www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kaj trenutno počnete Avgust 2009
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4 ... 11, 12, 13  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
fluffy111
Član
Član

Pridružen-a: Sob 13 Dec 2008 21:44
Aktiv.: 1.75
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 04, 2009 8:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi mene nekaj zanima o tej mašinci. Za 50€ je primerna za vsak žep. Upam, da si pripravljen delit informacije in mogoče tudi kakšen načrt z nami.

Lp, fluffy
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.95
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 04, 2009 8:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ta vodila se prodaja različne dolžine v trgovini za pohištvene dele.Pred nakupom je treba preveriti če so dobre (zračnost in ostalo)Jaz sem to uporabil za vrtalni strojček.Glej v moj album.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Raptor
Član
Član

Pridružen-a: Sob 22 Mar 2008 14:20
Aktiv.: 2.54
Kraj: Ravne na Koroškem/Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 04, 2009 10:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabljena so navadna vodila za predale. V Sončku so bila najcenejša, malo čez 2eur par. Za X in Y osi so uporabljena po 4 vodila tako, da ni povesa. Za Z os pa sem vzel dve vodili in eno razstavil ter dal skupaj ležaje tako, da ima vsako vodilo manj hoda in večjo togost.

Za X os sem uporabil 4 vodila dolžine 342mm (dolžina dveh vodil zaporedno 684mm), ki imajo 470mm hoda.

Za Y os sem vzel vodila dolžine 310mm (620mm dve zaporedno) s 400mm hoda.

za Z os pa sem vzel vodili dolžine 310mm, ki sem ju predelal tako,da imata 217mm hoda.

Uporabljene so tudi navadne navojne palice. Matice pa sem naredil iz plastike (tista bela plastika, ne poznam imena) dolžine 25mm tako, da ni zračnosti. Prav tako je vsako vreteno vležajeno na vsaki strani (ohišja ležajev so prav tako iz te plastike).

Rezkalnik ni Interdiskont roba ampak je Iskra M10 (5000-35000 n/min, 145W).

O natančnosti ne morem reči kaj konkretnega, ker se še nisem utegnil kaj preveč igrati s strojem. Sem pa bil nad prvim izdelkom pozitivno presenečen.

Bom prihodnjih dneh naredil še kakšno sliko kako izgledajo vretena ter mogoče kakšen video delovanja. Lahko pa objavim tudi načrte ter kosovnico, vendar jih moram prej prerisati, saj imam samo skice narejene na roko.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
joze
Član
Član

Pridružen-a: Pet 26 Jan 2007 10:27
Aktiv.: 0.91

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 05, 2009 10:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Raptor lepo narejeno Applause .

Kakšen HW in kateri SW uporabljaš??
Nazaj na vrh
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.95
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 05, 2009 11:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bela plastika je lahko teflon,lahko tudi zelen novilon.
Nazaj na vrh
Srecko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29
Aktiv.: 4.28
Kraj: Okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 05, 2009 12:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred kakšno uro sem dobil paket iz farnela in z njim tudi pic12f675. Sedaj pa ugotavljam, da LCD iz Nokije3310 preživi tudi priklop na 12V pic in pa DS 18b20 pa žal ne Evil or Very Mad
Sem pred nekaj dnevi hotel pomerit na hitro temperaturo z tem termometrom, ki je omenjen tudi tu na forumu in nisem opazil, da imam kable iz usmernika priklopljene na fiksnih 12V in ne na nastavljivo napetost in tako sta šla pic in DS v el-nebesa. Whistle Brick wall

LP Srečko

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.05
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 05, 2009 8:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izdelujem škatlo za moj napajalnik.

SANY0003 (Large).JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  106.3 KB
 Pogledana:  13 krat

SANY0003 (Large).JPG

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
StricGeza
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2007 11:53
Aktiv.: 4.72
Kraj: Gradišče pri Divači

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 05, 2009 8:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pravkar končal z raz-pakiranjem ropotije in cunj z morja. Sedaj pa spravljam računalnik k pameti (nikakor noče sodelovati).

14 dni smo bili na Pagu

IMG_0265resize.jpg
 Opis:
v ozadju so Zrće(mlajše generacje bodo že vedele)
 Velikost datoteke:  88.65 KB
 Pogledana:  10 krat

IMG_0265resize.jpg

damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.47
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 05, 2009 9:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Darko, kako pa kaj napreduje tvoj CNC? Začetki so bili obetavni in zanimivi, prav gotovo bo zanimivo tudi nadaljnje branje in slike....
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 05, 2009 11:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Občasno je treba generalko narest...
Letos bo okušal samo sladko vodo.

