|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jupi Član

Pridružen-a: Sre 22 Jun 2005 22:01 Prispevkov: 14 Aktiv.: 0.06
|
Objavljeno: Ned Okt 02, 2005 5:10 am Naslov sporočila: cd in temperatura.... |
|
|
imam notesnika. velikokrat gledam kakšne filme s cd-ja ali dvd-ja. ko dam cd ven iz enote, je le ta zelo vroč, na otip okoli 60 ali 50 stopinj. zanima me, ali to kaj skoduje cd-ju? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.67 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Ned Okt 02, 2005 9:17 am Naslov sporočila: |
|
|
To veš, da CD/DVD enota bere podatke dol s pomočjo odboja laserja?
Po drugi strani pa povej, koliko stopinj imaš v notranjosti računalnika (matična, procesor), ker se tudi notranjost pogonov segreje na oz. nad to temperaturo.
CD/DVD-jem pa to ne bi smelo škoditi, ampak po mojem jim koristi ravno ne....  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1714 Aktiv.: 7.27 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Ned Okt 02, 2005 10:24 am Naslov sporočila: |
|
|
50-60°C??? Ah no....poizkusi držati v roki ogret predmet na 60°C....
Saj je logično, da se enota segreje...segreje se celoten prenosnik, zato se tudi enota in medij v njej...pa ne zaradi odboja laserja, saj je le ta prešvoh, da bi medij tako ogrel...
LP Gorazd _________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.67 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Ned Okt 02, 2005 11:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Če pomisliš na to, kako je v prenosniku vse natlačeno, nobene praznine in en šibak ventilator, pomeni, da je že sam prenosnik noter kar precej ogret, sploh, kadar mora delat. Temperatura 50-60 stopinj se mi zdi precej pretirana, prej bi rekel 40-45 stopinj, to bo bolj realno. Mislim da medijem temperatura 50 stopinj nima kaj škodit, saj to sploh ni veliko, se še da nekako držat, še ne peče v prste. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.67 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Ned Okt 02, 2005 11:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Če pogledaš na kakšno škatlo CD-jev je narisano, da jih ne smeš imeti nad radiatorji!? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1714 Aktiv.: 7.27 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Ned Okt 02, 2005 11:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Moja izkušnja:
1x sem pozabil CD na sedežu avtomobila...POLETI in to ravno tisto poletje 2003, ko so temperature šle na 40°C zunaj v senci. CD ni bil v škatli in je vročino preživel...brez problema, termometer v avtu ni več kazal ne zunanje ne notranje temperature, ker so se kristali tako segreli, da je potemnel celoten displej (2x16 alfanumerični od Optrexa), tako da si lahko predstavljate temperaturo...tisto poletje mi je tudi armaturna napokala.
Se mi je pa še enkrat zgodilo da sem pozabil CD v avtu na soncu, tokrat v škatli. Kaj se je zgodilo? Škatla se je tako zvila-zmečkala da je zraven deformiralo še CD. Delovanja CDja nism poizkusil, ker ga nebi spravil v noben pogon
LP Gorazd _________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Umnik Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52 Prispevkov: 958 Aktiv.: 4.06 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Ned Okt 02, 2005 1:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če kupiš kakšne kvalitetnejše CD-je (prisegam na TraxData) ponavadi gor piše temperatura. Na Traxdata CD-jih piše delovna temperatura od -5 do +55. Lahko upoštevaš, da so to "popolnoma" varne temperature, verjetno pa bi preživel tudi kakšnih +10 stopinj več. Verjetno. _________________ If in doubt about performance disassemble your code and try to follow it. If you get bored then the CPU probably will too... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.69
|
Objavljeno: Ned Okt 02, 2005 1:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo bi bilo izvedeti, kaksna je temperaturna obstojnost polimerov uporabljenih v zapisljivih, sploh pa prepisljivih medijih. Sam imam tudi prenosnik, ki CDje fino segreje (~40 stopinj), ampak ker me moti ropot CD pogona poberem medij ven takoj, ko ga ne rabim vec.
Predstavljam si, da je klasicen CD (odtisnjen) nemogoce uniciti na tak nacin, ne bi me pa presenetilo, ce bi se zivljenska doba (cas do prve napake) pri zapisljivih/prepisljivih medijih mocno skrajsal - zlasti pri slednjih. Zivljenska doba ocitno ni tako nerjetno dolga, kot so jo sprva obljubljali in ljudem bojda "crkujejo" ~10 let stari zapisljivi mediji, ki so bili ves cas shranjeni prakticno v idealnih pogojih. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jupi Član

|
Objavljeno: Ned Okt 02, 2005 8:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
kje dobiš temperaturo procesorja???
/* Preberi pravilo št. 2! Frenki */ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.69
|
Objavljeno: Ned Okt 02, 2005 9:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
jupi je napisal/a: |
kje dobiš temperaturo procesorja???
|
V BIOSu in/ali pomoznih programih za tvoj OS, pod pogojem seveda, da tvoj racunalnik doticni temperaturni senzor ima ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jupi Član

|
Objavljeno: Pon Okt 03, 2005 3:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
gospod moderator. se opravičujem za napako, ki sem jo zagrešil... vidim, da me na napako opozarjaš, zato ker sem ti pod temo varnostna kartica rekel nekaj krepkih na račun komentarjev, ki ne soupadajo pod tisto temo... zanimivo, da si članke zbrisal...
mislim da izjava spada tja, saj je že v naslovu ime temperatura...
meni se to ni zdelo nič narobe....
lp
rok |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6724 Aktiv.: 28.52 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Pon Okt 03, 2005 4:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
jupi je napisal/a: |
... zanimivo, da si članke zbrisal... |
Člankov nisem brisal, premaknjeno je ker nima zveze s temo - najdeš pa jih tukaj in tukaj.
Lp, Frenki |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 459 dni