|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jerny Član

Pridružen-a: Čet 17 Apr 2008 11:27 Prispevkov: 414 Aktiv.: 1.98 Kraj: Dravograd
|
Objavljeno: Sob Apr 04, 2009 8:38 pm Naslov sporočila: Pokvarjeni lcd |
|
|
Medtem ko sem zaradu kratkega stika skuril nekaj komponent na mojem voltmetru, me je zanimalo če je lcd 2x16 (osvetljen) morda peživel. Priklopil sem maso, napajanje,teh operating voltage. Zadeve iz sebe ni dala nič. Kako bi najlažje stestiral če je lcd še cev?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.5 MB |
Pogledana: |
15 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregzy87 Član

Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48 Prispevkov: 742 Aktiv.: 3.32 Kraj: Okolica Vrhnike
|
Objavljeno: Sob Apr 04, 2009 9:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če niti osvetlitev ne dela, potem mislim, da je šel v "večna lovišča".
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sob Apr 04, 2009 9:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Osvetlitev (back-light) mu ne more delat, če niti ni priključena kakor se vidi na sliki ...
Če je priključenih vsaj napajalnih 5V brez data signalov se ponavadi malce od strani pod določenim kotom vidi ena vrsta kvadratkov malce temnejša od druge ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22 Prispevkov: 811 Aktiv.: 3.72 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Sob Apr 04, 2009 9:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se strinjam. Če še osvetlitev ne dela (samo če je nisi pozabil priklopit, ponavadi ima svoje napajanje), potem je verjetno prišlo do nekega preboja in je prišla previsoka napetost na vse komponente. Če osvetlitev res ni preživela, drugega niti preizkušat ni treba. Sicer pa če priklopiš in daš kontrast na min/max mora enkrat bit cel zaslon črn, drugič bel. To je znak vsaj osnovnega življenja, za kaj več pa kvečemu priklop na mikrokrmilik in praktični preizkus.
P.S.: Še zdaj mi ni jasno, kak ti je uspelo tolko vsega skurit naenkrat
_________________ Zakaj bi bilo preprosto, če je lahko zakomplicirano??? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Sob Apr 04, 2009 9:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
gkrusi je napisal/a: |
Se strinjam. Če še osvetlitev ne dela (samo če je nisi pozabil priklopit, ponavadi ima svoje napajanje), potem je verjetno prišlo do nekega preboja in je prišla previsoka napetost na vse komponente.
... |
Tole pa ne bo držalo. Osvetlitev pri takšnih displejih je v večini primerov čisto (tudi galvansko) ločena od samega LCD krmilnika. Če skuriš eno bo drugo lahko še vedno delovalo BP.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

|
Objavljeno: Sob Apr 04, 2009 9:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iztok je napisal/a: |
Se strinjam. Če še osvetlitev ne dela (samo če je nisi pozabil priklopit, ponavadi ima svoje napajanje), potem je verjetno prišlo do nekega preboja in je prišla previsoka napetost na vse komponente.
... |
Tole pa ne bo držalo. Osvetlitev pri takšnih displejih je v večini primerov čisto (tudi galvansko) ločena od samega LCD krmilnika. Če skuriš eno bo drugo lahko še vedno delovalo BP. |
Ja že, samo je v njegovi aplikaciji oboje priključeno vzporedno na isto napajanje.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Sob Apr 04, 2009 10:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Niti to ni ravno možno. Back-light mora imeti predupor izven displeja kar pomeni, da je skupen lahko le GND. To, da je izvor napajanja skupni pa pri okvari enega ali drugega dela še ne pomeni nič.
Nazadnje urejal/a Iztok Sob Apr 04, 2009 10:06 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

|
Objavljeno: Sob Apr 04, 2009 10:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iztok je napisal/a: |
Po sliki sodeč back-light sploh ni, niti ni bil še nikoli priključen ... zadnji dve priključni mesti na desni strani sta še nepolotani ...  |
Rdeče črn kabl na desni strani je povezan na vzporedna priključka od tistih "spoliranih" za backlight, tako da verjetno je bila priklučena, pa tudi če ni bila, še vedno drži trditev, da če zdaj ne dela, drugo tudi skoraj ni moglo preživet.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Sob Apr 04, 2009 10:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem potem opazil tisto, ampak si me s citatom že prehitel med editom ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jerny Član

|
Objavljeno: Sob Apr 04, 2009 10:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Osvetljitev dela! Ampak prav tistih kvadratkov ne pokaže, prklopim napajanje in maso poleg tega pa še operating voltage na minus, ampak lcd ne da niti temneših kvadratkov iz sebe! Kaka je pa občutljivost pri takih lcd-jih do kake napetosti še prenesejo? In če se zameša polariteta?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Sob Apr 04, 2009 10:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
... še vedno drži trditev, da če zdaj ne dela, drugo tudi skoraj ni moglo preživet. |
Tvoja trditev ne drži. Če ne verjameš mi prinesi tak displej in povej katero polovico naj skurim ... krmilnik LCD ali LED backlight ... in to pri priključenem istem izvoru in hkrati delujočih obeh funkcijah.
Ostala polovica po želji ti bo še vedno delala ...
Če mi ne bo uspelo iz prve in bo skurjeno vse pa ti častim 10 novih takih displejev ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Sob Apr 04, 2009 10:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
@jerny, si probal navijat še kontrast in merit porabo (mA) na 5V napajanju?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jerny Član

|
Objavljeno: Sob Apr 04, 2009 10:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Merit nisem probal, s kontrastom pa sem se igral, ker ko je bil lcd iz trgovine so kvadratki postali temnejiši če si dav ontrastni pin na -. To sem poizkusil tudi sedaj vendar zadeva ne deluje, niti z trimerjem 1k. Ali je potrebno imeti priklopljeno kaj več kot pa prva dva pina?
Gre konkretno za ta izdelek! http://www.ppgia.pucpr.br/~santin/ee/2005/2s/4/Pdfs/APN%20WH1602A.pdf
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53 Prispevkov: 2116 Aktiv.: 9.50 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Sob Apr 04, 2009 10:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
jerny je napisal/a: |
Merit nisem probal, s kontrastom pa sem se igral, ker ko je bil lcd iz trgovine so kvadratki postali temnejiši če si dav ontrastni pin na -. To sem poizkusil tudi sedaj vendar zadeva ne deluje, niti z trimerjem 1k. Ali je potrebno imeti priklopljeno kaj več kot pa prva dva pina?
Gre konkretno za ta izdelek! http://www.ppgia.pucpr.br/~santin/ee/2005/2s/4/Pdfs/APN%20WH1602A.pdf |
Dovolj bo že samo na prvem pinu -,na drugem napajanje +5V,ter na tretjem trimerčk za kontrast,ki je vezan med - in +5V. Pa vzami rajši 4k7 trrimerčk.
_________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jerny Član

|
Objavljeno: Sob Apr 04, 2009 10:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdajle sem meril tokove in sicer ko je trimer za kontrast do konca steče skozi gnd in +5v 0,2mA ko pa je trimer do konca odprt pa 94mA. Ugotovil pa sem tudi da je za kratek čas postala spodnja stran temnejša, vendar tega stanja ni bilo možno obdržati. Ali je lcd res za v smeti. (Teški začetki z elektroniko, glava me peče ko pomislim da sem na začetku in koliko stvari je že skurjenih)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni