www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Funkcijski generator krmiljen z računalnikom
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
drVrh
Član
Član

Pridružen-a: Sre 20 Feb 2008 20:17
Aktiv.: 4.34
Kraj: Slovenija-Koroska-Prevalje-Lese

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 29, 2009 4:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

XR2206, se da dobiti sample toda jim spletna stran ne dela kot bi jim morala.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
sortaj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 23 Jul 2008 21:51
Aktiv.: 3.94
Kraj: Med Vipavo in Štanjelom

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 29, 2009 4:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hja...
sem jih poskušal dobit kot sample pred pol leta.
Ni prišlo...žal

lp

JamesQ
Član
Član

Pridružen-a: Čet 16 Nov 2006 12:05
Aktiv.: 1.60
Kraj: Novo mesto/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 30, 2009 7:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lepo pozdravljeni.

EXAR v Slovenijo ne pošilja vzorcev XR2206. Sam se precej potrudil in izvohal celo uradnega zastopnika in mi tudi oni niso mogli dobiti vzorca..... Mislim, da jih imajo IC-ju še na zalogi....

LDŽ

drVrh
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 05, 2010 6:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lep pozdrav,

z mojim funkcijskim generatorjem sem že daleč zdaj mi generira pravokotno žagasto in trikotno obliko signala. Vse na pozitivnem polu.

Uporabljen je Atmel AT89C2051 in 16 biten DA converter.

Problem pa dobim, ko želim generirati sinusno obliko signala.

Ne vem kako naj spravim sinusoid v negativni pol - vrednost.

Mucek4 mnenje: generiraj 0 - 5 V voltov signal ga pomnoži z 2, dobiš 0 - 10 V in odštej - 5 V.

Tega ne razumem, ne vem kje bi dobil negativen hribček sinusnega signala, v kateri veji vezja, pa če je možno mi lahko to kdo pokaže na narisani shemi.

Moje mnenje: naredil bi hribčke vse v pozitivnem polu, kot je polnovalni usmernik in bi na to pol vala spravil nekako na negativni pol. Obratno kot je v usmerniku z gladilnim kondenzatorjem.

Kako bi zadevo rešili vi.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Jan
Član
Član

Pridružen-a: Sob 10 Jun 2006 14:19
Aktiv.: 1.35
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 05, 2010 6:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako kot je rekel Mucek4. Torej sinus od 0-5V iz DAC-a, temu pa dodaš ustrezen negativen offset (odšteješ neko napetost, npr. z operacijskim ojačevalnikom). Potrebuješ pa negativno napajalno napetost.

lp
Jan
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.92
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 05, 2010 6:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pravkar končujem moj naslednji projekt, ki bo objavljen v reviji. Le uporabljen procesor je drug.
Moram pa povedati, da je pri tem še mnogo problemov, ne le negativni del. Kaj pa nastavljanje izhodne napetosti? Kako pa z napetostjo preko celotnega frekvenčbega spektra?

Do kje pa ti seže tvoj generator s frekvenco?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
drVrh
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 05, 2010 6:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobro, in kakšna je ta napetost, ki jo odštejem, sinus? ravna črta?

Dobro potem potrebujem jaz takšno obliko iz moje FG prvo:

Potem odštejem, z negativnim sinusom in dobim ven to:

Generator mi seže do frekvence 15 MHz, generiam izhodno napetost od 0 do 5 V, frekvenco pa nastavljam zaenkrat po 5 MHz, 5, 10, 15....
Pač program imam napisan da mi pošilja ven razdelke odvisno od časa ki je nastavljen in napetosti.

Vezan pa je še na računalnik. tako da spisan program v VisualC++ vse to pošilja preko serijskega porta.

FG se bo meril na tekmovanju mladi raziskovalci.

Nazaj na vrh
Jan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 05, 2010 6:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prvi signal narediš z DAC, odšteješ 2.5V in dobiš drugi signal.

lp
Jan

sin.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  9.52 KB
 Pogledana:  0 krat

sin.png

Nazaj na vrh
krupivnk
Član
Član

Pridružen-a: Tor 27 Feb 2007 20:45
Aktiv.: 1.50
Kraj: Lj

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 05, 2010 7:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

15Mhz sinus? z atmelovim 8051? Bejž no, raje še enkrat pomeri.
edit: aha zunanji d/a pretvornik Brick wall (mimogrede katerga pa imaš?)

Nazadnje urejal/a krupivnk Tor Jan 05, 2010 7:15 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Jan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 05, 2010 7:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče ima pa 80MHz clock Very Happy
Nazaj na vrh
drVrh
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 05, 2010 7:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jan je napisal/a:
Prvi signal narediš z DAC, odšteješ 2.5V in dobiš drugi signal.

lp
Jan

matematika je sveta in matematika vse pojasni seveda s funkciji.

Razumem, zdaj pa mi je kristalno jasno sporočim ko bom dobil sinus na izhodu Very Happy

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 6 dni