www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Uporaba PC napajalnika

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
monaco
Član
Član

Pridružen-a: Sre 06 Jul 2005 21:12
Aktiv.: 1.07
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 13, 2005 3:38 pm    Naslov sporočila:  Uporaba PC napajalnika Odgovori s citatom

AT napajalnik bi rad uporabil za 10-12v vendar ko ga obremenim, mi samo začne nekaj piskat. Piska še par sekund po izklopu, potem pa pri ponovnem vklopu spet normalno deluje.
Kaj naj naredim, da bo deloval?

Kako pa je že pri ATX napajalnikih? Spomnim se, da je treba nekaj prevezat in eno nekaj drugega obremenit, toda ne vem več točno kaj in kako.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mujo
Član
Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24
Aktiv.: 3.15
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 13, 2005 4:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri AT najapajliku mores obremeniti 5V linijo za nekje 2A. To najenostavneje naredis da gor das upor velikosti 2.5 Omega Seveda mores paziti da je primerne moči (vsaj 10W).
za atx pa nevem tocno :>
Nazaj na vrh
fbifbi
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Jul 2004 12:17
Aktiv.: 0.54
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 13, 2005 5:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakor vem sa pri ATX napajalnikih veže zeleno žico na maso
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
monaco
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 13, 2005 6:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

fbifbi je napisal/a:
Kakor vem sa pri ATX napajalnikih veže zeleno žico na maso

Meni se tudi zdi da tako nekako, samo spet je treba nekaj obremenit, pa ne vem točno kaj...

Zakaj je sploh treba obremenit linije?

Pa še nekaj zanimivega sem ugotovil; napetost na rumeni žici ni 12v ampak samo 10v.
Nazaj na vrh
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.12
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 13, 2005 7:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglejte si tole: http://www.hardwarebook.net/connector/power/atxpower.html
Mislim pa tudi, da je obremenitev z ventilatorjem zadosti.
Nazaj na vrh
LoLek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 1.45

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 13, 2005 7:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ATX napajalnik moraš obremeniti 5V linijo vsaj s tremi ali več A, če hočeš imeti konstantno 12V linijo tudi pri večjih obremenitvah.
Sam sem priključil štiri upore 6,8Ohm/10W vzporedno pa je še premalo, če hočem napajati hladilno torbo, ki hoče imeti 12V vhodne napetosti (zaradi zaščite akumulatorja pred spraznitvijo). Tako, da bom moral še kakšen upor dodati.
Da pa sploh zbudiš ATX napajalnik pa moraš zeleno žico povezati z maso.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.89
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 13, 2005 8:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

na Filemanager ( /PDF Dokumentacija/atx.pdf ) je načrt enega ATX napajalnika mogoče za orentacijo.

Da napajalnik sploh štarta, je potrebno skleniti pin 14 na maso. Sicer bo vrjetno držalo kot je napisal Lolek. Sam posebnih testov nisem delal. Vem pa, da deluje avtoradio na 12V normalno brez, da obremeniš 5V izhod.

podboj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Aktiv.: 5.28
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 14, 2005 1:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tega nisem še počel, a mislim, da bi bila dobra ideja prekiniti povratno vezavo za 5V in jo preko določenega upora spojiti na 12V linijo. Tako ne bi bilo potrebno obremenjevati 5V linije in napetost se ne bi sesedala

Lp
Nazaj na vrh
satelitko
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27
Aktiv.: 7.50
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 14, 2005 10:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem to že počel in se čisto dobro obnese - brez nepotrebne porabe!

LP
Nazaj na vrh
LoLek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 1.45

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 14, 2005 10:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

satelitko je napisal/a:
Jaz sem to že počel in se čisto dobro obnese - brez nepotrebne porabe!

LP

Se obnese tam, kjer ni potrebna točno 12 V.
V mojem primeru sem uporabil napajalnik za hladilno torbo, ki hoče imeti 12V, če ne se izklopi. Zato sem moral dodatno kuriti...
Nazaj na vrh
monaco
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 14, 2005 11:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A lahko še nekdo meni kot "elektroniku po potrebi" kdo točno razloži kaj moram naredit?

Sem pa razmišljal, če bi kar ta vgrajen ventilator priklopil na 5v. Bi se pač malo manj vrtel - ta napajalnik se tako ali tako presenetljivo malo greje. Samo verjetno ni dovolj velika obremenitev...
Nazaj na vrh
Bozo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21
Aktiv.: 2.78
Kraj: Lendava, Trimlini

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 14, 2005 11:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, tukaj imaš vse razloženo pa veselo na delo http://freeweb.siol.net/janvili/reber/nasveti_in_ideje/napajalnik_12V_iz_racunalniskega/index.htm
LP
Božo
Nazaj na vrh
monaco
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 14, 2005 11:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bozo je napisal/a:
No, tukaj imaš vse razloženo pa veselo na delo h**p://freeweb.siol.net/janvili/reber/nasveti_in_ideje/napajalnik_12V_iz_racunalniskega/index.htm
LP
Božo

Super, najlepša hvala! Grem jutri po upore Smile. Samo nekaj me še zanima. Si lahko pustim ven poleg rumene tudi eno rdečo žico za 5v ali pri takšni vezavi 5v ne morem uporabljat?
Nazaj na vrh
ferdo
Član
Član

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:10
Aktiv.: 1.49
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 15, 2005 8:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko brez skrbi uporabljaš tudi 5V linijo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni