www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Led imitira plapolanje ognja.

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sebastjan.kamensek
Član
Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04
Aktiv.: 4.99
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 26, 2009 2:07 pm    Naslov sporočila:  Led imitira plapolanje ognja. Odgovori s citatom

Lep pozdrav. Bliža se 1. November, in odločil sem se izdelati nagrobno svetilko z led diodami (ali namensko žarnico) ki bi imitirala ogenj (beri plapolanje). Vem da obstajajo namenske žarnice (notri je kovina v obliki plamena ko jo priključiš na 230 AC izgleda kot plapolanje pravega plamena). Zanima me, če kdo ve kje dobit takšne žarnice oz. vsaj kako se jim reče. V mislih sem imel tudi že utripajočo led diodo (tiste ki jih priklopiš na 3V AC in že ustipa z sebi lastno frekvenco), vendar bi rad dosegel učinek plapolanja (nezaporedni bliski različne intenzitete). Z velikostjo baterije nisem omejen, saj bi v ohišje lahko spravil celo manjši akomulator... Prosim za pomoč.

l.p.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.80
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 26, 2009 2:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po moje bi plamen najlepše imitiral s tlivko bi pa potreboval 65v AC (NE555 ali enostaven flipflop monostabil in majhen transformatorček na feritnem prstanu)

http://www.lovecnacene.si/aktivni-sestavni-deli-tlivka-6x16-mm-5-kosov/m/575887/

Nazadnje urejal/a lucca brassi Pon Okt 26, 2009 2:26 pm; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.72
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 26, 2009 2:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem nekaj let nazaj naredil nekaj podobnega, sicer ni plapolajoče, ampak...
vzel sem elektroniko iz sveče "gori 30 dni", ki je zalita v vosek - notri je mini vezje in 2x 1.5 V AA bateriji. Potem sem v conradu naročil sončni panel cca 10x10 cm, nabavil akku 6v 3Ah, paralelno vezal zener 6,8V 3W in zadeva lepo utripa že nekaj let. Za razpršitev usmerjenega žarka LEDice (vzel sem 25000 mcd oranžno iz conrada) sem čeznjo dal steklo, ki je bilo original iz LED utripalke za v lanterno, kamor sta šli dve veliki 1.5 bateriji.
Če bi želel imitacijo plapolanja, bi moral dati najmanj dve diodi da bi naključno utripale...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lado
Član
Član

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22
Aktiv.: 4.23
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 26, 2009 2:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem takšno zarnico kupil v Merkurju,je pa čisto navadna tlivka katera ima elektrode v obliki plamenčka....en majhen razsmernik pa na baterijo...
Če pa hočeš z ledicami...ti bo moral pa nekdo drug pomagati...

lp

lado
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebastjan.kamensek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 26, 2009 2:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha pol so to tlivke... Jaz sem pa iskal pot žarnice... Glede razsmernika mislim da ne bo problemov... vsaj upam... l.p.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 26, 2009 2:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Problem bo napajanje. Pod predpostavko da ti razsmernik vleče cca 100mA, je to v 24 urah že 2.4 Ah, kar pomeni da bo "manjši akku" prazen v dnevu, dveh...a boš vsak dan šel na pokopališče menjat akku? sicer bi to bilo zelo spoštljivo do pokojne(ga), ampak Think
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
sebastjan.kamensek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 26, 2009 3:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš prav... Nevem še kaj točno bom naredil glede tega... Vse bolj se nagibam k uporabi led diod in da bi uporabil 2 različnih barv da bi bilo vsaj malo podobno ognju...

Izmeril sem še ohišje in imam 120*120*80 (seveda vse merjeno v mm) in tukaj notri bi moral spravit akku in vezje ter svetilo...

l.p.
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.58
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 26, 2009 3:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam od treh tednov nazaj na pokopališču v originalnem steklenem ohišju notri v plastični škatli vgrajeno elektronsko kocko z 555 in 4017. In je kar fino videt kako lepo utripajo ledice po vrsti in to samo na našem grobu, je pravi unikat. Samo 9V baterijo mi je hitro spraznilo. Zdaj sem dal dve AA zaporedno pa upam, da bo mir.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
sebastjan.kamensek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 26, 2009 3:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš mogoče shemo od tega ali pa mogoče kakšen posnetek, kako zgleda?

Sicer sem nameraval uporabit kar tale accu : accu

Tule pa še datasheet : datasheet

Mislim, da bi s tem moralo malo dalj svetit Wink
l.p.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 26, 2009 3:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Takega imam jaz notri Wink
Trajanje ---je možno izračunat. dve ledici - 40 mA, krat 24 ur je to 960 mAh na dan, če je akku 4.5 Ah je to 4500 deljeno 960 =4,6 dni. Torej cca 5 dni. Razmisli o nabavi sončne celice za polnjenje (postaviš jo za steklo na sončno steno lanterne), in o pulznem krmiljenju LEDice. Če ji daš duty faktor recimo 20-30 % se še vedno lepo vidi utripanje, poraba pa pade ohohoh...Ta vezja v elektronskih svečah uporabljajo ravno ta sistem.
Pri meni z eno ledico, ki ima faktor ravno tam okoli 10-20% tak akku traja skoraj mesec dni in se v vseh teh letih še ni izpraznil, s tem da sončna celica pri polnem soncu polni s 80-90 mA tokom, pozimi pa dneve in dneve ni sonca...
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.58
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 26, 2009 3:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo shema. Diode se prižigajo od leve proti desni do konca in nato spet od začetka. Prvi čip je 555 drugi je 4017. Oba kondenzatorja sta elektrolitska, sem očitno narobe narisal. Tisti na desni je gladilni in ga pri accu v bistvu ne potrebuješ. Tisti levi kondenzator pa zamenjaj z elektrolitskim, pri 4,7uF ali 10uF je hitrost prižiganja najbolj optimalna. Če rabiš TIV povej 100% deluje, smo delali v šoli. Napajaš lahko z napetostmi tja do 9V.

Elektronska kocka-električni načrt vezja.GIF
 Opis:
 Velikost datoteke:  22.83 KB
 Pogledana:  38 krat

Elektronska kocka-električni načrt vezja.GIF

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
sebastjan.kamensek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 26, 2009 3:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sončno celico imam že doma, to je naslednji korak v tej zgodbi, vendar bi prej rad naredil lepo "utripanje" oz. imitacijo ognja. Vem da bo kar teška naloga...

Verjetno bom naredil nekaj v tejle smeri... samo ko bi lahko dosegel še naključno prekinjanje... klik

l.p.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 26, 2009 4:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Varianta je tale načrt - (narisan zelo na hitro...) če daš različne R1 do R4 ali/in C10 do C13, bodo LEDice utripale različno in če jih daš dovolj skupaj boš dobil učinek naključnega utripanja. Mogoče bi bilo treba na izhod dodati tranzistorje...
aja čip je 4093

utripalnik.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  utripalnik.pdf
 Velikost datoteke:  31.19 KB
 Downloadano:  24 krat

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 1 dni