www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

izdelava routerja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
systx
Član
Član

Pridružen-a: Pet 03 Apr 2009 17:31
Aktiv.: 0.08
Kraj: xxxxx

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 07, 2009 9:26 am    Naslov sporočila:  izdelava routerja Odgovori s citatom

odločil sem se za izdelavo routerja iz ene stare mašine.. zanima me kateri os naj naložim ker sem slišal da je BSD vredu za te zadeve..

odločam se med linux in bsd..
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TilenS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29
Aktiv.: 2.34

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 07, 2009 9:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če hočeš dober GUI, vgrajen firewall, intrusion prevention,... poglej za ClakConnect. Omogoča tudi web, f*p,... Sam ga uporabljam za gateway in je res super zadevca.
bero
Član
Član

Pridružen-a: Pet 12 Sep 2008 12:24
Aktiv.: 1.31
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 07, 2009 10:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V prvi vrsti odvisno od tega kakšna je tvoja mašina. Mnogo je router/firewall rešitev, ki so zgrajene na okleščenem linuxu, zato zavzamejo zelo malo prostora in resursov od mašine.
Že dolgo nazaj sem enega postavil kar z diskete, samo to je bilo 10 let nazaj, pa se ne spomnim več. Je imel pa luštno lastnost, da so, ko so šibali paketki sem in tja, utripale ledice (Caps, Scroll, Num) na tipkovnici. Very Happy

Trenutno uporabljam Shorewall. Konfiguracija večinoma iz ukazne vrstice oz. pišeš direktive v konfiguracijske datoteke. GUI je tudi na voljo preko Webmin-a.
Vsekakor pa ni Next -->Next -->Finish postopek.
Vse skupaj poganja Ubuntu 8.04, ki je totalen overkill ampak se je bilo treba najmanj truditi glede podpore mrežnih vmesnikov na WAN strani (tisti ki so povezani na Internet).

lp, Gašper

.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70757.87

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 07, 2009 11:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
sundancer
Član
Član

Pridružen-a: Ned 08 Avg 2004 22:30
Aktiv.: 1.58
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 07, 2009 7:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ce hoces ob izdelavi routerja kaj zvedet o unixu, ce si nagnjen branju dokumentacije, ce uzivas ko nekaj novega pogruntas, ce hoces zadevo grizt iz ukazne vrstice, skrtat z zobmi in si pulit lase kdaj pa kdaj ako jih imas, potem vzemi BSD.

Ce ti je vseeno kako router deluje in hoces samo nekaj kar ni iz trgovine (torej star pc) potem vzemi linux.
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.55

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 08, 2009 1:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sundancer je napisal/a:
Ce hoces ob izdelavi routerja kaj zvedet o unixu, ce si nagnjen branju dokumentacije, ce uzivas ko nekaj novega pogruntas, ce hoces zadevo grizt iz ukazne vrstice, skrtat z zobmi in si pulit lase kdaj pa kdaj ako jih imas, potem vzemi BSD.

Ce ti je vseeno kako router deluje in hoces samo nekaj kar ni iz trgovine (torej star pc) potem vzemi linux.

Kaksna neumnost je pa to ? Think

Jaz sem za router zelooooo dolgo uporabljal Slackware. Vse skupaj sem nastavljal rocno, ker mi tako pac bolj ustreza. Slackware je distribucija Linuxa.

Po drugi strani recimo Mare (s tega foruma) uporablja m0n0wall, ker mu je vsec GUI. M0n0wall je distribucija FreeBSDja.

chaos
Član
Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12
Aktiv.: 4.65
Kraj: Zagorje ob Savi

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 09, 2009 7:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ah, slackware. Še danes je po veliko firmah v uporabi kup firewall-ov, routerjev, poštnih strežnikov ipd. s slackware-om, ki sem jih postavil bogsigavedi kako dolgo nazaj. Za slackware pa res lahko rečem, da ko stvar enkrat (pravilno) nastaviš, deluje dokler ne crkne kakšen hardvare.

En strežnik (firewall, dns, backup mail, pptp), za katerega še kar skrbim, ima po moje konfiguracijske datoteke stare tako, sedem, osem ali pa še več let. Res je bil sam hardver vmes zamenjan ene trikrat, in distribucija dvakrat nadgrajena, /etc direktorij je pa bolj kot ne isti že deset let. Stvar dela, nikoli nobenih problemov, nikoli nobenega vdora.

Mogoče je slackware res malo starinski in je potrebno takorekoč vse narediti na roke, samo za strežnik je to po moje samo prednost. Velikokrat sem se nasmejal, ko sem bral varnostna opozorila stila: je neka krepka varnostna luknja, vse distribucije so potrebovale popravke, samo slackware ni bil ranljiv ker ne uporablja tega pa tega (npr. pam) Wink

Ah, malo dolgovezim in malo sem že offtopic ... nostalgija pač Smile

LP!
Nazaj na vrh
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.45
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 09, 2009 7:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam uporabljam Debian, pa sem ravnotako zadovoljen.
Nazaj na vrh
Glitch
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40
Aktiv.: 6.31

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 09, 2009 8:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem prav tako uporabil Slackware... Ah, Slackware. The most Unix-like Linux distribution. Smile
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni