www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Merjenje karakteristik ojačevalnika

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
MARJANM
Član
Član

Pridružen-a: Pet 22 Avg 2008 8:28
Aktiv.: 0.07
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 06, 2009 12:18 pm    Naslov sporočila:  Merjenje karakteristik ojačevalnika Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Pred časom sem sestavil cevni ojačevalnik in glede na zadovoljiv zvok sem sklenil, da kvaliteto tudi izmerim z inštrumenti. Imam signal generator in 12-bitni PC osciloskop. Vhodno napetost sem nastavil na 1Vpp, na izhod pa sem priključil upor 8E/20W. meril sem frekvenčni odziv v frekvenčnem spektru od 20-20KHz tako, da sem s PICOSCOPOM odčital napetost na izhodu pri različnih frekvencah. Zdaj pa me zanima, ali je 1Vpp na vhodu sploh prava vrednost. Zanima me tudi, kako je z meritvami THD. Koliko višjih harmonskih frekvenc še pride v poštev za izračun popačenja. Zdi se mi, da je mojih 5% THD vseeno malo preveč.

Hvala lepa za odgovor
Marjan Boo hoo!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
borut000
trgovec

Pridružen-a: Tor 15 Nov 2005 23:50
Aktiv.: 0.97
Kraj: Hraše

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 06, 2009 12:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

za meritve thd potrebuješ distortion analyzer, z osciloskopom pa ne boš videl popačenja pod 5 %, poleg tega pa mora biti tudi oscilator katerega uporabljaš pri meritvi low distortion, sicer ne boš izmeril nič, breme na izhodu ojačevalnika naj bi bil neinduktiven, če ti ne bo šlo lahko izmeriš pri meni saj imam ustrezno opremo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
MARJANM
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 07, 2009 9:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Signal (1KHz) sicer ne merim samo z osciloskopom pač pa tudi s PC spektralnim analizatorjem, ki ima v sebi že funkcijo merjenja THD. Vendar tu nastopijo težave. Če je prikaz logaritemski je popačenje drugačno od linearnega. Tu so še načini Hamming, Blackman, gaussian.... meritve pa varirajo od 0,5 pa do 5% THD-ja.

Lp
Marjan
Nazaj na vrh
pero
Član
Član

Pridružen-a: Sob 02 Avg 2003 10:03
Aktiv.: 0.61
Kraj: Sevnica

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 07, 2009 10:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz zadnje čase uporabljam kar Audacity http://audacity.sourceforge.net/ za razne analize signala ( in generiranje le tega ).

Če je zvočna dovolj dobra(192kHz je zakon) se da delat čuda.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MARJANM
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 09, 2009 12:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, PC je bil ena od opcij za inštrument, ko sem se odločal. Ali bi bila mogoče kartica s tega linka [url]http://www.hardwarecanucks.com/forum/hardware-canucks-reviews/5599-asus-xonar-dx-7-1-pci-e-sound-card-review-2.html [/url]dovolj dobra za testiranje? Kakšen predlog za nakup?

LP, Marjan
Nazaj na vrh
borut000
trgovec

Pridružen-a: Tor 15 Nov 2005 23:50
Aktiv.: 0.97
Kraj: Hraše

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 09, 2009 1:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sam se ne bi odločil za nakup kartice za računalnik temveč za nakup konkretne merilne opreme - oscilatorja in distortion analyzerja saj se da oboje dobiti za razumno ceno, ni mi pa všeč računalniški napajalnik ki je izvir motenj in sem zato skeptičen do meritev z računalnikom
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
nakamichi
Član
Član

Pridružen-a: Pon 21 Avg 2006 18:51
Aktiv.: 3.69
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 09, 2009 3:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za merit popačenja imat THD analizatorje, imajo zelo natančen oscilator in filter ter prikazujejo vse kar gre mimo filtra v določenem spektru. Probaj na FE prosit če lahko s tem zmeriš.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
MARJANM
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 12, 2009 11:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, vidim, da si bo verjetno potrebno res umisliti inštrument, ki mer THD. Sicer sem sedaj približno prišel do rezultata, kakršnega omenja avtor ojačevalnika. Zanimivo je to, da imajo cevni ojačevalniki po specifikacijah proizvajalcev precej večji THD od tranzistorskih. Še posebej, če so le-ti zgrajeni s FET-i.
Hvala vsem in LP,
Marjan
Nazaj na vrh
MAAG
Član
Član

Pridružen-a: Čet 26 Jun 2008 14:18
Aktiv.: 0.86
Kraj: SG-MB

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 12, 2009 12:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MARJANM je napisal/a:
Zanimivo je to, da imajo cevni ojačevalniki po specifikacijah proizvajalcev precej večji THD od tranzistorskih. Še posebej, če so le-ti zgrajeni s FET-i.

Me sploh ne cudi - z lampami lahko dobis spodobno majhen THD vendar ce nimas dobrega izhodnega transformatorja, ti to cisto nic ne koristi. Ultra-linearni trafoti imajo "manjse vrednosti" THD-ja, vendar so komplicirani za izdelavo oz. rabis malce vec casa da ga navijes.

borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.13
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 12, 2009 1:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

16bitna audio kartica omogoča meritev popačenja do 0.015%, kar je za lampaše več, kot zadosti.
Nazaj na vrh
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.69

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 12, 2009 3:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MARJANM je napisal/a:
Ja, vidim, da si bo verjetno potrebno res umisliti inštrument, ki mer THD. Sicer sem sedaj približno prišel do rezultata, kakršnega omenja avtor ojačevalnika. Zanimivo je to, da imajo cevni ojačevalniki po specifikacijah proizvajalcev precej večji THD od tranzistorskih. Še posebej, če so le-ti zgrajeni s FET-i.
Hvala vsem in LP,
Marjan

Vendar so to popačenje predvsem sodi harmoniki (2., 4., ...), ki so za uho precej bolj prijetni kot lihi, katerih je več pri tranzistorskih ojačevalnikih.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
nakamichi
Član
Član

Pridružen-a: Pon 21 Avg 2006 18:51
Aktiv.: 3.69
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 12, 2009 4:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

borber je napisal/a:
16bitna audio kartica omogoča meritev popačenja do 0.015%, kar je za lampaše več, kot zadosti.

To je ločjivost, ne pa omogoča tako točnih meritev. To je (0,015+-1)% šuma. Pa nisi izmeril 0 Mr. Green Uporabnih je veliko manj bitov kolikor je ločljivost v tem primeru.

L.P.,
Miha
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.13
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 12, 2009 5:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Teh 0.015% je mišljeno na S/N -76dB in popačenje kartice vsaj .01% (-80dB). Bo sedaj šlo?
Napaka, 0.025% je pravilno.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni