www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

iščem dobre rj-45 klešče
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
nostromo
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Dec 2005 18:19
Aktiv.: 1.06
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 03, 2010 9:17 pm    Naslov sporočila:  iščem dobre rj-45 klešče Odgovori s citatom

Pozdravljeni,
pred časom sem kupil poceni (nekaj €) klešče za UTP kable, ki so že takoj pokazale, da bodo le pogojno uporabne. "Glavniček" z 8-mimi jezički je tako grdo narejen, da vedno kak jeziček mimo stisne in potem je potrebna improvizacija (kaj vse se da z kladivom narediti)....skratka tole so take poceni klešče:
http://www.bolha.com/oglas1245084/racunalnistvo-ostalo-klesce-za-rj45

Ker me prosijo prijatelji ali sosedje za posodit klepče, meni je pa nerodno, da potem včasih ne rata dovolj dobro stisnit, me zanima katere klešče so dovolj dobre za zanesljivo delo. V kakšnem cenovnem razredu se gibljejo dobre klešče (pa prosim, da ne dajete linkov za 200€ super-duper-profi klešč).

Je kaj takega že dovolj dobro:
http://www.ebax.si/app/trg/product_info.php/klesce-za-stiskanje-rj-konektorjev-p-1831
...všeč mi je, ker "glavniček" vse jezičke enako stisne, ker pri "škarjastem" tipu notranjega bolj stisne, zunanjega pa manj.....

Poleg tega se mi zdi smiselen nakup testerja za UTP:
http://www.ebax.si/app/trg/product_info.php/tester-mreznih-kablov-p-1353
a je tak tester dober ?

Hvala za konstruktivne odgovore. Mogoče je pa med vami kdo, ki ne potrebuje več dobrih UTP klešč ali testerja, pa bi ju po "forumski ceni" prodal....

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.97

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 03, 2010 9:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam imam te klešče in ne opažam kakršnihkoli nepravilnosti. Sem pa zanje dal okoli 4,5 jurje bivših.
Nazaj na vrh
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.68

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 03, 2010 11:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nujno kupi taboljši tip klešč. S temi najcenejšimi mi nikoli ni uspelo dobro skrimpati konektorjev. Njihova višja cena se več kot odtehta, ko moraš kak konektor popravljati na terenu zaradi slabega krimpanja.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.01
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 03, 2010 11:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam ene plastične klešče YTT-02 pa me v bistvu presenečajo, ker so zelo uporabne. Vsi konektorji, ki sem jih do sedaj stisnil še vedno delajo. Imajo tudi rezalo za ravnanje vodnikov, ter nož za odrez konca izolacije. Lahko stisneš 4, 6 ter 8 pinske konektorje. Lahko pa imam tudi samo srečo Mr. Green

Kar se testerja tiče pa to ni tester v pravem pomenu besede, z njim le preveriš, če so posamezni vodniki pravilno speljani in imajo stik.

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.66
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 03, 2010 11:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Podpis pod to, kar je Highlag napisal.
Imam in plastične in kovinske (kot na Delko sliki zgoraj).
S kovinskimi se lepo in hitro dela, plastične sem moral pa malo porihtat, ampak še vedno vsi konektorji delujejo.

Za tak "tester" se mi zdi škoda denarja. Loopback na eni strani in baterijo z LEDicami na drugi strani si lahko narediš doma. Če si zamenjal parice med sabo ali razpletel parice, bo kabel kao dober, mreža pa ne bo delovala. Najhitrejši test je en poceni 100Mbit network switch, priključiš kabel v dva porta, pa vidiš če se link vzpostavi. Pa še tak test ni ravno dober - link je lahko, podatki pa ne bodo šli skozi...

gregoral
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Nov 2006 9:42
Aktiv.: 3.04
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 04, 2010 3:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam oba tipa klešč.

Druge sem kupil ker sem prve posodil in jih nisem dobil nazaj (a lahko dobim klešče nazaj, .... a lahko lepo prosim dobim klešče nazaj, .... res bi rabil klešče nazaj, .... ja piz*a a lahko prineseš klešče že enkrat nazaj ).

Oba tipa mi delujeta brez problemov. Pri prvem je konektor res sprva malo postrani stisnjen, ampak ko so klešče dovolj stisnjene pa je glavniček vzporeden z ležiščem konektorja.

Pri prvem tipu je, zaradi nenatančnosti izdelave, vse odvisno od sreče. Lahko so dobre ali pa slabe.

Glede razpletenih paric ni tako enostavno kot se zdi na prvi pogled.

Moje izkušnje so da taki kabli večinoma delujejo. Se pa lahko, pri takih kablih, pojavlja precej napak pri prenosu.

V praksi to pomeni da imaš ponavadi nižjo hitrost prenosa. Se pa precej poveča možnost neodkrite parity napake, kar je zelo neugodno.

V podjetju kjer sem bil zaposlen, smo imeli administratorja ki je po potrebi izdelal tudi daljše UTP kable.

Pri sodelavcu so se začele pojavljati težave. Ugotovili da dela z drugim kablom. Admin je kabel odnesel, zamenjal konektorje, preveril da dela in ga prinesel nazaj. Seveda pri sodelavcu še vedno ni deloval.
....
Ugotovili smo:
- če je kabel v bližini določenega napajalnika ne deluje
- če je dovolj odmaknjen deluje
- konektor je bil sestavljen takole: 2x modra 2x oranžna 2x zelena 2x rjava (na obeh straneh)
- admin je trdil da s tem ni nič narobe in da vse kable dela tako (menda nikoli ni bilo problemov)
- admin si sploh ni pustil dopovedati da taka vezava ni dobra

Nauk:
- vedno preveri UTP kable sam

LP, Gregor
Nazaj na vrh
BojanR
Član
Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52
Aktiv.: 3.31
Kraj: Vnanje Gorice

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 04, 2010 5:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

OT: kako mi je to poznano

gregoral je napisal/a:
...nisem dobil nazaj (a lahko dobim klešče nazaj, .... a lahko lepo prosim dobim klešče nazaj, .... res bi rabil klešče nazaj, .... ja piz*a a lahko prineseš klešče že enkrat nazaj ).
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.60
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 04, 2010 9:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem se spraševal kako bi si izdelal tester za UTP kable in sem našel tole , morda bo komu pršlo prav. Zanima me pa v čem je razlika med Patch, 10baseT, 100baseTX, sicer je nekaj obrazloženo s prevezavo paric samo nevem kako je to mišljeno, je pa dobro, ker lahko testiramo vse tri vrste.

Nekaj me pa še zanima po kateri žici potem pride - pol do LED diod na sprejemniku?

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
LinuxFuter
Član
Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40
Aktiv.: 1.77
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 04, 2010 10:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam ene iz elektro nabave in sem povsem zadovoljen Smile
Imajo pa nastavek za RJ45, 4 pinski telefin konektor (RJ11), ter nekakšen 6 pin konektor + 2 rezili za kable krajšat/lupit.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 04, 2010 10:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gregoral je napisal/a:

- konektor je bil sestavljen takole: 2x modra 2x oranžna 2x zelena 2x rjava (na obeh straneh)
- admin je trdil da s tem ni nič narobe in da vse kable dela tako

Auuuu Brick wall
Tole mi je pa dvignilo pritisk!
Če bi takega "admina" jaz srečal v moji firmi, bi imel čez 2 minuti zagovor pri direktorju
Kaj se ukvarja z rečmi, ki jim ni dorasel Brick wall

bero
Član
Član

Pridružen-a: Pet 12 Sep 2008 12:24
Aktiv.: 1.31
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 04, 2010 10:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam oba tipa klešč. Tiste, cenejše, se zelo dobro obnesejo za odstranjevanje izolacije in rezanje kabla ter prikrajševanje žičk.
Take pa so dobre za stiskanje konektorjev, ker so narejene tako, da se jih ne da razpreti, dokler jih do konca ne stisneš.

Glede testerja; ker nimam 6000+ € za Flukejev analizator, si pomagam z "adapterjema" na slikah in z multimetrom. Seveda se testira le stik, ne pa frekvenčne karakteristike. Po dosedanjih izkušnjah lahko rečem, da se pri polaganju 100Mbit omrežja (Cat 5e), tak trivialen tester prav dobro obnese, pri izgradnji gigbitnega omrežja z enakim tipom kablov pa je treba še posebej paziti da:
(1) se kabli vlečejo po podometnih ceveh in parapetih z občutkom, da se ne "pretegnejo";
(2) se kabel lepo odvija s koluta, da se ne delajo zanke (šlinge) ali da se celo ne prelomi;
(3) se razplete minimalna dolžina parice, ki še omogoča montažo rj45 vtičnice, rj45 konektorja ali patch panela.

Če se dela novogradnja in so razdalje večje, je bolje vzeti malo dražji Cat 6 UTP kabel. Če poteka tak kabel skupaj z ostalimi vodi, ki bi lahko povzročali interferenco, potem je boljša izbira Cat6 STP (shielded twisted pair) ali celo SFTP (shielded foiled twisted pair). Pri slednjem sta oklopljeni posamezni parici, nato pa še vse parice skupaj.
Seveda je potrebno imeti kablom primerne vtičnice, konektorje in patch panele. Npr. rj45 konektor za Cat5e UTP se razlikuje od konektorja za Cat6 UTP. Očitne so razlike pri konektorjih, vtičnicah in patch panelih za UTP ali pa f*p kable. Različni so konektorji za trdožilne in mehkožilne kable.

Ko se odloči za določen tip kabla, ga je potrebno izvesti end-to-end, tudi patch kabli od panela do stikala, routerja... in patch kabli od vtičnice do mrežne karitce.

Uspešno kabliranje vam želim!

lp, Gašper

IMG_0486(VGA).jpg
 Opis:
Se opravičujem za bolj slabi fotografiji. Je bilo narejeno zelo na hitro. Spodnji kabel se vtakne v vtičnico, zgornji pa v patch panel in se pomeri parice.
 Velikost datoteke:  536.9 KB
 Pogledana:  1 krat

IMG_0486(VGA).jpg

IMG_0485˝(VGA).jpg
 Opis:
Zaporedje paric na konektorju in prostem koncu kabla ni naključje. Gre za t.i. TIA/EIA-568-B kabliranje. Obstaja tudi A varianta. Izbira ni pomembna, važno je da se izvede end-to-end.
 Velikost datoteke:  500 KB
 Pogledana:  7 krat

IMG_0485˝(VGA).jpg

aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 05, 2010 12:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pravilen kabel za povezovanje ali patch-panel (barve znam že na pamet sredi noči Anxious )

xover (cross-over za direktno povezavo pc-pc) pa je zadnje čase že precej pozabljen, ko so switchi tako poceni. Zato nisem niti slike pripenjal.

ethernet-cable-rj45-straight-thru-patch.gif
 Opis:
Pravilen kabel za direktno povezovanje ali patch-panel
 Velikost datoteke:  12.15 KB
 Pogledana:  27994 krat

ethernet-cable-rj45-straight-thru-patch.gif

bero
Član
Član

Pridružen-a: Pet 12 Sep 2008 12:24
Aktiv.: 1.31
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 05, 2010 1:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly je napisal/a:
xover (cross-over za direktno povezavo pc-pc) pa je zadnje čase že precej pozabljen, ko so switchi tako poceni. Zato nisem niti slike pripenjal.

Je tudi tista, ki si jo pripel čisto uporabna, na enem koncu se samo zamenjajo žice na poziciji 1-3 in 2-6. Smile To so tudi edine žile, ki so aktivne pri 100Mbit omrežju (100BASE-TX). V času ko so bili hub-i dragi (kaj šele switchi!), sem videl tudi, kako so to "zlorabili", kjer se ni dalo dodatnih kablov potegnit. Uporabili so še preostale 4 žile (4,5,7,8), ki so jih premaknili na pozicije 1,2,3 in 6 in dobili še eno povezavo. O kvaliteti pa raje nebi.
Bolj smiselna uporaba neaktivnih žil je za morebitno napajanje npr. routerja, če v bližini ni vtičnice. Seveda je mišljeno DC napajanje.

Da se vrnem bližje k temi; za zaključevanje kablov na patch panelih in vtičnicah se uporabljajo Krone klešče ali pa takoimenovane klešče 110. Krone so malo širše (debelejše), večinoma uporabne za f*p vtičnice, f*p patch panele. Orodje 110 pa za UTP. Če ni navedeno v navodilih, katero orodje je ustrezno, je bolje vprašati, kot pa npr. s krone kleščami preveč razširiti utor na vtičnici, ki potem mesto nenehnih težav (slab kontakt).

lp, G.

Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.97

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 05, 2010 1:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bolj smiselna uporaba neaktivnih žil je za morebitno napajanje npr. routerja, če v bližini ni vtičnice. Seveda je mišljeno DC napajanje.

Direkten feed 5V še dela 5m daleč preko F/f*p kabla. Napetost pri delovanju pade na 4.7V, ob wifi in hudi aktivnosti na nekje 4.2V, meja pri kateri se router reboota je 3.47V -> linearni regulatorji za pomnilnik.

EDIT: WTF ? Cenzura f*p (Foiled Twisted Pair) ?
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70732.65

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 05, 2010 9:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 502 dni