www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Vodno hlajenje za računalnik
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
matteo16
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Mar 2009 15:49
Aktiv.: 0.26
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 12, 2009 8:27 pm    Naslov sporočila:  Vodno hlajenje za računalnik Odgovori s citatom

Živjo

Zanima me če ima kdo kakšen načrt za vodno hlajenje računalnika.

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
360w
Član
Član

Pridružen-a: Čet 22 Jan 2009 18:10
Aktiv.: 0.10
Kraj: poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 13, 2009 12:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://forums.bit-tech.net/showthread.php?t=105157&page=1&pp=20
:google:
Nazaj na vrh
matteo16
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Mar 2009 15:49
Aktiv.: 0.26
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 13, 2009 8:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ta načrt je kar vredu samo, zdi se mi malo velik hladilnik, jaz bom naredil manjšega.
Vse bom naredil malo manjše in tanjše.
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.60
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 13, 2009 10:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz ne vidim nobenega smisla v vodnem hlajenju, ki ima hladilnik hlajen z ventilatorji...

Smisel vodnega hlajenja bi bil, če bi imel vodno črpalko locirano nekje zunaj, prav tako pa bi imel relativno veliko zbirno posodo za vodo, s pasivnim hladilnikom. Smisel bi bil potem le zaradi utišanja sistema...
Najbolj smiselno bi bilo utišati sistem tako, da bi ga, če bi bila možnost, postavil na drugi strani zidu v drug prostor... zakaj bi moral biti računalnikk v istem prostoru kot monitor in tipkovnica, saj CD-rom obstaja tudi v USB verziji Wink in še bi lahko našteval.

lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.78
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 13, 2009 12:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Takšen hladilni sistem kot je na zgornjem linku je čisti dokaz o nepoznavanju termike (kondukcije konvekcije) , delo pa je tak obup da glava boli. Škoda časa za kaj takega Brick wall

Citiram:
Jaz ne vidim nobenega smisla v vodnem hlajenju, ki ima hladilnik hlajen z ventilatorji...

probaj kaj takega pri avtu pa boš videl smisel

Citiram:
Smisel vodnega hlajenja bi bil, če bi imel vodno črpalko locirano nekje zunaj, prav tako pa bi imel relativno veliko zbirno posodo za vodo, s pasivnim hladilnikom. Smisel bi bil potem le zaradi utišanja sistema...

kaj pa hlajenje jedra Anxious Shame on you

Osnovni zahteva vodnega hlajenja je zelo hiter transport odvečne toplote iz segretega mesta na hlajeno pika.
Toplotna prevodnost zraka je 0,026 W/m/°K; vode pa 0,588 W/m/°K. Voda se uporablja pač zato ker je dostopna in neškodljiva hkrati pa ima kar dobro razmerje specifične toplote ter toplotne prevodnosti , sicer bi lahko uporabil tudi druge tekočine ( alkohole, tekočine na osnovi amoniaka)

Sicer pa hišo predelavat zato da bi imel komponente razvejane po hiši je prav malo bizaren posel

Nazadnje urejal/a lucca brassi Pon Apr 13, 2009 5:22 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
powr
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Dec 2007 13:20
Aktiv.: 3.13
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 13, 2009 12:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Doma mi stoji en zalmanov vodni blok, pumpa hydor seltz in pecica od avdija 100 vgrajena v zracni tunel z adapterji za cevi, da pase v ta sistem. Cevi so vse se povezane. Če je komu kaj od tega zanimivo naj me PM.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
reber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 14, 2009 10:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@ lucca brassi
Pozabljaš, da je tukaj tema o vodnem hlajenju računalnika in NE vodnem hlajenju avtomobilskega motorja Wink
Npr vodno hlajenje procesorja se mi zdi brez veze, saj je vsaj 99,999% računalnikov na svetu hlajenih brez vodnega hlajenja in delujejo normalno, mednje sodi tudi moj računalnik, ki ima ventilatorje celo upočasnjene za zmanjšanje hrupa, res pa je škatla odprta...

Meni se zdi vodno hlajenje smiselno samo v primeru, če bi s tem želeli utišati sistem, vse ostalo je "sizifovo delo" ali pa mogoče le "šminkanje"...

Smiselno bi bilo sistem mehansko predelati tako, da bi bilo mogoče pasivno hladiti vse dele, seveda pa bi to pomenilo znatno dimenzijsko povečanje sistema, ampak če bi s tem dosegel tišino, bi bil namen dosežen in dimenzijsko povečanje računalnika bi bilo tako upravičeno. Mimogrede sem dobil idejo ... Wink

MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.97

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 14, 2009 11:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vodno hlajenje je večinoma neko skorajda nujno obdobje računalniškega "odraščanja", ki s smiselnostjo nima ravno veliko povezave. Kolikor pa je kdo to uresničil je pa druga stvar (cena in zahtevnost posega, za katerega ni navodil, so zgolj priporočila, katera pa zajemajo predvsem uporabo preproste kmečke logike, poznavanja kam gre sam po sebi zračni mehurček in podobno).
Tako kot smo včasih tekmovali kdo bo imel več ventilatorjev v kišti, tako zdaj tekmujemo kdo bo imel manj (in posledično tišji sistem).
Vodno hlajenje je tudi lepa pomoč pri overclockanju, ob čemer glej prvi stavek.

Primerjava z avtomobili pa res ni na mestu.
Nazaj na vrh
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.43
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 14, 2009 11:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iz mojih časov vodnega hlajenja se spomnim, da Celeron 633 lahko dela pri -43 stopinjah celzija na 1.4Ghz brez sesuvanja. Tista stvar ni bila tiha. Bila je precej glasna. 150W peltier je bil na procesorju, mislim da okrog 100W na severnem veznem čipu. Kot hlajenje pa je bil avtomobilki radiator z VELIKIM in GLASNIM ventilatorjem.
Nazaj na vrh
bero
Član
Član

Pridružen-a: Pet 12 Sep 2008 12:24
Aktiv.: 1.31
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 14, 2009 12:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se strinjam z MadMax-om glede računalniškega odraščanja. Jaz te faze še nisem dal skozi, ker se vedno zamislim, koliko zmogljivejšo konfiguracijo bi lahko sestavil, če bi dal 150-200€ raje za hitrejši proc., več RAM-a, boljšo grafo... Tudi na estetiko kište ne dam prav dosti. Ponavadi je potem itak brez stranic, lučke in ledice imam pa raje na božičnem drevescu.

Link od 360w mi je pa ql, ker ima avtor hlajenja res super sposobnosti na naredi-sam področju. Seveda ni dovolj, da si samo spreten za tako delo, potrebno je imeti tudi nekaj orodja.
Zasnova me v določenih točkah moti. Npr. hlajenje napajalnika. To je slej kot prej potrošni material in ko ga moraš zamenjati, vodni blok skoraj gotovo ne bo več ustrezal. Poleg tega se da z malo truda dobiti tudi pasivno hlajene napajalnike (brez ventilatorja).
Potem je tu vodni blok za disk, kjer se toplota prenaša le ob straneh, celotna zgornja površina pa ni izkoriščena.
Hladilnik bi, seveda, moral biti zunaj, izven ohišja. Če bi bile bakrene cevi tanjše in številnejše, bi bila površina za izmenjevanje toplote večja.

Kar me ob tej temi res zanima, pa je, če bi sistem z dovolj velikim hladilnikom (pasivnim), ki bi bil kakšen meter nad ohišjem, deloval brez črpalke, torej izključno na zakone termodinamike (tekočina ima pri višji T manjšo gostoto, zato se dviga....).

lp, Gašper

lucca brassi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 14, 2009 1:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glejte velike firme se ukvarjajo s temi težavami v tej smeri npr

http://www.rhic.bnl.gov/hepix/talks/041021am/alef.pdf

http://blog.wired.com/gadgets/2008/04/a-cold-shower-f.html

proizvajalci ohišij ( elektro- rittal npr)

http://www.rittal.si/products/index_SGE3.shtml

na splošno ne govorim o home made problemih ampak resnih.

Pri nas smo uporabljali vodno hlajene računalnike v končnih kontrolah na linijah : razlog :

- računalnik je protiprašno zaprt ( kompleten)
- sprošča se velika količina toplote ker na njem tečejo alogoritmi meritev in
postavljanja mask ( optični zajem iz več kamer in meritev v realnem času) ki
določajo kvaliteto izdelka

tako je kompleten računalnik zaprt in toplota se dosti enostavno transportira ven in ohlajena tekočina se vrača nazaj- računalniki tečejo 24/7 .

podobnih primerov je še kar nekaj . tako da to ni samo kvazi smisel

Glede takih konstruktov '' homemade'' in profi:
Obstajajo programi za simulacijo toplote elektronike v zaprtih ohišjih . Njihov namen ni fancy design ampak podaljšana življenska doba , lahko vzdrževanje , ipd

Konc koncev se je zato pričel uveljavljati standard BTX računalniških ohišij. In če pogledate kako kroži toplota v normalnem klasičnem ohišju za normalnega domačega uporabnika , se vprašaš kako je do take zasnove sploh lahko prišlo. Ni čudno da igričarji so dajali noter cele horde ventilatorjev ki so bili bolj ali manj uspešni.

Če na domačih konstrukcijah postavljaš hladilnik v notranjost škatle na prednjo stranico pred njo pa ventilator ki po možnosti še vleče not vleče not .

Eden prvih ki je res razumel in znal dizajnirati zračne hladilnike je prišel relativno pozno ZALMAN . Večinoma ostalih kopij hladilnikov je prišlo iz njihovih idej

HEATPIPE so poznali že davno prej - uporabljali so jih npr v dirkalnih avtomobilih za hlajenje izpušnih ventilov ( bili so votli napolnjeni s tekočin Natrijem )

'' primerjava z avtomobilskim motorjem ni na mestu''

Procesor je to kar je motor na avtu , prvi avtomobili so bili brez ventilatorja , še nedolgo tega pa razni MZ, JAWA, BMW boxter tudi niso potrebovali ventilatorja pa so se vseeno lahko vozili , celo hrošči in porchi so bili zračno hlajeni , res pa so imeli ventilator

tudi človeško telo - možgani morajo bit ustrezno hlajeni sicer Boo hoo!

sicer če kamelo dosti hitro jahaš po puščavi lahko tudi gor zmrzneš Very Happy

Citiram:
Kar me ob tej temi res zanima, pa je, če bi sistem z dovolj velikim hladilnikom (pasivnim), ki bi bil kakšen meter nad ohišjem, deloval brez črpalke, torej izključno na zakone termodinamike (tekočina ima pri višji T manjšo gostoto, zato se dviga....).

za gibanje fluida potrebuješ toplotno razliko , večja kot je ;hitrejše bo gibanje
Obvezno je potrebno toplotno izolirat cevi ( beri toplotne transportne poti ) da toplotno razliko ohranjaš. Verjetno poznaš tisti fizikalno poskus iz osnovne šole kjer segrevaš povezani bučki napolnjeni s etrom s svojo roko in eter iz bučke v roki zavre v ono na zraku. Eter se ohladi , kondezira in vrne nazaj - to je to.

ok dost je

Nazadnje urejal/a lucca brassi Tor Apr 14, 2009 1:31 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Olaf
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Nov 2006 20:09
Aktiv.: 0.56
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 14, 2009 1:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

OT - Kaj pa hlajenje z mineralnim oljem?
Prepričan sem da je sistem tudi veliko tišji Whistle

lucca brassi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 14, 2009 1:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

olja imajo slabo toplotno prevodnost , razreda 0,13-0,15W/m/°K v primerjavi z vodo 0,588 W/m/°K zato rabijo velike izmenjevalnike toplote. Če teh nimaš nisi nič naredil.

amonijak ki se uporablja v velikih hladilnih napravah ga ima npr 0,502 W/m/°K
ima pa hkrati nižje ledišče

reber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 14, 2009 3:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tukaj pa se popolnoma strinjam z lucca brassi glede računalnikov, ki so protiprašno zaprti za npr industrijsko okolje... kar pa je seveda v primerjavi z nekim domačim PC popolnoma nekaj drugega in spet ni smiselne primerjave.

Primerjava procesorja z motorjem... mogoče, ampak saj se procesor popolnoma zadosti hladi s standardnim hladilnikom in ventilatorjem, seveda če overclockanje pustimo ob strani.

Če overclockanje, industrijsko okolje in fancy šminkanje odštejemo, nam ostanejo samo še standardne PC škatle za običajno domačo in pisarniško uporabo, tudi "gaming" mašine bi lahko spadale zraven, za vse te običajne škatle pa ne potrebujemo posebnega modificiranega hlajenja.

Povsem mogoče je narediti pasivno hlajenje za vse komponente, razen pri napajalniku bi se znalo rahlo zatakniti, saj bosta transformator in dušilka brez prisilnega pretoka zraka znala biti kar vroča Confused
Hlajenje HDD je dovolj dobro, če ga hladimo ob straneh, saj je ohišje HDD odlitek aluminija, ki je dovolj masiven in je odvajanje toplote ob straneh povsem dovolj, še posebej če primerjamo s sistemom, kjer HDD sploh ni hlajen.

Hlajenje HDD sem v mojem računalniku naredil z dvema ventilatorjema 80x80mm ki tečeta na 7V, vrtita se lepo počasi in resnično skoraj neslišno Smile disk pa je popolnoma hladen. Ventilatorja pihata navzgor na spodnjo stran diska, pod ventilatorjema pa je še en disk, ki pa je nekoliko toplejši kot zgornji. Življenska doba diskov bo zaradi tega gotovo daljša, ventilatorja pa bosta na 7V delovanja tudi doživela častitljivo starost. Sistem deluje 24/7 kar pomeni, da računalnika NIKOLI ne ugasnem. Ventilator na procesorju se vrti počasneje, saj je dodan predupor, napajalnik pa je tisti močnejši z velikim ventilatorjem, to je pa od ventilatorjev vse.

Strinjam se, da je vodno hlajenje zelo smiselno za utišanje sistema ali pa za uporabo v posebnih pogojih, kot je industrijsko okolje s povišano temperatuo okolice in brez dotoka svežega zraka. V industrijskem okolju imamo sicer več možnosti, ena od možnosti je tudi klimatizirana skoraj hermetično zaprta omarica in v omarici nepredelan računalnik ali pa uporaba vodnega hlajenja. Kaj je bolje pa je že drugo vprašanje in spet se bo našlo veliko različnih zagovorniov tega in onega sistema.

Prejle mi je prišlo na misel, kaj če bi računalnik predelal tako, da bi naredil novo, precej večje ohišje, ki bi bilo odprto, zaščiteno po potrebi z mrežicami iz žice in bi bilo vse pasivno hlajeno...
Procesor bi lahko hladil z velikim pasivnim hladilnim telesom, prenos toplote pa preko večjega alu bloka...
Hlajenje HDD s konkretnim hladilnim telesom na vsaki strani ob straneh HDD...
Hlajenje severnega mostu na matični bi naredil podobno kot hlajenje procesorja, ostane pa še grafična kartica, ki bi bila hlajena na zelo podoben način.
Napajalnik bi bil predelan, za zagotavljanje hlajenja transformatorja in dušilke pa bi mogoče le uporabil en ventilator, ki bi se vrtel počasi in neslišno, kar bi verjetno zadostovalo.
Tako pasivno hlajen računalnik bi bil dimenzijsko razvlečen, neroden in težak, z veliko aluminija, zelo verjetno pa bi se približal popolni tišini Smile

bero
Član
Član

Pridružen-a: Pet 12 Sep 2008 12:24
Aktiv.: 1.31
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 14, 2009 3:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimiv video. 6 galon niti ni taka teža (18kg). Bolj je problematična viskoznost (ventilatorji ne pripomorejo kaj dosti k mešanju oz. kroženju tekočine) pa toplotna prevodnost, kot je že lucca brassi omenil. Je pa praktično, če te muči zaprtje in imaš laksativ pri roki. Laughing Laughing Laughing

Kaj pa voda? Destilirana seveda. Pa da pustimo poleg diska tudi napajalnik na suhem. Vprašanje je torej ali so komponente, ki bi bile potopljene kaj hidrofilne oz. ali bi se iz njih v vodo izločale kakšni ioni (soli)? Verjetno bi prišlo do korozije in potem burned

Potem sta tu še hidrofluoroeter in Flourinert (bolj znan iz filma The Abyss). Oba imata slabšo toplotno prevodnost od vode in mineralnega olja (okoli 0.07W/m/°K).

Lucca brassi, a lahko malo Chart 3 od tega datasheeta pokomentiraš? Izgleda kot pozitivna povratna zveza. Več kot je toplote (višja T hladilnega sredstva), slabše jo odvaja. Question

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Stran 1 od 6

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 6 dni