|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
galex4 Član

Pridružen-a: Tor 01 Apr 2008 18:27 Prispevkov: 459 Aktiv.: 2.18
|
Objavljeno: Pon Nov 02, 2009 5:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
bom kar izkoristil to temo, doma imam tv star 22 let, do zdaj je delal brez problemov zdaj naenkrat pa so barve postale zelo čudne in sicer namesto zelene je rdeča, namesto rdeče je modra, namesto modre pa zelena.
Sumim, da je nekaj narobe z čipom njegovi podatki so na tej strani http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/25059/STMICROELECTRONICS/TDA3562A.html, na katodni cevi so tranzistorji ok.
Kje še drugje lahko iščem napako
podatki tv-ja:
GORENJE
tip: BTV 864
model: ORBITER
letnik 1987
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14679 Aktiv.: 61.78
|
Objavljeno: Pon Nov 02, 2009 6:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Obstaja verjetnost hladnih lotov na tiskanini, ki je na katodni cevi. Preveri tudi trimerje tam.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
galex4 Član

|
Objavljeno: Pon Nov 02, 2009 6:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
preveril sem oboje, ni hladnih lotov pa tudi trimerja sta ok
barva pa se itaq ne spremeni neglede v katero skrajno lego obrnem trimerja
kakšne morajo biti napetosti na pinih za barve RGB?
Za rdečo je zraven napisano 12V in toliko je tudi na čipu, le za modro in zeleno ne vem. Izmeril sem pri obeh enako nekje okrog 4,7V
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.96
|
Objavljeno: Pon Nov 02, 2009 6:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če se okrog barvnega dekoderja (4.43MHz) kaj dogaja, zna zamešat barve, sploh pri slabšem vhodnem signalu.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.15 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Pon Nov 02, 2009 8:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da bi bilo bolje, če moderator novo vprašanje in odgovore, ki sledijo, premakne v novo temo. Grundig in Gorenje ni eno in isto.
Nazaj na topic.
Če se ne motim, je to K11 sašija (2 pokončni tiskanini).
Pripenjam shemo:
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
KORTING 11 CHASSIS 42668 TV SM.pdf |
Velikost datoteke: |
7.46 MB |
Downloadano: |
35 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26 Prispevkov: 1523 Aktiv.: 7.87 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Tor Nov 03, 2009 12:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Aha to so že stare ampak zadnji pojem kvalitetnih kibul tevejčkov . Zna biti rgb TDA 3562 ..če so tranzistorji,potencijometri in rc elementi na plati katodne cevi ok. Imam nove še dva ali tri take čipe katero dvomim da bom še potreboval. Enega lahko šenjkam
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Tor Nov 03, 2009 1:41 am Naslov sporočila: |
|
|
K11 je imel (po spominu, ne da se mi brskat po shemi) v tistem delu trimer 470 . Zamenjaj ga (ne meri, zamenjaj).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
galex4 Član

|
Objavljeno: Tor Nov 03, 2009 4:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
MadMax je napisal/a: |
K11 je imel (po spominu, ne da se mi brskat po shemi) v tistem delu trimer 470 . Zamenjaj ga (ne meri, zamenjaj). |
na katodi cevi sta oba 1k
svetovali so mi, da naj še premerim ntk(ptk) upor za razelektrenje
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.15 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Tor Nov 03, 2009 6:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Trimerja menjaj, ne meri. Sta mi pri nasledniku K11, G2 preveč časa žrla živce.
Katastrofa od barv, ko je šel pokrov dol, slika odlična. Pokrov nazaj, slika odlična, deko na luknje za hlajenje, da stvar skoraj zakuha, trepljanje, fen, ni važno kaj, TV dela kot nov.
Čez en mesec ponovi vajo s demontiranjem/montiranjem pokrova in spet dela.
Po dveh ponovitvah te vaje sem pomenjal trimerja na tiskanini na podnožju CRT in sedaj je že 4 leta mir, TV pa dela vsak dan po nekaj ur.
Ti Gorenje TV so zelo kvalitetni, še najslabši so trimerji zato, če v sklopu, ki ne dela pravilno, so vgrajeni trimerji in ni nič očitnega narobe, menjaj trimerje tudi, če na inštrumentu izgledajo čisto OK.
Citiram: |
svetovali so mi, da naj še premerim ntk(ptk) upor za razelektrenje |
Reče se razmagnetenje. In mislim, da ni to, saj bi v primeru, da razmagnetenje ne dela, dobil cele površine, ki bi izgledale kot, da je nekdo polil čez eno barvo in mesta, kjer bi bile barve še normalne. Lahko bi rekel mavrična slika, pri tebi, če je opis točen do zamenjane barve na celotnem ekranu.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Tor Nov 03, 2009 7:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
galex4 je napisal/a: |
MadMax je napisal/a: |
K11 je imel (po spominu, ne da se mi brskat po shemi) v tistem delu trimer 470 . Zamenjaj ga (ne meri, zamenjaj). |
na katodi cevi sta oba 1k
svetovali so mi, da naj še premerim ntk(ptk) upor za razelektrenje |
V mislih sem imel RGB dekoder, torej del okrog 4.43MHz kvarca, kar sem omenil dva posta nazaj, in 3562, ki ga je zeus omenil post pred mojim...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
galex4 Član

|
Objavljeno: Tor Nov 03, 2009 10:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
se je izkazalo, da je kriv ntk(ptk) upor, ki skrbi za razelektritev ekrana, že ko sem ven potegnil ploščo, ki je malce težko dostopna je bila že okrog tega elementa malce "zažgana". In ko sem snel ohišje tega elementa so iz njega podli delci materialna iz katerega je sestavljen.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

|
Objavljeno: Tor Nov 03, 2009 11:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Super..kot sem dejal, je potrebno temeljito opisat napako jedrnato in točnejši bo odgovor.Če bo kar pa mislim da bo kar kmalu..ker ima tv že toliko let naj ostane v spominu ta post. Kajti prvo kot prvo po toliko letih ptc crkne 90 posto.to se pozna ko je ekran obarvan kolobarsko kot tarča v sredini po svoje,v kotih po svoje. Ko pa se pojavi problem barv in po menjavi ptc ne bo bolje so naslednja napaka trimerji,sledijo tranzistorji z rc elementi na ctrju, nato kmalu rgb in rc elementi okoli njega. Dvomim da jo boš še popravljal..če pa jo boš drži se teh nasvetov. Orbiterke so res kvalitetne bile..vidiš še danes dela . Upam da bo deloval ti še dolgo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
galex4 Član

|
Objavljeno: Tor Nov 03, 2009 11:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
vsaj upam da bom dobil te stare elemente, ker ta pnk(ntk) ima plastično ohišje
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

|
Objavljeno: Sre Nov 04, 2009 12:00 am Naslov sporočila: |
|
|
To pa ni panike. To v tvju so vglavnem ptkji. Imajo nespremenjene v novih tvjih še danes. So element ,ki je enak od philipsa,sonija,ei -niša..itd. Stakni en tv ali kompjutrsk monitor in ga frcni ven. Ne glej ohišja in tisth cifer.Tvoj ima tri nogice ali je bel ali črn ni važno. Hte prodaja nove. Povej prodajalcu za ptc za razmagnetovanje z tremi priključki ker v njem je dvojni upor in to je to.Brez pridganja po nekih kodah.. Ptc pa res..maš srečo.Enaki po karakteristikah v večinoma vseh tvjh
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

|
Objavljeno: Sre Nov 04, 2009 12:06 am Naslov sporočila: |
|
|
AJA ko boš dajal kakega rabljenega v plato ga rahlo potresi pred ušesom..Če slišiš v njem kak šum ta ni siguren.Če pa nič iz njega ne ropota ga pokni not. Nov je pa nov. So pocen
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 11 dni