|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
alexa karantanija Član

Pridružen-a: Sob 28 Jun 2008 19:25 Prispevkov: 89 Aktiv.: 0.43 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Nov 29, 2009 1:38 pm Naslov sporočila: Binarni kodirnik |
|
|
hej mene nekaj zanima. Kako bi dobil enačbo vsakega izhoda če vhodni vektor nima mintermskih značilnosti (beri je binaren).
Na faksu smo se pri ODV (Osnove digitalnih vezij) ucil, kako dobiti iz kodirne matrike ven predpis za vsak izhod.
y=m v& K, pri čemer sta y in m vektorja
Kako bi dobil predpis izhoda če vhodi nimajo mintermskih značilnosti?
Eno idejo imam, da bi npr. pri 4 -> 7 segmetni zaslon (4/7) naredil pač iz 4ih vhodov 16 vhodov pri čemer bi jih grupiral v 4 skupince. (x1 x2 x3 x4 -> x1 y1 y2 y3, x2 y4 y5 y6...) in potem naredil za vsako posebaj kodirno matriko.
Druga možnost bi bila, da bi naredil 4/10 dekodirnik in potem 10/7 kodrnik.
Kako bi pa prišel direktno iz kodrine matrike do predpisa za vsak izhod kodrinika?
primer na tej strani http://www.allaboutcircuits.com/vol_4/chpt_9/5.html
Tam pridejo iz matrike...
direktno v predpis...
Zanima me kako to naredijo
hvala
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
chaos Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12 Prispevkov: 1063 Aktiv.: 4.64 Kraj: Zagorje ob Savi
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
alexa karantanija Član

Pridružen-a: Sob 28 Jun 2008 19:25 Prispevkov: 89 Aktiv.: 0.43 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Nov 29, 2009 6:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smo in sem tudi ze izdelal vezje (v Logisimu)...ampak tukaj imajo nek cuden postopek...
Ni mi bilo cisto jasno kaj so mislili s stavkom: "This circuit should not be expected to encode an undefined combination of inputs, so we can leave them as "don't care" when we design the circuit."
Jaz sem mislu, da so pri nedefiniranih vhodih vsi izhodi 0 v resnici pa pomeni, da stvarca ne pričakuje teh vhodnih vektorjev in zato v resnici niso definirali vrednosti za te moznosti.
Potem je stvar trivialna...ker imamo samo 4 vhodne spremenljivke ga veitchev diagram rula.
Edina stvar, ki me moti je, da to vezje poimenujejo kodirnik; vhodni vektor namreč nima mintermskih značilnosti.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
chaos Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12 Prispevkov: 1063 Aktiv.: 4.64 Kraj: Zagorje ob Savi
|
Objavljeno: Ned Nov 29, 2009 8:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
alexa karantanija je napisal/a: |
Ni mi bilo cisto jasno kaj so mislili s stavkom: "This circuit should not be expected to encode an undefined combination of inputs, so we can leave them as "don't care" when we design the circuit."
Jaz sem mislu, da so pri nedefiniranih vhodih vsi izhodi 0 v resnici pa pomeni, da stvarca ne pričakuje teh vhodnih vektorjev in zato v resnici niso definirali vrednosti za te moznosti. |
Ja, ker gre za pretvornik 0-9 v obliko, primerno za prikaz decimalnih števil na 7-segmentnem prikazovalniku, lahko pričakujemo, da se na vhodu nikoli ne bodo pojavile kombinacije 1010-1111. Torej jih lahko pri minimizaciji upoštevamo kot X - don't care oz. kot minterm ali maksterm, karkoli nam da boljšo realizacijo funkcije.
Citiram: |
Edina stvar, ki me moti je, da to vezje poimenujejo kodirnik; vhodni vektor namreč nima mintermskih značilnosti. |
No, jaz bi temu rekel kodirnik oz. encoder - nekateri pa to res ne smatrajo striktno kot enkoder, zaradi več možnih aktivnih vhodov naenkrat - stvar okusa ali kaj.
LP! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 11 dni