P1230428 (Medium).JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  51.39 KB
 Pogledana:  5 krat

P1230428 (Medium).JPG

P1230430 (Medium).JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  109.64 KB
 Pogledana:  5 krat

P1230430 (Medium).JPG

P1230434 (Medium).JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  96.13 KB
 Pogledana:  6 krat

P1230434 (Medium).JPG

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.05
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 06, 2009 1:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

damo je napisal/a:
Darko, kako pa kaj napreduje tvoj CNC? Začetki so bili obetavni in zanimivi, prav gotovo bo zanimivo tudi nadaljnje branje in slike....

Uff.. ne spravljaj me v slabo voljo. Odvisen sem namreč od mojstra z ustreznimi orodji in moram biti potrpežljiv. Drugega mi ne ostane. Sem bil pa 100% prepričan, da bo stvar do sedaj že končana.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Nick
Član
Član

Pridružen-a: Pon 06 Jul 2009 16:38
Aktiv.: 0.30
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 06, 2009 8:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Aly

A ni v sloveniji prepovedana vožnja po sladkih vodah z motornim pogonom na bencin?

NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.61
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 06, 2009 9:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm... kako velik elektromotor bi kaj spravili v ohišje tega Tomosa? Moralo bi biti dovolj prostora še za vso potrebno elektroniko Very Happy
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 06, 2009 10:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nick je napisal/a:
A ni v sloveniji prepovedana vožnja po sladkih vodah z motornim pogonom na bencin?

Na stoječih vodah (Bled, Bohinj, bajerji,...) je dovoljena vožnja le z električnimi motorji.
Na tekočih vodah (reke) je dovoljena vožnja tudi z bencinskimi, poljubne kubature, je pa hitrost omejena.
Ne vem pa v katero kategorijo sodijo amumulacijska zajetja HE - po moje med stoječe vode. Na Zbiljskem "jezeru" še nisem videl nobenega bencinarja... Električnega pa tudi ne, ker so predragi. Tam se vsi prevažajo "na žgance in polento" Smile

NeoTO je napisal/a:
Hm... kako velik elektromotor bi kaj spravili v ohišje tega Tomosa? Moralo bi biti dovolj prostora še za vso potrebno elektroniko

Motor velikosti avtomobilskega alternatorja bi šel brez težav notri. In seveda elektronika, ker je škatla podolgovata. Akumulatorji pa seveda posebej.

piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.42
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 06, 2009 10:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri zadnji plovbi z gumenjakom po Ljubljanici sem za več kot 50% presegel omejitev hitrosti (8km/h). Še dobro, da nimajo radarjev, ker bi bil lahko ob izpit za čoln Wink

No, kakorkoli, ni se za hecati z našo rečno kapetanijo:

Citiram:

Danes in v soboto nadzor nad plovbo po Ljubljanici
OBJAVLJENO: 10.07.2009
Danes in v soboto nadzor nad plovbo po Ljubljanici

Ljubljanski inšpektorat bo danes in v soboto opravljal inšpekcijski nadzor plovbe po reki Ljubljanici, so napovedali na Mestni občini Ljubljana (MOL). V akciji bodo v skladu s svojimi pristojnostmi sodelovali tudi Tržni inšpektorat RS, Zdravstveni inšpektorat RS in Policijska uprava Ljubljana.

Inšpektorat bo nadzor izvajal na osnovi odloka o določitvi plovbnega režima, ki prepoveduje vleko plovila, razen če je pokvarjeno, vodno smučanje (16. člen odloka) ter sidranje plavajočih naprav, ki niso vpisane v vpisnik plavajočih naprav (5. člen odloka).

Globe za kršitve navedenih prepovedi (5. in 16. člen odloka) znašajo za pravno osebo 75.000 evrov, za veliko ali srednjo gospodarsko družbo pa 125.000 evrov, za odgovorno osebo pravne osebe ne glede na velikost gospodarske družbe je globa 2500 evrov, za samostojnega podjetnika posameznika in posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost, pa globa znaša 30.000 evrov. Globa za posameznika, če sidra plavajočo napravo (5. člen odloka), ki ni vpisana v vpisnik plavajočih naprav, je 1250 evrov, so zapisali na spletni strani MOL.

Dejavnosti po področjih nadzora inšpektoratov glede gospodarskih in drugih dejavnosti na vodotoku reke Ljubljanice urejajo še zakon o vodah, zakon o plovbi po celinskih vodah ter drugi zakoni in prepisi.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4 ... 11, 12, 13  Naslednja
Stran 3 od 13

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni