|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.65 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Pon Okt 26, 2009 4:57 pm Naslov sporočila: Nakup HD video kamere |
|
|
Zadnje čase se zanimam za nakup nove malo bolj kvalitetne HD video kamere za domačo rabo. Ko gledam po internetu raznorazne ponudbe, imam kar nekaj nejasnosti glede različnih vrst. Včasih so bile kamere na kaseto, danes pa je polno novih snemalnih medijev, ki mi vrtijo možgane v nasprotni smeri urinega kazalca. Tako da prosim za par nasvetov oz. priporočil.
Za kamero sem pripravljen odšteti tam okoli 600-900€, morda tudi malce več. Rabil bi jo pa predvsem za snemanje in nadaljno obdelavo video posnetkov. Kakšen snemalen medij priporočate in zakaj... kaseta, trdi disk, flash? Kako je glede kvalitete slike oz. zvoka pri pri različnih oblikah zapisa (HDV, AVCHD, itd), kateri senzor (ccd, cmos), koliko megapikslov, gostota pikslov, itd.
Hvala za nasvete.
lp
Saran |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dr.1m Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 15:30 Prispevkov: 454 Aktiv.: 2.13 Kraj: Goriška Primorska
|
Objavljeno: Pon Okt 26, 2009 10:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če bi se odločil za nakup poceni HDV kamere bi vzel tisto ki snema na flash pomnilnik in ne na disk. To pa le zaradi praktičnih in varnostnih razlogov.
Sicer pa bi najraje imel pravo HDV kamero na kasete. Res da je snemanje na kasete že z mode in je prenos z njih na PC relativno počasen, pa je kakovost posnetka (zaradi manjšega stiskanja) boljša in tudi arhiviranje na DV kasete mi je ljubši od (trenutno še) nesramno dragih BD-R ki so za povrh vsega še nepreizkušeno zanesljivi. _________________ Biti ali ne Biti oziroma Bajti? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.60 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Okt 27, 2009 12:39 am Naslov sporočila: |
|
|
HDD ni dober, če imaš v okolju tresljaje. Sicer pa je hiter in prostoren medij.
Flash je majhen in nesramno drag.
Direct-to-disc (DVD/Bluray) je še menj uporaben kot HDD zaradi vibracij.
Kaseta je preizkušen in zanesljiv medij in v vseh letih že dodobra optimiziran. Ampak rabiš 1:1 čas za prenos videa na PC.
Imaš varianto, ko imaš ločeno shrambo podatkov (v torbi, za pasom) in povezano s kamero s kablom (Firewire).
Kar se gostote pixlov in velikosti senzorja tiče je podobno kot pri DSLR/kompakt fotoaparatih - večji kot je senzor, lepše slike so pri majhni svetlobi.
Višja ločljivost senzorja kot je ločljivost videa nima posebnega smisla (razen če uporablja več pixlov in potem v realtime dela pomanjšavo slike - dobiš lepše robove in bolj čisto sliko) - dražji senzor in dražji procesor.
Kamera z ločenimi senzorji za vsako barvo ima lepšo sliko kot samo z enim senzorjem.
Predlagam, da ko imaš postavljen cenovni rang, si narediš seznam vseh kamer v tem obsegu in se lotiš branja review-ov na netu...
malo za hec, malo za res:
http://www.youtube.com/watch?v=EVwTldUySJk
http://www.youtube.com/watch?v=VFoGPCav6k0
http://www.youtube.com/watch?v=hEgWCtfGq6E _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.36 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Tor Okt 27, 2009 1:25 am Naslov sporočila: |
|
|
jaz imam doma kakih 10let staro SONYevo kamero, ki je bila še na Hi8 kasete, pa mi je 90min kaseto prek FireWire povezave preneslo v precej krajšem času.
Za normalen denar je po mojem mnenju še najboljša zadeva HDD + SD. Saj za večino snemanja verjetno ne boš pretirano tresel kamere. Če pa že boš pa snemaš na SD kartico, kjer pri nekatrih lahko še na HDD preneseš. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33 Prispevkov: 850 Aktiv.: 3.58
|
Objavljeno: Tor Okt 27, 2009 7:59 am Naslov sporočila: |
|
|
že nekaj časa uporabljam HD kamero Sony ( na pamet ne vem oznake) in lahko rečem, da je zelo v redu. Kupil sem kamero miniDV in sem jo takoj nesel nazaj. Najbolj me je motilo to, da sem za presnemavanje rabil toliko časa, kot za snemanje. Pri HD pa samo natakneš USB in prekopiraš datoteke. Ker ne obdelujem dodatno filmov, posnetke shranim na DVD. Še kapaciteta - 30 GB za mojo uporabo je na njej posnetkov od začetka leta 2008.
Priporočam.
LP M. _________________ Električni aparati delujejo na dim ... ko dim iz njih uide ... ne delujejo več! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4226 Aktiv.: 17.79 Kraj: KOČEVJE
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.65 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Čet Okt 29, 2009 6:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hm, ja hvala za odgovore.
No snemanje na laserske diske se tudi meni ne dopade kaj preveč. Fotoaparat že imam, tako da ne mislim kupovati novega. Flash je še vredu, pod pogojem, da je removable, samo je pa res drag. Počasen prenos s kasete na računalnik me ravno ne moti, saj je to potrebno storiti samo enkrat, za arhiviranje imam pa 1TB zunanji disk. Kake profi kamere mislim, da mi res ni treba kupovati glede na to, da se bom s snemanjem ukvarjal bolj amatersko oz. ob prostem času (čeprav so zelo sladke na prvi pogled). Kako je pa pri teh miniDV kasetah pri HD formatu? Ponekod slišim, da se na kasete da snemati max. ločljivost 1440x1080.
Okej, sem malo gledal po internetu, pa sem se zaenkrat zagledal v tale dva modela. Bom še malo pobrskal za kamere na kasete.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dr.1m Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 15:30 Prispevkov: 454 Aktiv.: 2.13 Kraj: Goriška Primorska
|
Objavljeno: Čet Okt 29, 2009 11:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če se odločaš med temi dvemi bi se jaz najbrž odločil za Panasonic-a. Ni ga čez tri CMOS-E  _________________ Biti ali ne Biti oziroma Bajti? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni