|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
sonyx Član

Pridružen-a: Sob 06 Okt 2007 10:27 Prispevkov: 453 Aktiv.: 2.10 Kraj: Sevnica
|
Objavljeno: Tor Okt 27, 2009 11:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tole sem danes našel med staro šaro na komunalnem zbiranju odpadkov. SWR meter . Videti je v redu samo malo sem moral popraviti skalo ker se je od limala in blokirala kazalec za prikaz napetosti (Power). Prosil pa bi nekoga, če ima malo časa in mi malo razloži delovanje. Za kaj se uporablja potencio meter na desni strani? Moram pa ga še preizkusiti če deluje. Za to pa morem malo poklicat kolege Radio amaterje če ima kdo kaj časa, da bi ga malo po testiral . Če bo deloval bom tudi ponovno prebarval ohišje.
Še malo slik:
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
49.38 KB |
Pogledana: |
21 krat |

|
|
55.58 KB |
6 krat |

|
|
47.39 KB |
9 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.94 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sre Okt 28, 2009 12:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Zares enostaven SWR. Ponavadi imajo gor še stikalo FWD - REF
Tako malo bolj po domače ... glede na to, da je ta brez prej omenjenega stikala naj bi ti na poziciji 1 kazal izhodno moč, ko boš med oddajanjem obračal potenciometer v desno, da bo moč na levi kazalo 50, pa bo desni kazal škodljiv odboj iz neumerjene antene (standing wave ratio).
Upam, da sem zadel, ker takega brez stikala še nisem videl in je to opis bolj po logiki kako bi takšna stvar lahko delovala brez stikala. Če se motim pa naj me kakšen bolj izkušen radioamater popravi.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mirkatmir Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 7.90 Kraj: Ribnica (JN75IR)
|
Objavljeno: Sre Okt 28, 2009 8:10 am Naslov sporočila: |
|
|
S potenciometrom nastaviš poln odklon pri trenutni moči oddajanja, na desni skali pa ti istočasno prikazuje odboj valovanja nazaj od antene.
Stikalo se uporablja, v kolikor ima inštrument samo eno skalo. V takem primeru najprej nastaviš poln odklon, po premiku stikala pa ti isti inštrument pokaže odboj! (tole odgovarjam Iztoku)
_________________ lp, Miran (Miro - S51SK) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06 Prispevkov: 1104 Aktiv.: 5.25 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Okt 28, 2009 8:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz pa imam doma takega pa ga ne znam uporabljati žal se s temi stvarmi ne ukvarjam bi bilo pa dobro, če bi umeril neko anteno...
_________________ Razsvetljujemo od leta 1920! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.97
|
Objavljeno: Sre Okt 28, 2009 9:18 am Naslov sporočila: |
|
|
LEDuser:
zadevo priklopiš čim bližje oddajniku (čimkrajši kabel, ajd do 30cm ni panike; RTX na oddajnik, ANT na anteno).
Dokler imaš desno stikalo na PWR (power) ti zadeva meri moč, po skali glede na levo stikalo (poln odklon 10 ali 100W).
Za merjenje SWR preklopiš desno stikalo na SWR, levo na FWD, s potenciometrom nastaviš poln odklon in preklopiš levega na REF (brez premikanja potenciometra!) ter odčitaš SWR.
Je pa tale zadeva cenejše izvedbe, uporabna na CB.
Za UKV in višje ta igrača ni primerna, čeprav zna morda celo prav kazat (pravilen SWR, power bo sigurno falil..), ampak nikoli ne veš...
No, obstajata pa še (vsaj dve, meni poznani) izvedbi, in sicer kot na spodnji sliki (en kazalec kaže FWD moč, drugi REF, presečišče pa SWR), ter elektronski.
Seveda je princip delovanja pri vseh bolj ali manj enak, razlika je le v prikazovanju.
Aja, cilj je SWR=1 (idealno), a v praksi gre res redko pod 1.3, tako da če ti ga ne uspe spravit pod nekih 1.5÷1.6 lahko še vedno mirno spiš. Nad 2 pa res ni več nekaj s čimer bi se hvalil...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mirkatmir Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 7.90 Kraj: Ribnica (JN75IR)
|
Objavljeno: Sre Okt 28, 2009 11:00 am Naslov sporočila: |
|
|
MadMax je napisal/a: |
Za merjenje SWR preklopiš desno stikalo na SWR, levo na FWD, s potenciometrom nastaviš poln odklon in preklopiš levega na REF (brez premikanja potenciometra!) ter odčitaš SWR.[/img] |
Tukaj te moram popraviti. Z levim stikalom izbiraš samo indikacijo moči oddajnika in sicer med 10W ali 100W. Z desnim pa med indikacijo oddajne moči (FWD) in odbito valovanje (REF). Postopek merjenja je takšen, da najprej postaviš desno stikalo navzgor (FWD), oddajnik na oddajo, z potenciometrom nastaviš poln odklon. Nato preklopiš desno stikalo navzdol (REF), ter odčitaš SWR. Pozicija levega stikala je načeloma vseeno kje je. Oddajnik se namreč za testiranje vedno "uglašuje" na najmanjši moči (da ne motiš druge na frekvenci).
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Sre Okt 28, 2009 11:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Sam imam nekje založenega malce drugačnega, glej sliko spodaj, pa deluje tako kot sem napisal.
Če ima drug tip kak drugačen sistem-potem pa seveda lahko velja tudi drugače, ampak poleg mojega sem imel med prsti še ene 3÷4 različne modele, pa so vsi delovali tako kot sem napisal... Ko je desni na "power", potenciometer ni v funkciji.
Glede na to, da ima tudi dotični napise FWD in REF bližje levemu stikalu, dvomim da se motim.
|
37.75 KB |
1 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Sre Okt 28, 2009 11:28 am Naslov sporočila: |
|
|
mirkatmir je napisal/a: |
S potenciometrom nastaviš poln odklon pri trenutni moči oddajanja, na desni skali pa ti istočasno prikazuje odboj valovanja nazaj od antene.
Stikalo se uporablja, v kolikor ima inštrument samo eno skalo. V takem primeru najprej nastaviš poln odklon, po premiku stikala pa ti isti inštrument pokaže odboj! (tole odgovarjam Iztoku) |
Kako pa potem veš na takem SWR/Power metru brez stikal kaj gledaš ... SWR ali Output power, če je leva skala hkrati za kalibracijo SWRa in power meter?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mirkatmir Član

|
Objavljeno: Sre Okt 28, 2009 11:33 am Naslov sporočila: |
|
|
MadMax, poglej, jaz izhajam iz preproste terminologije. FWD - forward ti pomeri moč oddajanja (nastaviš poln odklon) , REF - reflected pa moč odbitih valov (SWR).
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mirkatmir Član

|
Objavljeno: Sre Okt 28, 2009 11:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Iztok je napisal/a: |
Stikalo se uporablja, v kolikor ima inštrument samo eno skalo. V takem primeru najprej nastaviš poln odklon, po premiku stikala pa ti isti inštrument pokaže odboj! (tole odgovarjam Iztoku) |
Kako pa potem veš na takem SWR/Power metru brez stikal kaj gledaš ... SWR ali Output power, če je leva skala hkrati za kalibracijo SWRa in power meter? |
To pa je že odgovoril MadMax. Bistvo SWR metrov je, da ugotoviš, če je antena dovolj dobro prilagojena izhodu oddajnika na določeni frekvenci.
p.s.
Iztok, oprosti, šele sedaj sem opzil, da sprašuješ za prvega na sliki. Tukaj pač pri oddajanju vrtiš potenciometer toliko časa, da je skala na levi polno odklonjena. Istočasno lahko opazuješ stanje SWR-a na desni strani. V kolikor antena ni prilagojena, se ti bo desni kazalec hitreje pomikal proti vrhu. Opazuješ dve komponenti naenkrat.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50 Prispevkov: 781 Aktiv.: 3.29 Kraj: Radenci
|
Objavljeno: Sre Okt 28, 2009 11:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Iztok,
sicer ugibam, vendar imam verjetno prav. Tiste številjke od 1 do 5 pri potenciometru za meritev SWR nimajo smisla. Lahko ga imajo le pri merjenju moči. Tako da bo to verjetno nek faktor množenja zraven k skali, ki jo kaže kazalec za merjenje moči. Se pravi, da bi bilo maximalno merjenje moči 50W x 5.
_________________ 73 de S55WT, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Sre Okt 28, 2009 12:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
mirkatmir, jaz izhajam tudi iz dejstev - izkušenj iz prakse. Pa tudi če bi teoretiziral, bi ti lahko dokazal, pa se mi ne da...
Kako je na konkretnem tipu instrumenta pa lahko uporabnik tudi sam ugotovi. Do zdaj je dobil že več kot zadosti informacij kako uporabljat zadevo...
To pa je že odgovoril MadMax. Bistvo SWR metrov je, da ugotoviš, če je antena dovolj dobro prilagojena izhodu oddajnika na določeni frekvenci. |
Tu govorimo ne le o SWR-metru, ampak kombiniranem instrumentu: SWR metru in wattmetru.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mirkatmir Član

|
Objavljeno: Sre Okt 28, 2009 1:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
OT
Izkušnje? Le kaj sem počel v mojih 33 letih radioamaterstva?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Sre Okt 28, 2009 1:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ker imam le 15 let uradnega staža (in še enkrat toliko neuradnega) sem pa brez izkušenj, ali kako?
Ok, končajva... Bo LEDuser že sam pogruntal, kako je prav...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Sre Okt 28, 2009 1:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
BTW, tudi sam nisem čisti začetnik, ker sem takšne instrumente uporabljal že pred dobrimi 20 leti.
... šele sedaj sem opzil, da sprašuješ za prvega na sliki. Tukaj pač pri oddajanju vrtiš potenciometer toliko časa, da je skala na levi polno odklonjena. Istočasno lahko opazuješ stanje SWR-a na desni strani. V kolikor antena ni prilagojena, se ti bo desni kazalec hitreje pomikal proti vrhu. Opazuješ dve komponenti naenkrat. |
To mi je že jasno. Ampak kako pa potem na tem instrumentu iz začetka teme meriš izhodno moč postaje, če ni stikala SWR/PWR?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni