|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
program_er Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47 Prispevkov: 2173 Aktiv.: 10.30 Kraj: Maribor (Pohorje)
|
Objavljeno: Sob Apr 25, 2009 11:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanimiv je tale tvoj čip, zelo veliko funkcij. Ampak jaz več kot pa Half-step ne rabim (navojna palica, fini navoj, 1.8°, 0,05 ali 0,1mm je zame dovolj).
Spoznavam pa, da se jaz zadeve lotevam na preveč enostaven način in drugače, kot bi kdo pričakoval. Tukaj se kaže tudi moje pomanjkanje znanja v tej smeri, zato vse naredim bolj "po domače" oz. po zdravi kmečki pameti, po logiki.
Na mojem Protoboardu je trenutno ATmega16, kvarc, potenciometer, 8 NPN tranzistorjev (nisem imel ULN200x pri roki) in 8 1k baznih uporov, kablovje in še kakšna ledica ali pa kaj podobnega.
Z mego odpiram tranzistorje in tako poganjam 2 koračna motorja, vezana na 15V (trafo, mostiček, kondenzator). Znam narediti Full in Half step, več ne rabim. V bistvu sem osnovno idejo dobil tukaj. Vse to je povezano na RS232 port (v bistvu USB), ne na LPT. Že tu je glavna razlika. Zato pa delam popolnoma svoj driver. Pri ostalih driverjih računalnik vse preračuna in pošlje preko LTP na namenski čip, jaz pa preko USB pošljem koordinato, mala mega pa jo premleje in požene motor.
Če naprimer pogledamo stanje v RS232 terminalu ob zdajšnjem programu: Najprej me čip vpraša, kako želim krmiliti prvi motor (Half ali Full step), nato še, kako želim krmiliti drugega. Nato mi prijazno pove, da lahko hitrost premikanja štelam z potenciometrom in mi reče, da motorja poganjam na numerični tipkovnici z tipkami 4, 1 ter 6, 3. Ko stisnem 4, gre motor 1 naprej, ko 6, gre motor 2 naprej. Enako za nazaj, zraven pa šteje še korake. Tudi problem toka, ki teče skozi motor, ko se le ta ne giblje, je rešen, saj, ko je motor na miru, tok skozenj sploh ne teče (vsi tranzistorji so zaprti)!
In to je to. Dela. Zato se mi zdi vse ostalo čudno, čeprav zelo dvomim v moj CNC. Odločil sem se torej, da bom na začetku naredil svoj driver, ki ga bom uporabljal z programom iz linka, kasneje pa še kak LPT driver za poganjanje iz Mach 3 ali podobnih programov. Ali je lako kaj zelo narobe, če stepperje krmilim z pravokotnim signalom? _________________ Upanje ni del naše projektne strategije.
Member of Trisat - 1. Slovenian satellite running new fault tolerant aerospace processor.
Nazadnje urejal/a program_er Sob Jul 04, 2009 4:52 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.59 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sob Apr 25, 2009 11:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Stepperje lahko krmiliš s pavokotnim signalom, če ne delaš mikrosteppinga.
To, da skozi motorje sploh ne teče tok, ko so ustavljeni, je velika napaka, ker se ti bo ob treslajih in obremenitvah vse skupaj odpeljalo nekam... Že tako so problemi izpuščenih / manjkajočih korakov in preskokov. Motor mora trdno držat, ko je na miru.
Pri verziji z ULNji ti manjka tokovno krmiljenje oz. odpiranja napajanja po potrebi (to je tisto tipično šumenje oz. piskanje motorjev). Brez tega imaš porabo mnogo večjo, kot je potrebna - oziroma iz motorjev ne moreš potegniti toliko navora, kot bi ga sicer lahko.
Taka verzija, kot jo imaš, je primerna zgolj za vrtenje motorčka na mizi.
Zakaj izumljaš nekaj na novo, kar so drugi že večkrat potuhtali in optimizirali. Rajši se poglobi v razumevanje že obstoječih rešitev.
lp _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.50
|
Objavljeno: Ned Apr 26, 2009 2:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Meni se pa ne zdi slabo, ce je do tega prilezel s svojim modrovanjem. Do tu nekje (= ko se enkrat stvari obracajo, torej da razumes half-bridge in full-bridge koncept) se tudi splaca riniti po svoje, potem je pa pametneje poslusati druge.
Nacrtov za krmiljenje stepperjev je na Internetu cel kup; ni vrag da ne bi nasel kaksnega primernega zate (torej glede na topologijo motorckov in na tok, ki ga navitja zmorejo ob tvojem napajanju), ce ti bo to povzrocalo tezave, se pa spet oglasi.
Do takrat moras lociti dve stvari - eno je teorija, ta se najbolje "preslika" v mikrokontrolerski del aplikacije, ki posilja ven impulze in v najboljsem primeru spremlja se tok skozi navitji), druga je pa tisto, kar v resnici premika motorcke, in to je driver, ki samo pocne tisto, kar mu kontroler naroci. Drugi del (driver) mora biti torej dimenzioniran glede na najslabse mozne pogoje, na katere bo motor naletel, prvi del mora biti pa cimbolj "inteligenten", da bo motor naletel na cimmanj robnih pogojev. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47 Prispevkov: 2173 Aktiv.: 10.30 Kraj: Maribor (Pohorje)
|
Objavljeno: Tor Apr 28, 2009 8:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
borisz je napisal/a: |
Za vsak primer klikni še tule .
lp
Boris |
Boris, odličil sem se, da bom naredil tvoj driver (saj je tudi za unipolarne motorje?). Sem razmišljal, če bi ga naredil "po moje", bi lahko imel samo vrtalnik, nič druga. Z očetom pa sva se odločila, da bova naredila enega "univeralca", ki bo vrtalnik, risal, rezkar, gravirnik (če bo vse po sreči). Sicer pa Mach3 ali pa drugi programi imajo vse zgoraj naštete funkcije. _________________ Upanje ni del naše projektne strategije.
Member of Trisat - 1. Slovenian satellite running new fault tolerant aerospace processor.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

|
Objavljeno: Sre Apr 29, 2009 12:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, driver bo najverjetneje od Borisa, zdaj pa sem se še odločil, da če z očetom delama nek CNC, naj bodo tudi motorji vsi enaki in dobri. Pa še tudi zaradi tega, ker je Borisov driver za Bipolarne motorje.
Zanima me torej, kaj si mislite o teh motorjih (za CNC 70x90cm)? _________________ Upanje ni del naše projektne strategije.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.59 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Apr 29, 2009 4:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Izgledajo precej "švoh"...
Vprašanje, kakšen navor dajo od sebe. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

|
Objavljeno: Čet Apr 30, 2009 11:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Sem pa našel še tole ponudbo. Motorji so 90W in močnejši glede na one 3 48W. Dobim pa še vse potrebno zraven, tudi Mach3. Samo vprašanje je kvaliteta... _________________ Upanje ni del naše projektne strategije.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni