|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
StricGeza Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2007 11:53 Prispevkov: 1047 Aktiv.: 4.72 Kraj: Gradišče pri Divači
|
Objavljeno: Sre Jul 15, 2009 11:05 pm Naslov sporočila: Propeller clock |
|
|
Zanima me če ima kdo kakšen philipsov RC5 daljinec odveč, saj vem da boste rekli naj grem in kupim univerzalca. Sem ga že ampak ne prime, potrebova pal bi ga za nastavljanje in kontroliranje Propeller ure
Če nima nihče bom pa izdelal tegale _________________ Človek,kateri ne dela napak,običajno ne dela nič!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Sre Jul 15, 2009 11:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Je mozno da tvoja ura ne deluje pravilno in dela daljinec OK ? Jaz sem nabavil za eksperimentiranje enega Sonyjevega, ki ni omejen samo na lastno znamko, ampak podpira vse mogoce protokole, med ostalim tudi RC5. Meni je deloval pravilno z mojo aplikacijo (ta je ukrepala samo ob dolocenih kodah, ostale pa samo registrirala), tako kot tudi en drugi "noname" univerzalec. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
StricGeza Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2007 11:53 Prispevkov: 1047 Aktiv.: 4.72 Kraj: Gradišče pri Divači
|
Objavljeno: Sre Jul 15, 2009 11:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
sem se igral z enim daljincem od gorenjevega DVD predvajalnika in je sprejemala komande ampak delovala je samo ena tipka
IR sprejemnik tudi deluje, ker ko stisnem neko tipko napetost na izhodu senzorja niha. Kaj senzor ulovi pa ne morem preverit ker nimam osciloskopa.
Univerzalec pa je en iz Mer**rja(Meliconi ControlTV) _________________ Človek,kateri ne dela napak,običajno ne dela nič!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Sre Jul 15, 2009 11:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni to zveni kot tezava s sprejemnikom, ne z oddajnikom. Preveri, ce sploh imas ustrezni sprejemnik (36 KHz). Sorodni SFH5110 ima srednjo frekvenco BP filtra napisano s cisto majhnimi stevilkami na sprednji strani poleg tiste bunke, najbrz jo ima tale tudi nekje. Stevilka je tako majhna, da jo tudi normalno videci tezko preberejo brez lupe in iz dveh nasih trgovin z elektroniko sem ze prisel z napacnimi (38 KHz varianto namesto zahtevane 36 KHz), prodajalec je bil pa preprican, da mi je dal prave.
Posledica je bila, da sta od petih sprejemnikov delovala dva, pa se to ne za vse kode, po zamenjavi za prave (36 KHz) pa so delovali vsi. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
StricGeza Član

|
Objavljeno: Sre Jul 15, 2009 11:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
jaz imam SFH506-36 jutri bom poizkusil tudi z 38 _________________ Človek,kateri ne dela napak,običajno ne dela nič!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Čet Jul 16, 2009 9:06 am Naslov sporočila: |
|
|
StricGeza je napisal/a: |
jaz imam SFH506-36 jutri bom poizkusil tudi z 38 |
Ne ! RC5 ima frekvenco nosilca 36 KHz, zato nimas z 38 KHz verzijo tam kaj iskati. Ce bi ti prodajalec slucajno dal napacne (38 KHz namesto 36 KHz), bi se dogajalo to, kar si opisal, torej ali izmalicen signal na izhodu sprejemnika ali pa (manj verjetno - nisem pogledal sheme) napacno napisan program za dekodiranje v kombinaciji s kaksnim nenatancnim virom ure. Slednje pride v postev samo, ce bi bil program res zanic napisan, ker je RC5 biphase modulacija (manchester) in ze vsebuje takt za sinhronizacijo, torej tudi mocno odstopanje reference od specifikacije (lahko tudi poljubno mnogo v obe smeri, ce tako napises program) ne more prepreciti pravilnega delovanja.
Preveri uro z znano delujocim daljincem, sele potem isci problem v daljincu. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.62 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Čet Jul 16, 2009 9:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Sokrat je napisal/a: |
Ne ! RC5 ima frekvenco nosilca 36 KHz, zato nimas z 38 KHz verzijo tam kaj iskati.... |
No ja.. 36kHz signal preverjeno zaznavajo tudi 38kHz IR sprejemniki. Zgleda imajo bolj na široko postavljen filter. _________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Čet Jul 16, 2009 9:54 am Naslov sporočila: |
|
|
NeoTO je napisal/a: |
Ne ! RC5 ima frekvenco nosilca 36 KHz, zato nimas z 38 KHz verzijo tam kaj iskati.... |
No ja.. 36kHz signal preverjeno zaznavajo tudi 38kHz IR sprejemniki. Zgleda imajo bolj na široko postavljen filter. |
... iz dveh nasih trgovin z elektroniko sem ze prisel z napacnimi (38 KHz varianto namesto zahtevane 36 KHz), prodajalec je bil pa preprican, da mi je dal prave.
Posledica je bila, da sta od petih sprejemnikov delovala dva, pa se to ne za vse kode, po zamenjavi za prave (36 KHz) pa so delovali vsi. |
_________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.42
|
Objavljeno: Čet Jul 16, 2009 3:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
NeoTO je napisal/a: |
No ja.. 36kHz signal preverjeno zaznavajo tudi 38kHz IR sprejemniki. Zgleda imajo bolj na široko postavljen filter. |
Deluje že, samo dokaj nezanesljivo... poleg "normalnih" impulzov se občasno prikrade še kakšen ekstra, ki zmede dekodiranje _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
StricGeza Član

|
Objavljeno: Čet Jul 16, 2009 10:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem pogledal in imam 36kHz sprejemnike _________________ Človek,kateri ne dela napak,običajno ne dela nič!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Pet Jul 17, 2009 1:07 am Naslov sporočila: |
|
|
No, zdaj pa cisto zares najdi en znano dober daljinec in preizkusi tvojo uro z njim, preden to se tretjic napisem. Ko bos preprican, da deluje dekoder pravilno, takrat zacni iskati napako v oddajniku. Od mene si sicer precej dalec, ce bos pa kaj hodil na Gorenjsko, pa lahko preizkusiva oba moja, ki preverjeno delujeta pravilno z dobro napisanim dekoderjem. Enega imam na mizi, drugega moram izkopati ven iz sare (nekje je, a kdo bi vedel kje ).
Tvoj problem zveni kot tezava pri sprejemu. Za to bi sicer lahko bil kriv sprejemnik (to pravis da zagotovo ni, preveril pa bi lahko to z osciloskopom s spominom), potem pa ostane samo se dekoder. Ker je dekoder v SW mikrokontrolerja, je potrebno preveriti ce so parametri delovanja enaki, kot jih zahteva program (torej da je ustrezna frekvenca ure in da ne odstopa prevec navzdol slew rate vhoda, a so vseeno pravilno filtrirane motnje) in ce so, ali je v programu kaksna napaka. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
StricGeza Član

|
Objavljeno: Pet Jul 17, 2009 3:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sokrat oprosti ker spet težim
ker nisem dobil 30pF kondenzatorjev za k kvarcu sem vzel 33pF, mogoče mi zaradi kondenzatorjev zadeva ne deluje
P.S.: Admina bi prosil da temo preimenuje v Propeller clock _________________ Človek,kateri ne dela napak,običajno ne dela nič!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Sob Jul 18, 2009 11:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Dvomim. Malce lahko potegnes frekvenco stran z napacno vrednostjo kondenzatorja, ampak ce je program pravilno napisan, je lahko "odporen" na prakticnopoljubne razlike v hitrosti med specifikacijo in dejansko izvedbo.
Nima smisla ugibati, najdi en znano delujoc daljinec in poskusi z njim, ali pa najdi en osciloskop s spominom in si oglej izhod sprejemnika. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni