www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

AVR-Fuse reset

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.94
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 19, 2009 4:52 pm    Naslov sporočila:  AVR-Fuse reset Odgovori s citatom

"Črna pika" pri AVR-jih - fuse biti. Lastnosti, katere pri picih nisem bil vajen. V primeru, da hote ali nehote izključimo reset pin postane mikrokontoler neodziven na serijski programator. Edina rešitev pa je paralelni programator. Velika večina uporabnikov pa tega programatorja nima. Mikrokokontroler z "zaprogramiranim resetu" ostane takemu uporabniku neuporaben. Ostane varianta iskati nekoga z ustreznim programatorjem, kupiti ali narediti tak programator. Glede na to, da sta se tudi meni valjala dva taka mikrokontrolerja - (nisem bil niti siguren če sta zanič, ali le "zaprogramirana" ) sem se odločil narediti neko preprosto vezje, ki bi brez priklopa na računalnik bilo sposobno izvesti paralelni vpis v mikrokontroler (pred vsem vpis fuse bitov) Ko sem pregledal datashet sem ugotovil, da je algoritem paralelnega programiranja AVR-ja dokaj enostaven. Potreben bo le en mikrokontroler z nekaj več pini. V rokah sem imel že PIC-a Laughing reset fuse bitov AVR-ja s PIC-em Brick wall ,a sem si kasneje premislil - večina uporabnikov AVR nima PIC programatorja.
Vzel sem Mego8. Pinov je bilo ravno dovolj.

Do sedaj sem naredil adapterje za 3 različne avr-je

Poskusil sem Tiny2313, Tiny26 ter Mega8.

Dokumentacije nisem delal za "projek" Upam, da bo vseeno razumljiva. Če se bo še kdo pridružil izdelavi kakega adapterja, ga naj pripne v to temo. Dodajanje mikrokontrolerjev z enakim algoritmom programiranja ne bi smelo biti kak problem.

Na začetku programa so tri tabelce.
V tabelo TabelaCip vpisemo Signature Bytes po katerih program spozna kaj je priključeno. (podatek najdemo v datashetu) V TabelaHB vpišemo reset stanje Fuse High Byte v tabelo TabelaLB pa fuse stanje Fuse Low Byte. Vsi podatki so v datashetu. Pri programiranju izberemo še interni oscilator 4Mhz.

TabelaCip:
;tiny2313,tiny26,m8,m16-32,m88
.db 0x0A,0x09,0x07,0x03,0x0ff,0

TabelaHB:
.db 0xDF,0xF7,0XD9,0x99,0XDF

TabelaLB:
.db 0xE2,0xE3,0xE1,0xE1,0x62

P4190050.JPG
 Opis:
Fotografije izdelkov

(na vezju ni 12V stabilizatorja, kajti vezje sem napajal z 12V - mesto stabilizatorja pa sem premostil)
 Velikost datoteke:  422.05 KB
 Pogledana:  35 krat

P4190050.JPG

P4190051.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  406.76 KB
 Pogledana:  38 krat

P4190051.JPG

Freset3.zip
 Opis:
ASM, hex za mego8

Download
 Ime datoteke:  Freset3.zip
 Velikost datoteke:  11.32 KB
 Downloadano:  51 krat

fuse-reset-shema.pdf
 Opis:
Načrt

Download
 Ime datoteke:  fuse-reset-shema.pdf
 Velikost datoteke:  22.08 KB
 Downloadano:  124 krat

fuse reset.pdf
 Opis:
Tiskana vezja

Download
 Ime datoteke:  fuse reset.pdf
 Velikost datoteke:  55.15 KB
 Downloadano:  77 krat

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
powr
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Dec 2007 13:20
Aktiv.: 3.14
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 21, 2009 2:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaksni so tisti trije tranzistorji brez oznak okoli 4k7 uporov?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
stursc
Član
Član

Pridružen-a: Tor 08 Jun 2004 14:29
Aktiv.: 1.36

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 21, 2009 7:52 am    Naslov sporočila:  Re: AVR-Fuse reset Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
" .

Dokumentacije nisem delal za "projek" Upam, da bo vseeno razumljiva.

Silvo - vse si že naredil, le konektor še manjka do te zadeve v prilogi, ki jo podpira AVR-studio v katerem je dostop do vseh parametrov.
Cena bi bila le 5€ več, le dokumentacijo bi bilo potrebno pripravit
(to sem ti poslal)

LP, stursc

hvprog_05.gif
 Opis:
 Velikost datoteke:  163.66 KB
 Pogledana:  134 krat

hvprog_05.gif

Nazaj na vrh
nakamichi
Član
Član

Pridružen-a: Pon 21 Avg 2006 18:51
Aktiv.: 3.69
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 21, 2009 8:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A je mogoče s tem fuse resetom resetirat tudi bite, ki zaklepajo flash spomin brez izgube vsebine? Neutral

L.P.,
Miha
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.94
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 21, 2009 10:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

powr je napisal/a:
Kaksni so tisti trije tranzistorji brez oznak okoli 4k7 uporov?

Embarassed Res, oznak nisem napisal. Gre za čisto navadne NPN ter PNP tranisstorje. Sam sem vzel BC847 (NPN) oz BC857 (PNP)

Citiram:

Silvo - vse si že naredil, le konektor še manjka do te zadeve v prilogi, ki jo podpira AVR-studio v katerem je dostop do vseh parametrov.
Cena bi bila le 5€ več, le dokumentacijo bi bilo potrebno pripravit
(to sem ti poslal)

Srečko, zakaj bi kompliciral? Z kakim razlogom bi stvar priklapljal na PC? in imel še eno "s*anje več za priklop na pc. Itak nimam več kakega prostega porta. Za samo programiranje je paralelni programator totalno neuporaben. Tako vezje pride v poštev edino v primeru, da je uporabnik vede ali nevede izključil reset pin ter na tak način onemogočil serijski dostop.

Citiram:

A je mogoče s tem fuse resetom resetirat tudi bite, ki zaklepajo flash spomin brez izgube vsebine?

He, tole bi bila preveč enostavna rešitev. To seveda ni izvedljivo. Vezje se obnaša enako kot paralelni programator. Vsebina pa ostane nespremenjena pri spremembi low ter high fuse bitov.

nakamichi
Član
Član

Pridružen-a: Pon 21 Avg 2006 18:51
Aktiv.: 3.69
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 21, 2009 5:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No sej dejansko mi je bolj odleglo kot kaj drugega, hvala za informacijo Mr. Green

L.P.,
Miha
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
powr
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Dec 2007 13:20
Aktiv.: 3.14
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 06, 2009 10:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo mi lahko prosim napises primer kako povezat tole vezje na mega8?
Kolikor sem gledal tvoje vezje in slike in jih primerjal z datasheetom (str.226 figure 104) ne ne vidim nobene povezave.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni