|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
amper Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 0:32 Prispevkov: 89 Aktiv.: 0.38 Kraj: Šenčur
|
Objavljeno: Sre Apr 15, 2009 7:02 am Naslov sporočila: Vklop stropnega ventilatorja z tipkami |
|
|
Pozdravljeni
Zamislil sem si en projekt stropnega ventilatorja, da bi ga vkljapljal z tipkami. Namreč imel bi tri tipke za različne hitrosti, ki bi lahko naenkrat bila aktivna samo ena in eno tipko za izklop. za krmiljrnje bi porabil tri releje, za vsako hitrost enega.
Pa me zanima, če mogoče kdo že ima načrt za kaj podobnega.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.39
|
Objavljeno: Sre Apr 15, 2009 7:44 am Naslov sporočila: |
|
|
To misliš naredit direktno z releji ali s pomočjo kakega mikrokontrolerja? _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastjan.kamensek Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04 Prispevkov: 1029 Aktiv.: 5.00 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Sre Apr 15, 2009 1:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če hočeš imeti tipke, in pa naprej v povezavi z relejem, se mikrokontrolerju skoraj da ne boš mogel izogniti. Povej še kako je narejen ta ventilator, ali že v osnovi ponuja izbiro treh hitrosti, ali si si to zamislil, narediti sam (PWM).
Če ponuja izboro treh hitrosti, lahko uporabiš grebenasto stikalo, ki že po svoji funkciji opravlja to nalogo, kot si jo ti opisal (samo ena tipka aktivna), če pa bi se rad igral z elektroniko, bo pa malo več "sranja" , vključno s tem, da boš moral zagotovit napajalno shemo (enosmerno napetost, verjetno 12V ali pa 24V) , to pa za sabo potegne kar precej stroškov, če misliš to izvesti z transformatorjem (če ga seveda nimaš v lasti).
Če pa ventilator ne ponuja te možnosti (sam imam namreč tak stropni ventilator ki to omogoča, zato sprašujem), potem ti pa ne ostane skoraj nič drugega kot uporaba mikrokrmilnika in pripadajoče periferije....
l.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
amper Član

|
Objavljeno: Sre Apr 15, 2009 4:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja ventilator ima že tri odcepe za tri hitrosti. Samo bi naredil z tipkami ker bom kasneje dodal še daljinske komande in z stikalom to ne bo delovalo. Zato potrebujem eno logiko, ki bi delala z tremi oziroma z štirimi tipkami, če štejem še eno za izklop.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
klemen88 Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2008 17:37 Prispevkov: 747 Aktiv.: 3.51 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Sre Apr 15, 2009 4:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
amper je napisal/a: |
Ja ventilator ima že tri odcepe za tri hitrosti. Samo bi naredil z tipkami ker bom kasneje dodal še daljinske komande in z stikalom to ne bo delovalo. Zato potrebujem eno logiko, ki bi delala z tremi oziroma z štirimi tipkami, če štejem še eno za izklop.
LP |
Če hočeš to narediti je z nekaj znanja programiranja določenih mikroprocesorjev mala malica. Jaz sam uporabljam AVR in bi uporabil za dalinski nadzor hitrosti navadni daljinec od TV ter RC5 komande, če jih seveda ta daljinec premore. Če pa hočeš imeti vseeno tipke pa tudi ni problem spremeniti vezje ter dodati 3 tipk ter malenkost program....
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
amper Član

|
Objavljeno: Sre Apr 15, 2009 5:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja to tudi sam vem, samo zanimalo me je če mogoče že kje obstaja kakšen načrt z logičnimi vezji.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.86 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Sre Apr 15, 2009 7:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
3 krat flip-flop z medsebojnimi blokadami oz. preklopi stanj. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tiger007 Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 1:21 Prispevkov: 81 Aktiv.: 0.34 Kraj: okolica Litije
|
Objavljeno: Sre Apr 15, 2009 7:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko narediš kaj takega, zelo preprosto brez programiranja. Namesto LEDic dodaš releje, uporabiš adapter za napajanje, nekaj gladilnih kondenzatorjev in to je to.
https://homepages.westminster.org.uk/electronics/4011.htm _________________ Lp Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
amper Član

|
Objavljeno: Sre Apr 15, 2009 8:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sedaj sem malo razmišljal, da bi naredil z ic 4017 in bi vse skupaj lahko delalo samo z eno tipko. S katero bi hodil naokoli. Dodam še ledice poleg relejev da vem na kateri poziciji sem. Pa sem zmagal na celi črti.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Sre Apr 15, 2009 9:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če imajo tipke možnost večih kontaktov, lahko mogoče rešiš brez kontrolerja. Ne rečem, da se kontrolerja za to ne da uporabiti, ampak to se mi zdi skoraj podobno, kot da bi PC uporabil za kontrolo straniščnega izplakovalnika.
Seveda pa to ne bo šlo tako BP, če boš uporabil sofisticirane daljinske komande.
Pa če boš delal z logiko, se boš po mojih izkušnjah več ukvarjal z motnjami, kot s samim delovanjem
V drugem primeru (kot sem ga predlagal jaz), pa se zna nabrati nekaj relejev  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.47 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Sre Apr 15, 2009 9:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
zakaj komplicirati?
naredi na primer takole:
en konec vseh tipk veži na +, drug konec vsake tipke pa na svoj rele. Vsak rele je vezan z eno stranjo na njegovo tipko, drugi konci tuljave pa so vezani skupaj in preko (enega skupnega) upora na maso.
Upor naj bo izbran tako, da je pri toku 1 tuljavice releja tak padec, da od napajalne napetosti ostane še ravno za rele. Ko boš stisnil 2 ali več tipk naenkrat, bo tok skozi upor večji, kar pomeni tudi večji padec napetosti. Ker bo upor "požrl" preveč napetosti, je ne bo zadosti, da bi kotva kateregakoli releja pritegnila.
Na ta način enostavno preklapljaš med releji, za ugasnitev vseh pa enostavno pritisneš 2 tipke. Če bi rad posebej tipko za ugasnit, uporabi eno, ki je normalno sklenjena, ter jo veži nekam v skupno vejo.
To je prastara fora "select one of many".
Upam, da sem bil razumljiv. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
webmartin Član

Pridružen-a: Sre 04 Feb 2004 16:19 Prispevkov: 375 Aktiv.: 1.58 Kraj: Zg. Polskava
|
Objavljeno: Čet Apr 16, 2009 12:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
V Bauhasu imaš že narejen IR sistem za stropne ventilatorje za cca. 20 do 30 EUR... _________________ Lep pozdrav,
webmartin |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni