|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
MARJANM Član

Pridružen-a: Pet 22 Avg 2008 8:28 Prispevkov: 14 Aktiv.: 0.07 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jul 06, 2009 12:18 pm Naslov sporočila: Merjenje karakteristik ojačevalnika |
|
|
Pozdravljeni
Pred časom sem sestavil cevni ojačevalnik in glede na zadovoljiv zvok sem sklenil, da kvaliteto tudi izmerim z inštrumenti. Imam signal generator in 12-bitni PC osciloskop. Vhodno napetost sem nastavil na 1Vpp, na izhod pa sem priključil upor 8E/20W. meril sem frekvenčni odziv v frekvenčnem spektru od 20-20KHz tako, da sem s PICOSCOPOM odčital napetost na izhodu pri različnih frekvencah. Zdaj pa me zanima, ali je 1Vpp na vhodu sploh prava vrednost. Zanima me tudi, kako je z meritvami THD. Koliko višjih harmonskih frekvenc še pride v poštev za izračun popačenja. Zdi se mi, da je mojih 5% THD vseeno malo preveč.
Hvala lepa za odgovor
Marjan  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borut000 trgovec
Pridružen-a: Tor 15 Nov 2005 23:50 Prispevkov: 229 Aktiv.: 0.97 Kraj: Hraše
|
Objavljeno: Pon Jul 06, 2009 12:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
za meritve thd potrebuješ distortion analyzer, z osciloskopom pa ne boš videl popačenja pod 5 %, poleg tega pa mora biti tudi oscilator katerega uporabljaš pri meritvi low distortion, sicer ne boš izmeril nič, breme na izhodu ojačevalnika naj bi bil neinduktiven, če ti ne bo šlo lahko izmeriš pri meni saj imam ustrezno opremo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MARJANM Član

|
Objavljeno: Tor Jul 07, 2009 9:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Signal (1KHz) sicer ne merim samo z osciloskopom pač pa tudi s PC spektralnim analizatorjem, ki ima v sebi že funkcijo merjenja THD. Vendar tu nastopijo težave. Če je prikaz logaritemski je popačenje drugačno od linearnega. Tu so še načini Hamming, Blackman, gaussian.... meritve pa varirajo od 0,5 pa do 5% THD-ja.
Lp
Marjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pero Član

Pridružen-a: Sob 02 Avg 2003 10:03 Prispevkov: 145 Aktiv.: 0.61 Kraj: Sevnica
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MARJANM Član

|
Objavljeno: Čet Jul 09, 2009 12:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, PC je bil ena od opcij za inštrument, ko sem se odločal. Ali bi bila mogoče kartica s tega linka [url]http://www.hardwarecanucks.com/forum/hardware-canucks-reviews/5599-asus-xonar-dx-7-1-pci-e-sound-card-review-2.html [/url]dovolj dobra za testiranje? Kakšen predlog za nakup?
LP, Marjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borut000 trgovec
Pridružen-a: Tor 15 Nov 2005 23:50 Prispevkov: 229 Aktiv.: 0.97 Kraj: Hraše
|
Objavljeno: Čet Jul 09, 2009 1:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
sam se ne bi odločil za nakup kartice za računalnik temveč za nakup konkretne merilne opreme - oscilatorja in distortion analyzerja saj se da oboje dobiti za razumno ceno, ni mi pa všeč računalniški napajalnik ki je izvir motenj in sem zato skeptičen do meritev z računalnikom |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nakamichi Član

Pridružen-a: Pon 21 Avg 2006 18:51 Prispevkov: 845 Aktiv.: 3.69 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Čet Jul 09, 2009 3:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za merit popačenja imat THD analizatorje, imajo zelo natančen oscilator in filter ter prikazujejo vse kar gre mimo filtra v določenem spektru. Probaj na FE prosit če lahko s tem zmeriš. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MARJANM Član

|
Objavljeno: Ned Jul 12, 2009 11:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja, vidim, da si bo verjetno potrebno res umisliti inštrument, ki mer THD. Sicer sem sedaj približno prišel do rezultata, kakršnega omenja avtor ojačevalnika. Zanimivo je to, da imajo cevni ojačevalniki po specifikacijah proizvajalcev precej večji THD od tranzistorskih. Še posebej, če so le-ti zgrajeni s FET-i.
Hvala vsem in LP,
Marjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MAAG Član

Pridružen-a: Čet 26 Jun 2008 14:18 Prispevkov: 178 Aktiv.: 0.86 Kraj: SG-MB
|
Objavljeno: Ned Jul 12, 2009 12:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
MARJANM je napisal/a: |
Zanimivo je to, da imajo cevni ojačevalniki po specifikacijah proizvajalcev precej večji THD od tranzistorskih. Še posebej, če so le-ti zgrajeni s FET-i. |
Me sploh ne cudi - z lampami lahko dobis spodobno majhen THD vendar ce nimas dobrega izhodnega transformatorja, ti to cisto nic ne koristi. Ultra-linearni trafoti imajo "manjse vrednosti" THD-ja, vendar so komplicirani za izdelavo oz. rabis malce vec casa da ga navijes. _________________ Samo da se kadi  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.13 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Ned Jul 12, 2009 1:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
16bitna audio kartica omogoča meritev popačenja do 0.015%, kar je za lampaše več, kot zadosti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.69
|
Objavljeno: Ned Jul 12, 2009 3:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
MARJANM je napisal/a: |
Ja, vidim, da si bo verjetno potrebno res umisliti inštrument, ki mer THD. Sicer sem sedaj približno prišel do rezultata, kakršnega omenja avtor ojačevalnika. Zanimivo je to, da imajo cevni ojačevalniki po specifikacijah proizvajalcev precej večji THD od tranzistorskih. Še posebej, če so le-ti zgrajeni s FET-i.
Hvala vsem in LP,
Marjan |
Vendar so to popačenje predvsem sodi harmoniki (2., 4., ...), ki so za uho precej bolj prijetni kot lihi, katerih je več pri tranzistorskih ojačevalnikih. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nakamichi Član

Pridružen-a: Pon 21 Avg 2006 18:51 Prispevkov: 845 Aktiv.: 3.69 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Ned Jul 12, 2009 4:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
borber je napisal/a: |
16bitna audio kartica omogoča meritev popačenja do 0.015%, kar je za lampaše več, kot zadosti. |
To je ločjivost, ne pa omogoča tako točnih meritev. To je (0,015+-1)% šuma. Pa nisi izmeril 0 Uporabnih je veliko manj bitov kolikor je ločljivost v tem primeru.
L.P.,
Miha |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.13 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Ned Jul 12, 2009 5:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Teh 0.015% je mišljeno na S/N -76dB in popačenje kartice vsaj .01% (-80dB). Bo sedaj šlo?
Napaka, 0.025% je pravilno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni