|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pon Jun 29, 2009 7:32 pm Naslov sporočila: Napetostna zaščita DS1820? |
|
|
Delati sem začel na prezračevalnem sistemu za podstreho. Par DS1820, ki merita temperaturo, en zunanjo drugi notranjo in glede na temperaturo potem vklaplja glede na potrebe do 3 ventilatorje, ki naredijo prepih. Ventilatorjev še ni, zaenkrat sem hotel zadevo videti kako deluje na protoboardu preden izdelam vezje. Tako, da sta bila senzorja priključena preko cca 28m dolgega kabla: 22m utp - senzorja na obeh koncih, pa še cca 6m prepletene žice (3p) do same razvojne plošče pri PC-ju. Kljub pomislekom ali bosta senzorja delovala na takšni dolžini sta delovala cca 2 dni. LCD prikazoval temperaturo, malo sem se že igral z samimi nastavitvami kako najbolje izbrat način krmiljenja ventilatorjev, ko je v nedeljo zadeva izdihnila. Pa zadeva sploh ni bila prižgana!
Pic je pozabil program, saj LCD ni več prikazoval ničesar. Žal nisem preveril same vsebine pomnilnika, da bi vedel kaj se je zgodilo. Vendar je PIC po ponovni naložitvi softwera oživel, LCD kaže vsebino, le oba DS1820 sta na dopustu.
PIC očitno deluje, ker na pinu, kjer se prenašajo podatki pošilja poizvedbe (vsaj osciloskop kaže na to) Trenutno nimam nadomestnega DS-ja, da bi poizkusil na novo. Sumim, da je v tem nestanovitnem vremenu dolga žica uspela ujeti kakšno stvar, ki jo nebi smela.
V izogib prihodnim težavam, me zanima kako zaščititi senzorje in krmilnik?
DS1820 so bili / in bodo priključeni s tremi žicami.
 _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo123 Član

Pridružen-a: Pon 14 Avg 2006 2:22 Prispevkov: 64 Aktiv.: 0.28 Kraj: Nazarje
|
Objavljeno: Pon Jun 29, 2009 7:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
z osciloskopom poglej kako popacen je signal na samem pinu senzorja.
Jaz sem se tudi malo igral s temi senzorji in so me zaceli zafrkavati pri doloceni dolzini kabla. Nato sem pomeril signal pri senzorju in videl, da je zelo zelo popacen. Vzel sem nato drug kabel dve zili in oplet, oplet uporbil za GND in zadeva mi je nato delala okoli 30 do 35 m (vec kabla takrat nisem imel). Priklopljen pa sem imel samo en senzor. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pon Jun 29, 2009 8:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da bi pic "pozabil" program skoraj ne verjamem. Večja verjetnost je, da je prišlo do kakega napetostnega sunka, zaradi česar je zablokiral LCD.
Razdalja 28m pa se mi zdi kar velika. Nujno bi bilo uporabit oklopljen kabel.
Pred ca 10-timi leti sem za eno podjetje razvijal avtomatiko za hladilnike mleka. Ker sem uporabil tovrstne senzorje, sem jih takrat kar dosti testiral. Sigurno brez težav je senzor delal na razdalji 20m. Za povezavo je bil uporabljen mikrofonski (terminalski) oklopljen kabel. V sami aplikaciji je bila dolžina povezave ca 3m. Na sam senzor pa sem neposredno na napajalne pine prilotal 100n SMD kondezator. Ravno pred dnevi sem delal en popravek tistega programa. Takrat sem se s človekom, ki regulatorje montira pogovarjal glede trpežnosti senzorjev. Po njegovi izjavi so zelo trpežni. Defektov praktično ni. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo123 Član

Pridružen-a: Pon 14 Avg 2006 2:22 Prispevkov: 64 Aktiv.: 0.28 Kraj: Nazarje
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

|
Objavljeno: Pon Jun 29, 2009 9:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Napetostni sunek je bila tudi moja diagnoza. Zadeva je bila med dogodkom ugasnjena. Ko sem ploščo prižgal se je LCD obnašal, kot da PIC nima programa. Prva vrstica polna belih kvadratkov. Sem parkrat poizkusil prižgat brez uspeha.
Prej z delovanjem ni bilo težav. Pa sem vezje večkrat ugasnil/ prižgal...
Hvala za PDF, sem že sam nekaj brezuspešno iskal.. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.47 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Pon Jun 29, 2009 10:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
jaz uporabljam utp kabel. eno parico za gnd in napajanje, drugo za gnd in data. če je dolgi senzor (nad 20m), dam pri senzorju in pri konektorju dve zener diode (data-gnd in power-gnd) 5V6. Deluje ok, odpovedi ni. Delal pa sem senzorje do 40m. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robika Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 20:55 Prispevkov: 281 Aktiv.: 1.19 Kraj: ajdovščina
|
Objavljeno: Pon Jun 29, 2009 10:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam 7 senzorjev na skupni dolžini okoli 50 metrov. Ko sem dodal še en senzor na okoli 10 metrov dolgem kablu je še zmeraj vse delalo brez problemov. Nekaj senzorjev je speljanih izven hiše, kar se pa tiče udarov strel, so pa kar pogosti in precej blizu. Do zdaj, ko zadeva dela že kar okoli 5 let, ni crknil še noben senzor. Imam pa UTP brez oklopa, senzorji pa so priključeni dvožično. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Jun 29, 2009 10:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri senzorju 100nF na napajanju.
Pri kontrolerju in senzorju 5V6 varistorji med vsemi tremi žilami.
Zenerce so namenjene stabilizaciji napajanja in ne "kurjenju" prenapetostnih konic. Slednjemu so namenjeni varistorji in "surge protection" diode. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tiger Član

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2004 0:22 Prispevkov: 1161 Aktiv.: 4.90
|
Objavljeno: Pon Jun 29, 2009 10:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hi
Jaz ščitim 1WIRE za DS 1820 z zener diodo za en volt višjo napetost, kot je napajalna napetost in od takrat naprej senzorji preživijo vse strele okoli. Eno diodo daj na mikrokontroler drugo zraven senzorja.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tiger Član

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2004 0:22 Prispevkov: 1161 Aktiv.: 4.90
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Jun 30, 2009 12:09 am Naslov sporočila: |
|
|
TVS diode - bolj primerne za ESD zaščito: klik
varistorji - primerni za vse vrste prenapetosti: klik
V zgornjem iskanju so elementi že izbrani za 5V sisteme. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.46 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Tor Jun 30, 2009 8:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Sam imam komunikacijo med 2 PIComa na cca 300m upt kabla. Protokol je 1Wire, samo upočasnjen. Samo z zener diodami deluje že 3 leta. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

|
Objavljeno: Tor Jul 21, 2009 7:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hmm, sem nabavil nove senzorčke in se malo igral in glej ga zlodja, "odkril" sem vzrok moje težave.
Pica imam na razvojni plošči, ki je napajana preko USB kabla preko računalnika. Plošča ima eno drsno stikalo za vklop.
In kaj se zgodi? Če je testna plošča vključena - stikalo na prižgano in prižgem pc-ja Pic na razvojni plošči prozabi približno 1/3 programa, ki je zapisan v njegov fleš. Zato se displej obnaša tako kot Pic nebi bil sprogramiran.
Kako 1/3? - sem gledal vsebino fleša, pa nekako vsaka tretja vrstica manjka glede na delujočo verzijo...
Kaj točno se zgodi še ne vem moram poizkusiti še na drugem PC-ju, da lahko priključim na prvega še osciloskop.
Stari senzorčki še vedno delujejo, prav tako tudi originalni PIC.
Kaj se je pa z ostalim zgodilo mi pa ni jasno. Očitno mi je uspelo zbrisati ukaz, ki izklopi analogne vhode
Pa še to: BODEN je vklopljen. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni