|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
NejcKo Član

Pridružen-a: Tor 09 Jan 2007 10:40 Prispevkov: 61 Aktiv.: 0.27 Kraj: 2km od GEOSS-a
|
Objavljeno: Pet Apr 03, 2009 1:37 pm Naslov sporočila: Popravilo matične plošče prenosnika - hipotetično... |
|
|
Pozdrav vsem, torej imam matično ploščo za katero upravičeno sumim, da ima nekje (nekaj?) mrzlih spojev, ideja je pa ta, da bi vzel fen na vroč zrak, nastavil temperaturo na 400 stopinj, ter tiskanino na lokalnem območju, kjer sumim na mrzel spoj pogrel.
Je kdo kdaj na ta način že uspel eleminirati to težavo? Ali bo treba "peš"
(konkretno gre za 5 let staro matično HPjevega prenosnika, ki deluje le pod določenim pritiskom na določeno mesto na ohišju, pod katerim pa se omenjena matična plošča nahaja...)
In ne, nič se (še) ne pregreva, če računalnik samo prižgem, brez pritiskanja na ohišje se prižge samo lučka za napajanje, nato se prenosnik ugasne po 5 sekundah, če ohišje spustim med delovanjem, se zaslon ugasne, računalnik pa se "obesi".
Hvala za mnenja. _________________ http://nejc.kokalj.googlepages.com |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.66 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pet Apr 03, 2009 1:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko poskusiš, ampak vzemi tanek nastavek in grej samo po spojih, da ne uničiš plošče.
Če imaš tekoči fluks, ga uporabi - za odstranjevanje oksidov na površini in boljše spoje. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.27 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Apr 03, 2009 9:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poglej pri pantih od LCD-ja, tam se plošča pri odpiranju / zapiranju zvija in čipi v okolici dobijo slabe spoje |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
backbiter17 Član

Pridružen-a: Ned 11 Maj 2008 15:02 Prispevkov: 67 Aktiv.: 0.32 Kraj: LJ in okolica
|
Objavljeno: Ned Apr 05, 2009 4:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
400 stopinj bo verjetno prevec
lp,A |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NejcKo Član

Pridružen-a: Tor 09 Jan 2007 10:40 Prispevkov: 61 Aktiv.: 0.27 Kraj: 2km od GEOSS-a
|
Objavljeno: Sre Maj 06, 2009 5:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja takole je šlo:
- notesnik sem razstavil na prafaktorje, ter se dokopal do matične plošče,
- z matične plošče sem odstranil vsa hladilna telesa ter procesor,
- odstranil še vse plastične zaščite (folije),
- tiskanino sem nato dobro očistil z acetonom (prej preveril kako se razumejo konektorji + aceton...)
- večinino elementov sem nato namazal z spajkalno kremo vzel v roke fen na vroč zrak ter vse skupaj počasi segrel na dobrih 300°C - da je malo zacvrčalo, nato počasi ohladil,
-tiskanino še enkrat dobro očistil nazaj, notesnik sestavil in potem,
- deluje!
Hvala vsem za mnenja. _________________ http://nejc.kokalj.googlepages.com |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastjan.kamensek Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04 Prispevkov: 1029 Aktiv.: 5.00 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Pon Jun 01, 2009 8:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
No pri mojem hp ni šlo tako zlahka. Potrebno je bilo popravilo na uradnem servisu v vrednosti 250€!!! Tako da si jo presenetljivo dobro odnesel. Imajo pa zgleda tili hp veliko hladnih lotov, saj sem že od parih "kolegov" slišal podobno štorijo!...
l.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dejo Član

Pridružen-a: Sob 20 Maj 2006 17:44 Prispevkov: 39 Aktiv.: 0.17
|
Objavljeno: Pon Jun 15, 2009 2:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Me veseli da ti je uspelo, imam tudi sam en nedelujoč prenosnik, malo starejši pa tudi sumim na hladne spoje, bom poizkusil srečo.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.19 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Pon Jun 15, 2009 5:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še nekaj informacij in pasti okoli tega početja, klik! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Caby Član

Pridružen-a: Sob 11 Jul 2009 13:54 Prispevkov: 11 Aktiv.: 0.06 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sob Jul 11, 2009 2:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lepo pozdravljeni
Sem nov na forumu, pa sem med brskanjem po googlu za popravili matičnih naletel na tole.
Stvar je taka. Po lastni neumnosti, mi je uspelo to, da je celo popoldne na HP prenosnik padal dež. Ne direktno, ampak ko je veter tako zapihal. Posušil sem ga, dela logično več ne. Pravkar imam razkopanega na prafaktorje in vidim na matični spodaj kjer je kup diod, da je takšna bela snov, ki nakazuje skurjenost. verjetno ravno te diode in pa kondenzatorčki(če so tisto kar mislim da so, poznam samo v "naravni" velikosti). Sicer bi se lotenja lotil če bi imel dobro opremo za to in starejši prenosnik. Hp je pa star trenutno kakšne dve leti, zato mi ga je škoda zavreči.
Pozna kdo koga, ki bi se s tem bolj ukvarjal in kolikšne bi bile cene zafrkavanja usposabljanja matične?
Vnaprej hvala za odgovore. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.19 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Sob Jul 11, 2009 2:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pripni slike, bo lažje svetovati. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Caby Član

|
Objavljeno: Sob Jul 11, 2009 2:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najprej hvala za hiter odgovor. Evo nekaj primerov. Upam da se dobro vidi:
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.68
|
Objavljeno: Sob Jul 11, 2009 3:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
To niso defektni elementi, pač pa posledice delovanja vode, ko je na elementu napetost (elektroliza). Očisti celotno ploščo z izopropilnim alkoholom (dobiš ga v Merkurju, ne poskušaj čistiti z alkoholom namenjenim pitju ) ter natančno preglej, če je kje stik med pini elementov. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Caby Član

|
Objavljeno: Sob Jul 11, 2009 3:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
kaj pa na predzadnji sliki? Tisti kondenzator(popravite me če je narobe) je kar dovolj "bel" kot da bi spustil dušo...poleg samega šraufa, ki je tudi z isto snovjo prelit.
Pa bi delovalo po čiščenju? Kakšna je možnost da je še kaj drugega dejansko skurilo?
EDIT: Problem je ko sem kasneje ko sem posušil računalnik, priklopil na napajanje in je iz njega, pri delu napajalnika vel rahlo smrdeč vonj, vendar sedaj ko gledam ni videti nič narobe... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Caby Član

|
Objavljeno: Tor Jul 14, 2009 11:03 am Naslov sporočila: |
|
|
V merkurju še nikoli slišali za čudo na ime izopropilni. Povprašal še v comtronu, vedeli kaj sem hotel ampak nimajo. Kje se ta "stvor" dejansko prodaja in kaksen je prvoten namen tega alkohola? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jobber Član

Pridružen-a: Sob 07 Maj 2005 18:58 Prispevkov: 110 Aktiv.: 0.46 Kraj: Bohinj / Lj
|
Objavljeno: Tor Jul 14, 2009 11:16 am Naslov sporočila: |
|
|
V Merkurju ga boš našel pod imenom izopropanol. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
 |
www.elektronik.si Seznam forumov
-> Strojna oprema |
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 Naslednja
|
Stran 1 od 10 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 502 dni