www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Programiranje PIC18F4550

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Neper
Član
Član

Pridružen-a: Sob 11 Apr 2009 9:51
Aktiv.: 0.42
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 27, 2009 8:02 pm    Naslov sporočila:  Programiranje PIC18F4550 Odgovori s citatom

Lep pozdrav!

Imam eno prošnjo. Lotil sem se izdelave ICD2 Clone-a vendar moram sprogramirati dva pica, da bo deloval. 16F877A mi je že sprogramiral kolega, 18F4550 pa mu ni uspelo. Zanima me, če bi bil kdo pripravljen sprogramirati omenjen PIC. Najraje kdo, ki že ima omenjen programator z pravim programom v čipih (da bodo vsi tisti biti, ki morajo biti nastavljeni, res nastavljeni). Stvar ni tako urgentna tako, da od ponedeljka naprej lahko čip dostavim kamorkoli v LJ ali pa tudi kam v okolico. Koliko piv naj prinesem v zahvalo pa le povejte. Very Happy

Imam pa še eno vprašanje. Ali je z omenjenim programatorjem in MPLAB-om možno brati EEPROM picev vrste 18xxxx?

Za vso pomoč se že vnaprej lepo zahvaljujem.

LP, Nejc
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.42
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 27, 2009 9:30 pm    Naslov sporočila:  Re: Programiranje PIC18F4550 Odgovori s citatom

Neper je napisal/a:
16F877A mi je že sprogramiral kolega, 18F4550 pa mu ni uspelo.

Težava zna bit zaradi povezanega pina 18 ob programiranju.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.46
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 28, 2009 9:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz ti lahko sprogramiram 18F serijo.... Na ZS mi pošlji telefonsko, pa se slišiva. Vsak dan sem v Ljubljani.
Nazaj na vrh
Neper
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 30, 2009 10:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej,...

Čipa sem uspešno sprogramiral. Vendar pa od tam naprej vse seveda ni šlo tako, kot bi moralo. Zato bom zopet prosil za pomoč. Prej pa še povem, da sem pri programiranju čipov povsem nov. Prebral sem mislim da že vse poste o temle ICD2 clone-u (čeprav je tema res obsežna zato dopuščam tudi možnost da sem kaj izpustil), vendar si z napisanim bodisi ne znem pomagati (zaradi lukenj v znanju o tej temi), bodisi nisem našel ničesar kar bi mi lahko pomagalo. Moj problem je sledeč:

Izdelujem si ICD2 USB Clone. Vezje imam, oba PICa sem si sprogramiral z JDM programatorjem in programom WinPic800. Inštaliral sem si MPLAB IDE v8.36 in sledil navodilom za inštalacijo driverjev. Lepo je šlo do 5 koraka (adding hardware device) od tam naprej pa ne. Vendar pa se mi zdi, da je to vseeno vredu saj če na koncu v device manager-ju preverim zadevo, je v spisku naprav naštet tudi Microchip tools in kot podsklop, Microchip MPLAB ICD2 Firmware Client. Točno tako kot pravi zadnji korak v navodilih za inštalacijo driverjev.

Nato odprem MPLAB, izberem programmer->select programmer->MPLAB ICD 2. Zaženem še MPLAB ICD 2 Setup wizard, pustim USB, odkljukam Power target from the MPLAB ICD 2, prazni pa pustim okni MPLAB IDE automatically connects to the MPLAB ICD 2 in MPLAB IDE automatically downloads the required operating system. Ko nato izberem programmer->connect mi izpiše: Connecting to MPLAB ICD 2; ....connected; Failed MPLAB ICD2 operation (prilagam sliko na kateri je še rezultat self testa pod programmer->settings->run self test).

Enkrat samkrat mi je uspelo dobiti tudi drugačen odziv - je prikazan na drugi pripeti sliki. To se je zgodilo le enkrat, ko sem prevezal vhodno dušilko. Vendar je le ta od takrat naprej orevezana, odziv po poizkusu povezovanja pa je isti kot prej opisan (na prvi vliki - torej brez "unable to connect to ICD" vrstice). Podoben problem sem na forumu že videl opisan vendar pa ni bilo podane rešitve.

Muči me še nekaj. Nimam razjasnega pojma operating system. Nekje sem prebral, da ga je treba naložiti. To možnost sem videl tudi v MPLAB-u. Sem poizkusil, izbral edino datoteko, ki je bila na voljo, nekaj je mlelo in zadeva zopet ni delovala. Kaj je sploh ta operating system. Vedno sem mislil, da je to tisto, kar naložim v oba PIC-a (tista hex datoteka za PIC16, ki je na vseh forumih enaka in tista hex datoteka za PIC18, ki jo je v enem postu pripel Silvo-z write protect). Mi lahko kdo prosim razjasni to stvar.

Prošnja za pomoč pa je najbrž očitna. Kakršenkoli nasvet kako spraviti zadevo k življenju oz. kaj bi lahko bilo narobe. Če je kdo pripravljen, tudi pripeljem vezje kamor je treba, da zadevo pogleda kdo, ki se na stvar bolj spozna in je morda tudi sam naredil tale programator.

Za odgovore in pomoč pa se že vnaprej lepo zahvaljujem.

LP, Nejc

MPLAB1.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  95.88 KB
 Pogledana:  18 krat

MPLAB1.JPG

MPLAB.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  106.38 KB
 Pogledana:  12 krat

MPLAB.JPG

Nazaj na vrh
bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.24

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 06, 2009 12:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Operating sistem je datoteka, ki se naloži v 16F877. Tisto, kar je noter trenutno je namreč le boot loader.

Zdaj pa par vprašanj zate....

0. Kater operacijski sistem imaš (windows...)
1. Katere led se prižgejo ko priklopiš ICD2 na USB?
2. Ali ICD2 vidiš med USB napravami?

3. Če ti uspe narediti connect, potem moraš na ICD naložiti še OS, da bo deloval pravilno. Je pa velika možnost, da si zapravil priložnost za naložit OS na ICD2 in boš moral ponovno naložit bootloader na 16F877.

Sam uporabljam: MPLAB 8.30.00.00,Windows 7 (6.1.7100.2)

Tudi download ICD2 OS normalno poteka.

Ta teden sem na dopustu, pa vseeno se lahko zmeniva kakšen dan, pa pregledava tvoj ICD2 in ga spraviva k življenju.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Neper
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 06, 2009 4:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bungee najlepša hvala za odgovor. Sem pa zadevo že uredil. Pomagal mi je mucek4, se je pa izkazalo, da je itak vse delovalo pravilno, le operating system sem moral naložit. Tisto napako pa je javljalo zato, ker nisem imel priključenega nobenega čipa za programiranje. Programator sem že vgradil tudi v ohišje, mu dodal textool podnožje in vsa stvar sedaj preizkušeno deluje že na 3 računalnikih, tako da je zadeva urejena.

Še vedno pa me zanima razlika med boot loaderjem in pa operating system-om. Kaj počne eden in kaj drugi? OS služi menda le za komuniciranjem z čipom, ki ga programiramo, je res? Zato ga je tudi potrebno naložiti vsakič posebej preden programiramo čip. Kako pa je s tem boot loaderjem (je to drug izraz za firmware?)? Če se prav spomnim sem nekje že slišal, da se menda prodajajo tudi čipi, ki že vsebujejo boot loader. Kako nam to pomaga? Zakaj so bolši oz. slabši od popolnoma praznih čipov?

Za odgovore že vnaprej najlepša hvala.

LP, Nejc
Nazaj na vrh
bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.24

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 06, 2009 5:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čip z boot loaderjem je skorajda prazen. Bootloader je programčič, ki poskrbi da ob zagonu in pravilni kombinaciji pinov uC namesto z izvajanja programa začne z nalaganjem programa v svoj pomnilnik. Izvede ti. samoprogramiranje. OS v ICD2 primeru izvaja ali programiranje PIC-ov ali pa razhroščevanje, odvisno v kakšnem načinu ga uporabljaš in OS je v našem primeru tudi firmware, saj se le-ta menja, bootloader pa načelovma vskezozi ostaja enak.

Kar se pa predprogramiranih čipov pri PIC-ih tiče ... sam najraje vse spravim noter pa če uporabim bootloader ali pa ne.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
mkezmah
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Jan 2009 16:30
Aktiv.: 1.10
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 07, 2009 7:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo!

Pardon, sem se malo "pretegnil" in sem hitro našel:
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?p=42878#42878

Tako da to več ne velja:
"Kateri USB ICD2 klon pa uporabljaš? (da vem kateri preizkušeno deluje...)"

LP,
Marko
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni