|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.59 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Jan 12, 2010 5:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
lostid je napisal/a: |
Kakšne moči laserjev pa se uporabljajo? |
Od 100 mW naprej. 100mW je za programiranje, da v studiu ne laufajo tamočni laserji ali za kakšno privatno zabavo (mora biti tema).
Za normalno uporabo na terenu pa od 1W do 5W. Več od 5-6W pa je za velike outdoor postavitve in specialne efekte.
lucca brassi je napisal/a: |
- je to že sestavljen komplet ali kakšen DIY kit ?
- kaj je element obrožen z vijolo
- kaj pa so elementi obkroženi z rumeno ( po potrebi nastavljivi efekti z
galvanometrskimi zrcali ? ) |
- To je že tovarniško sestavljen projektor. Ni pa neke znanosti za sestavit doma - samo optiko se malo težje dobi.
- modro: driverji za galvote
- zeleno: IR izvor skupaj z optiko in kristali, da dobimo zeleno barvo
- rumeno: 8 rdečih izvorov in kup zrcal, da se vseh 8 žarkov sestavi v en sam žarek
- viola: v tistem kovinskem kosu je optika, ki stanjša rdeč žarek, ki je iz izvorov precej debel.
lucca brassi je napisal/a: |
imaš mogoče tudi kaj literature o 3D laserskih vibromerih ( predvsem za meritev rotirajočih teles ) |
Žal ne. Z industrijskimi laserji za segrevanje in rezanje se bom začel ukvarjati v tem ali prihodnjem letu, do sedaj pa obvladujem le meroslovje, kar se tiče merjenja dolžine. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Majster Član

Pridružen-a: Sob 14 Nov 2009 1:05 Prispevkov: 344 Aktiv.: 1.81 Kraj: Majšperk
|
Objavljeno: Tor Jan 12, 2010 6:23 pm Naslov sporočila: razdrt dvd pekač |
|
|
mhm po kratkem ukvarjanju z diodo iz pekača sem ugotovil da je neizpravna. zato sem najprej predvideval da je IR laser. pa tudi za napajanje sem uporabil baterijo zato nisem videl porabe toka xD
Drugače bi še pa vedno prosil za razlago kako razporedit ogledalca glede na žarek. Ne vem namreč niti števila ogledalc (: _________________ Smith & Wesson — the original point and click interface. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4226 Aktiv.: 17.79 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Tor Jan 12, 2010 6:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
3D laserskih vibromerih ( predvsem za meritev rotirajočih teles ) |
Gre predvsem za meritve spremembe površine rotirajočih teles v um rangu.
npr:
www.imeko2009.it.pt/Papers/FP_383.pdf _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.18 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Tor Jan 12, 2010 11:37 pm Naslov sporočila: Re: razdrt dvd pekač |
|
|
Majster je napisal/a: |
mhm po kratkem ukvarjanju z diodo iz pekača sem ugotovil da je neizpravna. zato sem najprej predvideval da je IR laser. pa tudi za napajanje sem uporabil baterijo zato nisem videl porabe toka xD
|
Upam, da nisi baterije priklopil direktno na lasersko diodo...če si-reči diodi lahko noč in jo vrži v smeti  _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mipax Član

Pridružen-a: Tor 07 Jun 2005 22:35 Prispevkov: 102 Aktiv.: 0.43 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jan 12, 2010 11:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali ni laser 200 mW že nevaren za oči ?
Pa še to me zanima, če se ga da vzeti ven iz DVD pekača brez da se kal polomi? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22 Prispevkov: 811 Aktiv.: 3.71 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Tor Jan 12, 2010 11:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
mipax je napisal/a: |
Ali ni laser 200 mW že nevaren za oči ?
Pa še to me zanima, če se ga da vzeti ven iz DVD pekača ? |
Za oči je uradno nevaren vsak laser moči > 1 mW. 200 mW je že precej nevaren, pogojno tudi njegov odboj. Vendar, če se žarek premika kot v omenjenem skenerju, se moč porazdeli in več ni tako velike nevarnosti.
Seveda se da, ponavadi ni težko. Dobiš pa tako samo lasersko diodo, ki še jo je potrebno ustrezno krmilit in potrebuješ še primerno optiko. _________________ Zakaj bi bilo preprosto, če je lahko zakomplicirano??? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.59 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Jan 13, 2010 11:05 am Naslov sporočila: Re: razdrt dvd pekač |
|
|
mhm po kratkem ukvarjanju z diodo iz pekača .... za napajanje sem uporabil baterijo zato nisem videl porabe toka |
LOL
1. vse diode se krmili tokovno in ne napetostno
2. laserske diode so izjemno občutljive na statično elektriko kot tudi na prenapetosti
3. negativna napetost jo uniči v momentu
4. pomembno je hlajenje vsake diode, ki ima cca 100 mW ali več
5. vse močnejše diode imajo notri še fotodiodo za feedback v krmilnik diode
6. potrebuješ primeren krmilnik za diodo. To ni žarnica na nitko.
7. brez optike na izhodu laserja bo bolj neuporabno vse skupaj.
http://www.lasorb.com/04_damage-mechanisms.htm
Drugače bi še pa vedno prosil za razlago kako razporedit ogledalca glede na žarek. Ne vem namreč niti števila ogledalc |
2 bosta dovolj. Več jih že težko postaviš.
Postaviš jih tako, da se žarek odbije najprej od prvega, potem od drugega, ki je čim bližje, pa ven. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mipax Član

Pridružen-a: Tor 07 Jun 2005 22:35 Prispevkov: 102 Aktiv.: 0.43 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jan 13, 2010 1:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
A lahko kdo napiše, kateri pekači (znamka in tip) imajo primerne laserje in katero barvo (glede na lastne izkušnje po možnosti).
Da jih nebi po nepotrebnem razdiral in uničeval:D |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elos Član

Pridružen-a: Sob 15 Mar 2008 12:23 Prispevkov: 171 Aktiv.: 0.81
|
Objavljeno: Sre Jan 13, 2010 1:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Znamka in tip sta nepomembna, važno je, da je DVD pekač, s čim večjo hitrostjo zapisovanja posledično čim večjo močjo laser diode. Barva je pa pri DVD pekačih vedno vidna rdeča (sem že napisal zakaj je to tako). Le pri razdiranju glave je treba biti malo spretnejši, da ne uničiš laser diode, ker je zalepljena v alu ohišje.
Pa za testiranje diode si pa naredi kakšen preprost tokovni vir:
http://www.ferromel.de/tronec_6.htm
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Majster Član

Pridružen-a: Sob 14 Nov 2009 1:05 Prispevkov: 344 Aktiv.: 1.81 Kraj: Majšperk
|
Objavljeno: Sre Jan 13, 2010 5:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
1. vse diode se krmili tokovno in ne napetostno
Saj driver sem imel. (namenjen 150mW) Samo bi sevidela poraba toka (če bi stvar napajal z napajalnikom). Očitno sem malo bedasto povedal
2 bosta dovolj. Več jih že težko postaviš.
Postaviš jih tako, da se žarek odbije najprej od prvega, potem od drugega, ki je čim bližje, pa ven.
Hvala za ta podatek Zdaj vsaj vem kako se zadeve lotiti. _________________ Smith & Wesson — the original point and click interface. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni