|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
MuadDib Član

Pridružen-a: Tor 03 Mar 2009 2:04 Prispevkov: 42 Aktiv.: 0.21 Kraj: Kamnica (MB)
|
Objavljeno: Ned Okt 18, 2009 12:29 am Naslov sporočila: DIY Zvonec z zvokom civkanja ptica |
|
|
Pozdravljeni!!
Rad bi si naredil zvonec, ki oponasa civkanje ptica!
Vem da je to ze zelo stara zadeva (kolegica je imela tak zvonec ze pred cca 20 leti), vendar pa se do sedaj nisem nikjer nasel nobenega nacrta za tak zvonec.
Po dolgem iskanju sem nasel nekaksen nacrt z dvema transformatorjema, vendar pa nikjer nisem nasel kaksna sta ta dva trafota.
Iscem pa seveda 9 voltno razlicico, saj imam ze 9 voltno napajanje narejeno in speljano na tipko.
LP, BB
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
k18-Bird bell.doc.pdf |
Velikost datoteke: |
300.61 KB |
Downloadano: |
35 krat |
_________________ V teoriji je vse dokazano, v praksi pa neizvedljivo...
Stvar deluje pa noben teoretik ne zna razlozit zakaj... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.01 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Ned Okt 18, 2009 12:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Transformatorja sta iz starih tranzistorskih sprejemnikov. Bom malo poiskal po mojem "skladišču". Nič ne obljubljam, mogoče pa....
Malo še išči pod namenskimi IC-ji. Nekaj takega, opisano v tej temi.
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
upor_nik Član

Pridružen-a: Ned 11 Jan 2009 13:00 Prispevkov: 450 Aktiv.: 2.25 Kraj: vipavska dolina
|
Objavljeno: Ned Okt 18, 2009 11:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav, --
Ja, pred skoraj 30 leti je obstajal en IC, ki je bil namenski sound generator.
Slišal je na ime SN 76477. Ne vem pa če je še dobavljiv.
_________________ Sanja svinja o koruzi, ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47 Prispevkov: 2173 Aktiv.: 10.32 Kraj: Maribor (Pohorje)
|
Objavljeno: Ned Okt 18, 2009 1:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko pa uporabiš kak snemalnik/predvajalnik čip, o tem sem jaz spraševal v tej temi. Lahko posnameš poljuben zvok in ga potem predvajaš ob pritisku na tipko, en tak zvonec je naredil tudi Silvo.
Nekaj informacij o dobavljivosti:
ISD2560 je najboljši in najenostavnejši za uporabo, vendar zelo drag Potem sta tu CODEC TP3054 in TP3057, dokaj poceni. Verjetno najboljši bi bil Si3000, ki je poceni in dober.
_________________ Upanje ni del naše projektne strategije.
Member of Trisat - 1. Slovenian satellite running new fault tolerant aerospace processor.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MuadDib Član

Pridružen-a: Tor 03 Mar 2009 2:04 Prispevkov: 42 Aktiv.: 0.21 Kraj: Kamnica (MB)
|
Objavljeno: Ned Okt 18, 2009 2:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovor in ideje, vendar pa jaz ne grem po liniji najmanjsega odpora, ampak me zanima prej vezje z diskretnimi elementi kot pa s cipi.
zraven tega pride kolikor jaz vem se tukaj do tega efekta, da civka dokler tipko drzis, potem pa se civkanje upocasnjuje.
ali se motim?
ok... Branez... glede trafotov... ko bi vsaj vedel kaksne karakteristike imata! jih ze nabavim... ali pa kje dobim...
LP, BB
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ferdo Član

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:10 Prispevkov: 354 Aktiv.: 1.49 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Ned Okt 18, 2009 2:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imel sem izvedbo, narejeno z dvema astabilnima multivibratorjema... Podobno, kot sirene, ki smo jih leta nazaj izdelovali... Bom poiskal po mojem arhivu, če je še kje shema.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MuadDib Član

|
Objavljeno: Ned Okt 18, 2009 5:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ok... ugotovil sem da je na izhodu v bistvu navaden trafo ki se uporablja v starejsih radiih kot izhodni trafo (zal se nisem uspel najt ).
zdaj me pa zanima ali lahko tisti trafo, kjer je izkoriscen le primarni del zamenjam z nekaj ovoji?? saj bi eksperimentiral, sam nimam opreme doma (mam v sluzbi)..
LP, BB
|
Nazaj na vrh |
|
 |
štef Neznanec

Pridružen-a: Ned 18 Okt 2009 13:12 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.02 Kraj: celje
|
Objavljeno: Ned Okt 18, 2009 9:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zelo star načrt ampak deluje. Točno po tvoji zahtevi.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
Doc2.doc |
Velikost datoteke: |
124.5 KB |
Downloadano: |
55 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47 Prispevkov: 2173 Aktiv.: 10.32 Kraj: Maribor (Pohorje)
|
Objavljeno: Ned Okt 18, 2009 9:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
In to vezje da ven zvok čivkanja ptiča Zanimivo Je to res zvok čivkanja ali nek "elektronski" zvok, ki naj bi bil podoben zvoku čivkanja?
_________________ Upanje ni del naše projektne strategije.
Member of Trisat - 1. Slovenian satellite running new fault tolerant aerospace processor.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.97
|
Objavljeno: Pon Okt 19, 2009 6:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Sem tudi jaz hotel nekaj podobnega za moje dete narediti, dobro da je nekdo drug vprašal. Ali ni bilo to narejeno tudi brez transformatorja... ? Čeprav, kolikor se spomnim, sem takrat pobral vse transformatorčke....
Vem pa da niso bili potrebni germanijevi tranzistorji, ker smo jih takrat pobirali iz odsluženih Iskrinih plat...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MuadDib Član

|
Objavljeno: Tor Okt 20, 2009 2:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
hmnja... zanimivo civka... na nek cudn trafo pa slusalko od telefona... sam... kje bi pa lahko kupo primern trafo za 8 ohmski zvocnik?? ker nekak v svojih radiih ne najdem
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.46 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Tor Okt 20, 2009 2:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
off topic:
na hitro sem prebral "zvonec z zvokom crkavanja ptiča" in si mislil: "Le kdo bi si to poželel!?" No, ko sem še enkrat pozorneje prebral, je bil pomen drugačen
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MuadDib Član

|
Objavljeno: Sre Okt 21, 2009 5:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
hmm... se eno vprasanje!
Nasel sem en star radio, pa me zanima ali je tale trafo, ki je vrisan v nacrtu mislen tisti mali medfrekfencni trafo, ki ima na vrhu obarvan vijak?? Velikosti cca 10mmx10mm visine cca 13mm??? Namrec tam so barve rdeca, rumena, crna in bela!
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.01 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sre Okt 21, 2009 5:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne, ti trije so medfrekvenčni transformatorji. V takšnih starih sprejemnikih morala (naj bi) biti še dva mala NF transformatorj, ki sta miniaturizacija "velikih bratov".
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MuadDib Član

|
Objavljeno: Sre Okt 21, 2009 6:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
hmm... mogoce najdem v kaki stari radio uri?? bom pogledal jutri
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 503 dni