www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Video nadzor na področju kjer ni omrežne napetosti
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Hoden
Član
Član

Pridružen-a: Tor 04 Nov 2008 13:00
Aktiv.: 1.02
Kraj: Postojna/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 24, 2009 1:06 pm    Naslov sporočila:  Video nadzor na področju kjer ni omrežne napetosti Odgovori s citatom

Pozdravljeni. Ker vandalizmu ni videti konca sem primoran razmišljati v smer kako zlikovce posneti. Problem je ker je območje kjer bi snemal oddaljeno od vasi in nima nikjer elektrike. Tako sem omejen na napajanje iz avtomobislkega akumulatorja.

Razmišljal sem v dve smeri.

Prva varjanta bi bila sestavljena iz senzorja gibanja, ir diod, kamere in videorekorderja. Ta varjanta je poceni in dokaj zanesljiva. Zanima pa me ali videorekorder sploh deluje če ga priklopiš na en poceni dc ac pretvornik. Slaba stran so video kasete, dobra pa relativno majhna poraba, saj bi kamera, diode in rekorder delale samo kadar bi senzor dal signal.

Druga varjanta je sestavljena iz prenosnika, recimo kar tv tunerja (pač stvari ki jih imam doma) ir diod ter seveda kamere. Stvar bi snemala cel čas, mi pa ta stvar toliko ne diši ker je že prenosnik kar precejšni finančni zalogaj. Problem pa je da se mi ne splača vlagat ker bo ta stvar samo začasna mogoče za dva vikenda.

Kamero že imam in sicer starejšo panasonicovo navadno nadzorno kamero. Moral bi pa nabaviti ir diode in spet ne vem ali naj grem v samogradnjo ali naj nabavim kar sestavljen ir reflektorček. Zanima me koliko realno daleč se vidi ponoči s pomočjo ir diod, ter koliko se ponoči opazi ir svetloba?

Za odgovore se najlepše zahvaljujem Smile

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
harum
Član
Član

Pridružen-a: Sre 22 Feb 2006 8:25
Aktiv.: 0.73
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 24, 2009 2:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predlagam Asus eee - z vgrajeno ali zunanjo USB kamero in zunanjim USB trdim diskom (SSD zaradi nizke porabe) + akumulator + sončne celice.
Relativno poceni, relativno nizka poraba.
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.02
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 24, 2009 3:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali pa kaj takega:
http://www.cenzurirano/sl/video_nadzor/dvr_snemalniki/prenosni_dvr_snemalniki/

Preveri le, da imajo motion detektor, pa ne rabiš PIR senzorja.

LP, Grega
Nazaj na vrh
Hoden
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 24, 2009 7:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hmm zanimive ideje vendar je velik problem ker moram snemati precej daleč - cca 25m. Ta prenosnik je kr fajn zadeva ampak dobim že navaden prenosnik ravno tako poceni. Problem prenosnika pa je da ga ne morem priključiti na senzor gibanja. In glede na to da bom imel itak dodatne ir diode bom v vsakem primeru potreboval akumulator. Najbolj pa me trenutno zanima ali videorekorder deluje prek pretvornika. Ta varjanta se mi še najbolj dopade ker imam skoraj ves material doma Smile Aja pa kaj se kaj ir diode vidijo v temi? Jaz mam občutek kakor da sem enkrat videl malo rdečkaste svetlobe.

LP
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.60
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 24, 2009 7:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

IR svetlobe ne vidiš. Mogoče bi videl rahel temno temno rdeč sij, če bi gledal direkt v LEDice. Ampak bi moral vedeti, da so tam.

VCR dela brez težav na inverter - sploh če ima stikalni napajalnik (velika večina ga ima). Rešiti moraš še vklop (pritisk na tipko za snemanje). In škatlo, da se ga ne bo slišalo.

Največja težava bo kamera. Rabiš črnobelo kamero, ker: barvna ima IR filter in je slabše občutljiva. Črnobela (nadzorne ipd) ima lahko mnogo večjo občutljivost.

S prenosnikom ga jaz ne bi "sral" okrog po gozdu - boš še brez tega ostal.

lp

matjazkariz
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09
Aktiv.: 4.32

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 24, 2009 7:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Večina kamer zazna svetlobo iz IR diod, tako da če narediš reflektor iz IR diod, bi moralo delat. Predvidevam, da še nimaš DC/AC pretvornika, drugače bi že poskusil...

Če bi rad prihranil poskusi spravit v delovanje videorekorder brez DC/AC pretvornika:
Izmeri,kakšna je napetost na sekundarni strani za Gretzovim mostičkom, ko je napajan iz omrežja.
Pripelji direktno enako stabilizirano napajanje na sekundarno stran preko kake varovalke seveda.
Možno je tudi, da za delovanje potrebuje 2 napetosti. V tem primeru stabiliziraj obe vrednosti... Pa sporoči, če je uspelo.

Hoden
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 24, 2009 8:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede vklopa rekorderja ni panike. V mislih sem imel da bi bil rekorder vedno v stanju pripravljenosti, potem bi pa lahko kar preko releja naredil kratek stik(s pomočjo senzorja), zato da bi začel snemati istočasno kot bi se vključila kamera in ir diodice. Ima kdo kakšen podatek koliko rekorder porabi v času pripravljenosti?

Glede kamere mislim da bo še najmanjša težava ker imam doma črnobelo nadzorno kamero, ki dela brezhibno, vendar so jih na eni firmi zamenjali ker so bile črnobele.

Sem pa naročil kar nekaj materiala iz spletne trgovine, par ir led reflektorjev, še par kamer za vsak slučaj. Tako da v petek bom vse testiral Smile Seveda kar ne bom rabil bom potem vrnil. Mislim pa da dom kupil ir reflektor z 150 visokosvetlečimi ir ledicami, en star videorekorder ter senzor. O projektu bom vsekakor podrobno poročal kako se bo izšlo. Zaenkrat sem kar optimističen. Bom pa rabil po vsej verjetnosti kar dva dodatna releja, ker enega bom rabil za 230v napetosti drugega pa za 12, ker nekatere naprave delujejo na 230 nekatere pa na 12v. En rele pa za vklop tipke start. In ravno prav bo ker ima senzor neko določeno časovno konstanto ki jo lahko po želji spreminjaš Smile Upam da se mi bo vse izšlo:)

lp
Nazaj na vrh
matjazkariz
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09
Aktiv.: 4.32

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 24, 2009 8:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aja, še to. Kolko daleč pa je to od tvoje hiše. V kolikor je v vidnem polju do kakih 100m, lahko uporabiš wireless kamero z integriranimi IR diodami. Jaz imam model BK03 iz tule; http://www.shadow-sistemi.com/varkompleti.htm ki pa ga odstopim, če se odločiš za to.
Hoden
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 24, 2009 8:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prva hiša je oddaljena 600 m in ni v vidnem območju. Sem pa že pomislil tudi na to.
Nazaj na vrh
Hoden
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 24, 2009 8:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

https://www.norbain.co.uk/downloads/manuals/WVBP310_BP314.PDF

to pa je link do navodil za to mojo kamero. Sam se na kamere ne spoznam preveč zato me zanima kakšno mnenje.

LP
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.60
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 26, 2009 8:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Minimalna osvetlitev 0,08 lux. Sliši se obetavno.
Preveri - preizkusi kakšen objektiv je gor. Če je širokokoten, to bo bolj malo pomagal, ker bodo osebe na sliki premajhne.

Hoden
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 26, 2009 10:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo danes sem prišel domov in pogledal kaj sploh imam od materiala Smile

Imam 2 objektiva, en je bolj širok en pa kar ozek v cifrah pa je to
1.) 3.5 - 8 mm 1:1.4
2.) 3.5 - 10.5 mm 1:1.0

ker se na objektie ne spoznam ne vem kaj sploh te cifre pomenijo Smile Glede preizkušanja pa je 2. bolj ozek.

Danes sem tudi kupil senzor in če ga kdo rabi mislim da je zdej fajn priložnost ker je IS 2180 - 5 od Steinel-a v Merkurju znižan za 80% in stane sedaj 14€

več info o senzorju - http://www.log.si/index.php?ins_page=products&who=1&id_kategorije=40&whoo=156

Sedaj sem malo proval doma snemati proti eni ulični svetilki oddaljeni 50m in se kar lepo vidi. Jutri dobim še IR reflektor in bom sproval še z njim, sem pa pozitivno presenečen nad to kamero.

Video rekorder pa dela nekoliko glasneje ko ga priklopim na inverter. Bom pa video priključil za senzorjem saj tudi v standby načinu vleče skupaj z inverterjem 1,5A. Kar pa je preveč. Edini problem pri rekorderju je ta da ko ga vžgeš se postavi na P1 program za snemanje, jaz pa imam trenutno kamero priklopljeno na L2. To moram še preštudirati če se da mogoče to kje nastaviti. Senzorja zaenkrat ne bom predeloval za napetost 12 v ker mi inverter vleče 200mA tako da to ni take panike pa še mal se mi mudi. Verjetno tudi sam senzor ni ravno požrešen, meril pa ga nisem.

No vglavnem bom jutri poročal malo več ko bom upam da tudi kamero zmontiral prav na mesto zločina Smile

Upam da mi bo uspelo Smile

Lp
Nazaj na vrh
RokO
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Nov 2006 11:14
Aktiv.: 0.53
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 27, 2009 10:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ena rešitev bi bila tudi UMTS kamera ali pa še ceneje - en telefon, ki podpira videoklic.
Kvaliteta bi bila sicer slabša, vendar verjetno še vedno OK za osnovno razpoznavo.
Nazaj na vrh
4AllDemolition
Član
Član

Pridružen-a: Tor 08 Maj 2007 15:35
Aktiv.: 0.74

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 27, 2009 11:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moji predlogi bi bili:

1. GSM alarm se pravi kdor bi vstopil v prostor ali bi se nahajal v bližini poslalo sms. Potem ti ne preostane druge kakor it pogledat in jih z palico ... Smile

2. Ali celoten komplet, LINK

3. Zasledil sem pri lovcih digitalni fotoaparat ki ima vgrajen senzor premikanja, ko zazna senzor premik, slika sliko.

4. Alarm z sireno
Nazaj na vrh
Hoden
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 28, 2009 12:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No danes sem se spet nekaj novega naučil Smile Senzor sem vezal za inverterjem zaporedno in ko sem priklopil se je pričel nekaj čudno segrevat Smile Ker imam z vonjanjem sežganih uporov že precej izkušenj sem ga na srečo hitro izklopil in videl da se je en upor že pošteno počrnil Smile Tako da je sedaj jutrišnja naloga predelava senzorja na 12 V Smile

Upam da bom tudi kaj poslikal te moje umetnine SmileSmile
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni