|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.60 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pon Jul 06, 2009 5:32 pm Naslov sporočila: Napajalnik za rezanje stiropora |
|
|
V eni izmed številk TIM-a iz leta 2006 je Jernej Bohm objavil napajalnik za rezanje stiropora z vročo cekasovo žico. Sedaj, ko bi to številko revije potreboval je ne najdem ampak jo imam 100% nekje doma, samo je nikakor ne najdem. Prosim, če lahko nekdo objavi tu ta prispevek, ali pa celo morda sam avtor prispevka, ki je tudi občasno prisoten tu na forumu.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.20 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Pon Jul 06, 2009 7:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Je sploh treba usmernik za tako žago?
Doma se namreč lepo reže z izmeničnim in istosmernim tokom, saj je finta samo v tem, da mora biti žica primerno ogreta (in napeta). Če je premalo vroča, se žica lepi v stiropor, če je prevroča, žaga reže preširoko (stiropor se topi tudi precej stran od žice).
Če žica ni napeta, pa reše vse sorte smeri, samo naravnost ne.
Doma se je naredilo dve žagi v stilu mizarskih žag v obliki črke H (glej pripeto sliko),
Manjša s 40cm žice se priklopi na polnilec za akumulatorje, 1.2m žaga pa na 24V trafo za prenosne svetilke (žica je v obeh primerih ~0.5mm).
Osebno bi zadevo rešil tako, da bi najprej naredil žago v obliki, ki jo potrebujem, z nastavljivim usmernikom ali variakom ali kar s poskušanjem, določil primerno napetost (žica ne sme žareti!) in potem pobrskal, če se mi kje valja trafo primerne izhodne napetoti in moči.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
zaga.jpg |
Velikost datoteke: |
22.28 KB |
Downloadano: |
470 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.93 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Pon Jul 06, 2009 7:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
NA tej forum napiši "išči" Rezalnik stiroporja.Čudi me da nič ne pogledaš.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pon Jul 06, 2009 7:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
andrejj je napisal/a: |
NA tej forum napiši "išči" Rezalnik stiroporja.Čudi me da nič ne pogledaš. |
Sem že gledal, saj sem tudi tam napisal post.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.93 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Pon Jul 06, 2009 8:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ups sem spregledal,ker sem na hitro.Drugače ni težko napraviti.Jaz sem napravil preprosto z malo domišlije in imel sem toroid trafo 12V.Odvil sem toliko da je segreta žica za rezanje.Ker ne pogosto uporabljam.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pon Jul 06, 2009 9:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
A, če bi zaporedno pred primarj transformatorja vezal zatemnilnik za luči bi delovalo?
Sam popravil!!!
Lp Primož
Nazadnje urejal/a PZUFIC Tor Jul 07, 2009 3:58 pm; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.21 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jul 06, 2009 10:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC je napisal/a: |
A, če bi zaporedno pred primarij transformatorja vezal zatemnilnik za luči bi delovalo? |
Ne. Zaporedno z gospodom primarijem ne bo delalo.
Delalo bo, če vežeš zatemnilnik zaporedno s primarjem transformatorja. Po možnosti uporabi zatemnilnik za halogenske svetilke. Namenjen je namreč induktivnim bremenom.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mobil11 Član

Pridružen-a: Sob 05 Apr 2008 23:20 Prispevkov: 108 Aktiv.: 0.52 Kraj: Bizeljsko
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PrimozL Član

Pridružen-a: Tor 21 Mar 2006 10:55 Prispevkov: 404 Aktiv.: 1.72 Kraj: okolica Vipave
|
Objavljeno: Pon Jul 06, 2009 11:07 pm Naslov sporočila: Re: Napajalnik za rezanje stiropora |
|
|
Živijo,
S kolegom reževa stiropor kar s 5A laboratorijskim napajalnikom za 39€ iz Pordenona. Za posamezne vrste materiala (finozrnat/grob stiropor, moder/rumen stirodur, ...) sva si pribeležila, koliko mora znašati tok.
Toliko te znajo skupaj stati ohišje, transformator in zatemnilnik, razen če ti te komponente pač že ležijo doma.
LP Primož.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50 Prispevkov: 781 Aktiv.: 3.29 Kraj: Radenci
|
Objavljeno: Tor Jul 07, 2009 9:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Primerno je tudi TOLE .
_________________ 73 de S55WT, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 501 dni