|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Stucin G Član

Pridružen-a: Sre 01 Jul 2009 12:01 Prispevkov: 11 Aktiv.: 0.06 Kraj: ŽIRI
|
Objavljeno: Ned Dec 20, 2009 10:38 pm Naslov sporočila: Omejitev DC toka iz PC napajalnika |
|
|
Pozdravljeni!
Pred kratkim sem se začel zanimati za nekatera boljša napajanja, kot je napajanje iz raznih LM317, LM337, 78xx, 79xx in LM723, pač tistih, ki zdržijo do 1-2A.
Zato sem se odločil, da vzamem kar preprosto napajalnik iz starega PC-ja, kateri zadošča za kakih 8A (12V) in 20A (5V).
Vse dobro in bleščeče, ko se ne ugotovi, da se pri nenadni obremenitvi polnega toka aktivira kratkostična zaščita, sploh pri halogenskih žarnicah. Taka obremenitev me je do zdaj že stala enega napajalnika .
Zdaj me pa zanima, če kdo ve, kako se naredi tokovna zaščita, oz. omejitev, da bi mi omejevalo na IZHODU do 4A. Pač one fore s tranzistorjem. Saj vem, vendar sem izgubil vezje (pač štor ).
Že vnaprej najlepša hvala za odgovore, slike in linke takih vezji
Še enkrat hvala!
LP, Gašper Štucin  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Stucin G Član

|
Objavljeno: Ned Dec 20, 2009 10:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aja, pa še nekaj..da za taka majhna vprašanja ne odpiram nove teme
Kako se reče onemu, v kar se da bananico
Pač, res nevem, in nevem po katerem naj pogooglam, da bom našel za nakup  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregzy87 Član

Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48 Prispevkov: 742 Aktiv.: 3.32 Kraj: Okolica Vrhnike
|
Objavljeno: Sre Dec 23, 2009 1:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Current limiter?
Puša?
Google bo že nekaj našel. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Stucin G Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Dec 23, 2009 11:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
PC napajalnik že ima integrirano tokovno zaščito. Če ga preobremeniš, se izklopi. Ga moraš samo ponovno štartat.
Če pa je pregorel, mu je že bilo usojeno. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Stucin G Član

|
Objavljeno: Čet Dec 24, 2009 1:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
ja, to je že res, ampak če boš ti naredu kratki stik z 20A, boš to naredu dvakrat ali trikrat, potem se pa že kratkostična zaščita razšmelca. "Lažje" je delati kratke stike z npr. 2A, se počasnejše pokvari. Pač ta metoda bi bila uredu za nas nerodneže, pa za manj zahtevne tokovne obremenitve
Drugače je pa bila zamisel pač, neko zvočno oz. svetlobno signaliziranje kratkega stika in omejitev toka na 2A. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni