20:04
Aktiv.: 0.91
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 21, 2009 10:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Popravila si se lotil na zelo nestrokoven način. Naredil si več škode kot koristi.
Sploh imaš orodje za popravilo tovrstnih stvari?

Predlagam menjavo celotnega kabla, če ga sploh kje dobiš. Povprašaj na kakem servisu.
Če menjava ne bo mogoča predlagam spajkanje tankih lakiranih žič, po končanem spajkanju pa dodatno lakiranje.
Opcija je tudi na na folijo s prevodno barvo za popravljanje avtomobilskih Fog Wires narišeš povezave. Mogoče bi šlo tudi z grafitom.

Drugače pa je takšno popravilo sila komplicirano, pa še nikakršne garancije ni, da bo uspešno popravljeno. Govorim iz lastnih izkušenj, ko sem imel podoben problem pri popravljanju Motherboarda.
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.01

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 21, 2009 11:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot je razvidno iz slike, je menjava kabla = menjava celega elementa, saj je kabel v elementu fiksno pritrjen in zalit.
Za barvanje s srebrnim prevodnim lakom pa je zadeva preminiaturna...

Morda če bi lahko konektor prestavil na žice in (malce "ožuljen") kabel vtaknil v konektor?

Sicer se pa tako vezje (če gre za baker na kaptonu) da spajkat, le kirurško roko je treba imet, ob reguliranem spajkalniku in žičkah premera v rangu nekje 0.1÷0.15mm.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.02
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 21, 2009 11:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole bi se upal it reševat.
Musty
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 22, 2009 12:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovore.

Bom poizkušal z lotanjem tankih bakrenih žičk. Na drugi strani tudi ni konektorja, vendar so tam na tem ploščatem kablu testne točke, na katere gre zalotati.

Razmišljal sem tudi, da bi izdelal tiskanino z ravnimi sledmi na katero bi to zalotal in potem s tistega dalje žičke.

VolkD - kakšno priporočilo?

Lp
Nazaj na vrh
Tonci
Član
Član

Pridružen-a: Tor 05 Avg 2008 18:14
Aktiv.: 3.06
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 22, 2009 12:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Am se nebi bolj splačalo narediti nov trakec (saj obstajajo gibljiva tiskana vezj) in celoten del zamenjat?
Nazaj na vrh
Misko
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Apr 2006 15:15
Aktiv.: 2.35
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 22, 2009 12:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MadMax je napisal/a:
Kot je razvidno iz slike, je menjava kabla = menjava celega elementa, saj je kabel v elementu fiksno pritrjen in zalit.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.02
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 22, 2009 2:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Musty je napisal/a:
Hvala za odgovore.

Bom poizkušal z lotanjem tankih bakrenih žičk. Na drugi strani tudi ni konektorja, vendar so tam na tem ploščatem kablu testne točke, na katere gre zalotati.

Razmišljal sem tudi, da bi izdelal tiskanino z ravnimi sledmi na katero bi to zalotal in potem s tistega dalje žičke.

VolkD - kakšno priporočilo?

Hmm.. preden se karkoli lotiš pazi, da ne boš stvar še bolj pokvaril. Drugače pa 0.1mm Cul žica.

Musty
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 22, 2009 3:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Napredek...

Sem vzel najtanjšo Cul žico na voljo doma. Sem poizkušal najprej jih vzporedno nalotati in je nemogoče. Sem plastiko toliko postrgal, da je celotna vezica odstopila in sem jo lahko malo zasukal. Zgleda bolj slabo vse skupaj, vendar drži pa še stika ni med njimi.

Sedaj bom te 4 zalil s sekundnim lepilom, zadnjo bom zalotal še potem.

motorcek2.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  105.12 KB
 Pogledana:  31 krat

motorcek2.jpg

Nazaj na vrh
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.94
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 22, 2009 7:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem če je v redu sekundno lepilo.
Nazaj na vrh
Musty
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 22, 2009 7:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm, lahko bi tudi z lahkom zalival. gre predvsem da zadevo fiksiram, ker če se bo premikalo, bo razpadlo Confused
Nazaj na vrh
GregorN
Član
Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 7:48
Aktiv.: 5.43
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 22, 2009 7:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Epoksi lepilo bo prava stvar, če boš dobro zalil.
elpollo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 03 Jul 2008 23:07
Aktiv.: 2.69
Kraj: Podravje

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 26, 2009 3:52 pm    Naslov sporočila:  Re: Popravilo- tanek ploščat kabl Odgovori s citatom

Musty je napisal/a:
Pozdravljeni

Naletel sem na izjemno majhen ploščat kabel v fotoaparatu in sem ga uspel pretrgati. Sedaj pa ga moram popraviti. Problem je, ker je izjemno majhen. Širina celotnega kabla je 3mm same sledi pa so nekje 0,2mm široke. Poizkušal sem že zalotati žice nanje vendar brez uspeha.

Ima kdo kakšno idejo kako to popraviti. Prilagam slikico.

Če ti nebo uspelo, ti lahko to poskusim povezat. S pomočjo mikroskopa, gre zelo lepo delat s takšnimi minaturnimi zadevami. Ampak fotoaparat si boš pa mogel sestavit sam.

Lp

Leon

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni