|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Tomson Neznanec

Pridružen-a: Sob 01 Avg 2009 11:06 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.03
|
Objavljeno: Sob Avg 01, 2009 11:12 am Naslov sporočila: Daljinec za centralno padel v morje ... Kako očistit vezje? |
|
|
Torej, zelo vsakdanja zadeva. Šel sem namreč plavat z daljincem za centralno zaklepanje avta. Drugi dan seveda ni delal kljub temui da sem ga lepo posušil. Tretji dan sicer kazal znake življenja, lučka tu in tam utripnila a je bil ves trd in zasoljen.
Danes prišel domov, sem ga odprl, baterija itak fuč, vsa notranja elektronika pa prežeta od soli in seveda vezje že rahlo oksidirano.
Ima kdo kakšno idejo kako to sčistit, obstaja kakšen preparat za to, oz. je bolje da dam to kam profesionalno očistit? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53 Prispevkov: 2116 Aktiv.: 9.51 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Sob Avg 01, 2009 11:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Morda kakšen alkohol in UZ čistilec?
P.S: Takoj,ko ti je padel v morje,bi ga moral razrdreti in sprati z destilirano vodo,oksidiranih kontaktov nebi bilo. _________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tomson Neznanec

|
Objavljeno: Sob Avg 01, 2009 11:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Hja, takrat nisem imel pri sebi finega orodja da bi ga dobil narazen.
Se pravi če ga samo z alkoholom probam sčistit verjetno ne bo dovolj? (UZ je verjetno mišljeno kakšen ultrazvočni čistilec?) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bero Član

Pridružen-a: Pet 12 Sep 2008 12:24 Prispevkov: 268 Aktiv.: 1.31 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Sob Avg 01, 2009 12:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tomson je napisal/a: |
Hja, takrat nisem imel pri sebi finega orodja da bi ga dobil narazen.
Se pravi če ga samo z alkoholom probam sčistit verjetno ne bo dovolj? (UZ je verjetno mišljeno kakšen ultrazvočni čistilec?) |
Tako je.
Sicer pa je bilo nekaj na podobno temo že objavljeno na forumu. KLIK!
lp, Gašper _________________ Najbolj neumno vprašanje je tisto, ki se ne vpraša. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.22 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Sob Avg 01, 2009 1:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imaš zelo veliko srečo, če ni vse uničeno. Naredil si 2 hudi napaki:
1. Notri si pustil baterijo. Energije v bateriji ni veliko, ampak za občutljivo elektroniko, na kateri je nastalo zaradi vode in soli kup prevezav, ki niso bile načrtovane, dovolj za uničenje.
2. Sušenje v takem primer naredi veliko škodo, saj s tem močno povečaš koncentracijo soli, ki zelo hitro korodira vse od kontaktov, TIV do elementov.
Ko se zgodi kaj takega, je treba takoj, ko je mogoče odstraniti baterijo in če ni možno nič drugega, zadevo potopiti v sladko vodo in vodo nekajkrat zamenjati, da odstraniš vsaj nekaj soli.
Pod vodo je kisika malo in z menjavo vode nizaš koncentracijo soli in tako proces korozije zelo upočasniš, vendar je napravo še vedno nujno potrebno razstaviti in očistiti.
Tako napravo smeš iz vode vzeti šele takrat, ko imaš možnost napravo rastaviti, konkretno očistiti in posušiti (zelo dobro je, če to storiš v prvih 48 urah). Ko je vse to urejeno tip top, pa nazaj baterijo (napajanje) in upati na najboljše. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tomson Neznanec

|
Objavljeno: Sob Avg 01, 2009 1:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Je kar je. Vem za drugič!
Sicer pa sem sčistil vse skupaj z etanolom in vatiranimi palčkami in izgleda kar ok, je šla skoraj vsa oksidacija vstran. Zdaj koliko je škode je pa vprašanje.
Grem danes po novo baterijo in upam na najboljše.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tomson Neznanec

|
Objavljeno: Sob Avg 01, 2009 3:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ok, zamenjal baterijo and it works like a charm. Za zdaj!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.59 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Avg 02, 2009 8:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Eni imajo pa res SREČO! Samo da dela  _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tomson Neznanec

|
Objavljeno: Ned Avg 02, 2009 10:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Glede na to, da sem se z njim v žepu kopal cca. 30min in ga šele po treh dnevih očistil, sem res presenečen in vesel da deluje!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Shaft Član

Pridružen-a: Pon 13 Apr 2009 20:25 Prispevkov: 69 Aktiv.: 0.35 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Avg 02, 2009 10:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Nevem, samo po mojih izkušnjah manjše naprave niti niso tako ''občutljive'' na vodo, vsaj meni dela še zmirom večina stvvari, katere sem ali polil ali zmočil ali kako drugače dobil v stik z vodo.
Uspelo mi je celo mobitel politi z rum-kolo in mi še vedno dela, pa ga nisem nič očistil (je že star in sem ga hotel zamenjati). _________________ Moj blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tomson Neznanec

|
Objavljeno: Ned Avg 02, 2009 11:16 am Naslov sporočila: |
|
|
To se sicer strinjam, sam 30min v morski vodi je malo drugače kot polit z navadno vodo.
Sicer pa saj ni pomembno, trenutno zadeva deluje, that's all that maters. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni