www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Predelava senzorja problem

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
king25
Član
Član

Pridružen-a: Ned 18 Jul 2004 1:06
Aktiv.: 2.44
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 16, 2005 4:18 pm    Naslov sporočila:  Predelava senzorja problem Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Kupil sem en navaden senzor,ki se uporablja za prižiganje luči 180-stopinjski.
Namreč rabil bi ga za alrmno napravo. Sedaj ga moram predelati in tukaj se vse zaustavi.
Ta senzor ima čip ICES49H. Odtranil sem oba trimer-potenciometra in jih kratkostičil na vezju.Odstranil sem tudi fotoupor in namesto kondenzatorja 22nF sem dal 2,2nF,tako da prej reagira. Amoak zadeva žal ne funkcionira.
Kak mesec nazaj sem podobno prerihtal tudi en senzor z čipom LM324 in zadeva super deluje (sicer sem dal 8V napajanje in odstranil 100uF un dal not 10uF).

Ima kdo kakšen predlog kaj še narediti??? Zadevo sem še prekontroliral na 220V kot je sestavljeno v originalu in deluje normalno,samo predelava ga muči.

Napajanje vezja pa je 5V (78L05).

Prosim za nasvet!

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 16, 2005 5:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preveri še enkrat, če si pravilno "brikal" potenciometre ... in premeri še delovanje fotoupora - mogoče je potrebno premostit tudi njegovo mesto. Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
king25
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 16, 2005 6:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Potenciometre sem pravilno brikal. Fotoupor pa sem odstranil in nisem brikal.
A je potrebno brikat fotoupor??V enih navodilih sem zasledil,da ga je dobro odstraniti.

Gre pa za predelavo senzorja za takšen alarm:

http://www2.arnes.si/%7Esspslavr/gsm_alarm/gsm_alarm.html

to so navodila za predelavo:

http://www2.arnes.si/%7Esspslavr/gsm_alarm/gsm_alarm.html#predelava

Lp
Nazaj na vrh
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.69

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 16, 2005 9:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da, fotoupor tudi preveži, ker je vezan v serijo z potenciometrom, drugače prevezava
potenciometra nima vpliva.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 16, 2005 11:38 pm    Naslov sporočila:  Jaz sem naredil tako: Odgovori s citatom

Jaz sem najcenejši senzor, ki sem ga kupil pri Bauhasu-i predelal tako, kot v prilogi.

Pozdrav
Vilko

IR.doc
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  IR.doc
 Velikost datoteke:  47.5 KB
 Downloadano:  73 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
king25
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 17, 2005 9:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vilko hvala ti. Točno tak senzor imam in sem naredil vse to kot si napisal razen vezja za ojačitev signala nisem naredil. Mogoče je bil tu problem.

Zanima me še samo kako lahko stestiram s kako led diodo,če senzor deluje.Se pravi samo za indikacijo,ko zazna.

Hvala ti,bom probal.

LP
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 17, 2005 10:26 am    Naslov sporočila:  Predpostavlja se, da ima procesor 'pull-up' upor Odgovori s citatom

Pri tranzistorski stopnji ni narisan upor na +5v, ker se predpostavlja, da ga ima procesor na svoji ploščici.

Preizkusiš ga tako, da na signal (izhod tranzistorja) priključiš led diodo v seriji z uporom 1k na +5v, le ta mora za sekundo ali dve zasvetiti, kadar je senzor vzburjen.
Vilko
Nazaj na vrh
smatjaz
Član
Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33
Aktiv.: 3.57

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 17, 2005 2:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem med +5V in izhodom vključil LED diodo s preduporom. Tako se senzor zasveti rdeče takrat, ko je zaznal spremembo gibanja.

LP Matjaž
Nazaj na vrh
king25
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 18, 2005 9:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadevo sem zrihtal, tako da se vsem lepo zahvaljujem za pomoč in nasvete.

Lep pozdrav
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni