www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kje bi mi lahko izdelali film za osvetlitev?
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
iggy
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 13:38
Aktiv.: 1.04
Kraj: LJ/ng

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 14, 2005 11:34 pm    Naslov sporočila:  Kje bi mi lahko izdelali film za osvetlitev? Odgovori s citatom

Mam namreč to nesrečo, da moj HP1010 ne naredi dovolj dobrega filma. 1. ni dovlj temen, 2. pa preveč odstopa (tudi do 0.2mm na 10 cm razdalje). Problemi so, ker moram polagat več folij eno čez drugo, kar ni dobro zaradi natančnosti, pa še osvetljevanje se podaljša. Iščem torej kašne grafike, ki bi jim plačal za izdelavo filmov. Nekdo na maxi-ju ali elektro-nu se je s tem pohvalil, ampak ne najdem več posta. Še 1x moram povdarit, da je zelo pomembno, da je film čim bolj črn in kar se da natančen, ker delam večinoma dvostranske tiv.

Iggy
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.03
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 14, 2005 11:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na kaj si pa poizkusil odtisniti film?

Sam sem ravno prejšnji teden za poizkus odtisnil en film na prozorno folijo, ki jo lahko potiskam na laserju. No to ni bilo prvič, vedno me pa je od uporabe odvrnila slaba kakovost odtisa. Zato sem do sedaj tiskal na paus papir in potem črnino ojačal z ispostavljanjem filma hlapom nitrorazrečila.

No tokrat sem med paus vstavil še prozorno folijo in bil nad rezultatom naravnost presenečen. Rezultat je bil skoraj podoben profi filmu izdelanemu na osvetljevalki.

Z alkoholnim flumastrom sem popraviti le eno ali dve pikici. Pa še to na zelo širokem traku.

Glede dolžine pa: Ker laser segreje folijo se le ta zaradi vročine segreje in lahko raztegne. Mogoče imaš kakšno temperaturno bolj neobstojno? Je primerna za tisk z laserji?

iggy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 14, 2005 11:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabljam relativno dobre folije (60Sit/kos!), temperatura ni [slovenščina je zame švedska vas] pomembna. Laserc tiska slabo v vsakem primeru. Paus sem tud sprobal - ne deluje. Pa transparent spray, pa nitro razredčilo ne deluje na ta toner (wtf?). Torej, nimam druge možnosti kot profi film. A so dragi?

A se komu dogaja, da se fotolak P501 noče prijet na baker?! Meni ratajo take 0.5 do 1.5 mm premera luknje, ki se jih lak enostavno izogiba. Tudi ko jih lak omoči, se čez čas spravi stran, kot bi mel tisti del bakra sifilis? Nisem še doživel tega. Celo če pokušam pobravat še 1x te "otočke", se jih lak kar izogne. Pa baker zbrušen in opran z acetonom.

Nč jasno.

Iggy
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.93
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 15, 2005 9:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

iggy je napisal/a:

A se komu dogaja, da se fotolak P501 noče prijet na baker?! Meni ratajo take 0.5 do 1.5 mm premera luknje, ki se jih lak enostavno izogiba. Tudi ko jih lak omoči, se čez čas spravi stran, kot bi mel tisti del bakra sifilis? Nisem še doživel tega. Celo če pokušam pobravat še 1x te "otočke", se jih lak kar izogne. Pa baker zbrušen in opran z acetonom.

Vzrok za nastalo težavo je lahko ravno acenton. Nekaj podobnega se mi je zgodilo pred dnevi, ko sem z njim očistil eno ploščico, ki je že bila oslojena ter lak ponovno nanesel.
Poskusi ploščico le obrustit ter obrisat s suho krpo (brez kakega čistila). Sam za brušenje uporabljam kar brusni kolut od ročnega vrtalne stroja na katerega dam fini smirkov papir. Uporabljam steberni vrtalni stroj. Ploščico po brušenju le obrišem. Če sem jo naknadno še "pral" s kakim čistilom se je zgodilo ravno to, kar si opisal.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70812.79

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 15, 2005 11:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
iggy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 15, 2005 10:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, sem tudi jaz pomislil, da mogoče vplivajo kašne kemikalije na to. Prvo sem sumil nitro razredčilo, pa sem šel na aceton. Pa ista zgodba. Zanimivo, da prej tega pojava n bilo, oz se ga ne spomnim, vsaj ne tako izrazito. Lepo je če je baker čist, da je res popolnoma razmaščen pred nanosom laka. Dosti lažje jedkat, če je res 100% razmaščen. Danes sem malo razmišljal, kaj pa če bi poskusil naelektrit pertinax? Osnovna ideja bi bila, da bi se potem lak prijel plošče že zaradi naboja na njej. Pa verjetno bi bilo manj razlivanja zaradi manjše količine nanešenega laka? Tolko o teoriji. A je kdo že slišal za kaj tazga? Spomnim se na meritvah (predmet na faxu) enega plotterja, ki je prijel list papirja prav po tem principu.

Hvala, Mare, trenutno camera.si ne deluje, bom pa pogledal.

Iggy
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 16, 2005 11:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če se lak na ploščico ne prime, oziroma se pojavijo pike kjer se lak umika, je zaradi nečiste ploščice. Ploščico je najbolje očistiti pod čisto tekočo vodo, še prej pa se očisti z brusno gobico in detergentom in vse to pošteno spere in obriše s čisto cunjo.
Poskusil sem cel kup detergentov in na koncu ugotovil, da se zelo dobro obnese univerzalno čistilo Meglio.
Ploščice na katerih so odtisi prstov ali pa so kako drugače oksidirane in potemnele pa najprej očistim kar s Cilit Bang, nato sperem, in očistim še z Meglio in pošteno splaknem. Tako očiščeno ploščico, ko je suha, obrišem še z alkoholom in sicer s papirnato brisačo na katero polijem malce alkohola (izopropil alkohol po novem imenovan izopropanol) aceton pa ni v redu. Če so ploščice pravilno očiščene in obrisane s čisto cunjo, potem lahko brisanje z alkoholom kar izpustimo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Lagrange
Član
Član

Pridružen-a: Pet 10 Okt 2003 10:07
Aktiv.: 0.69
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 16, 2005 12:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da sem filme delal ravno z HP1010. Moram preveriti.

Na paus sem brez problema delal po 5mil vezja. Je pa res, da so bila velika kvecjemu formata A6.

Sprintas tako, da je temperatura fuserja najnizja mozna. Potem nitro metoda lepse deluje in se paus se ne razteguje toliko. Uporabil sem samo eno plast filma.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
iggy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 16, 2005 1:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz uporabljam Cilit Bang zaradi kislin v njemu. Zadeva se odlično obnese. Pred tem pa spucam baker z fino vodobrusno gobico + vim. Žal trenutno nimam ne enega ne drugega. Zato verjetno problemi. Za tem gre na razmastitev z acetonom, z nobeno papirnato brisačo ali cunjo ne brišem pertinaxa, ker se potem pojavljajo vlakna etc na površini. Po lakiranju se primejo v "otočke" prepojene z lakom, ki se potem prehitro raztopijo v razvijalcu, dodaten minus pa je, da je potem tudi lak v radiju cca. 2.5mm okoli otočka bolj švoh in se prav tako raztopi. Če je tak "otoček" na neprimernem mestu v vezju, se uniči kar nekaj prog. Kar je slabo. Kar se tiče HP1010, težko verjamem. Od kar ga imam opažam, da proge niso črne, pa tudi enakomerne ne. Finta z nitro pa meni sploh ne deluje. Vsaj z original tonerjem ne. Bom pa poskusil še 1x - zakaj pa ne?

Drugače pa dvomim, da bi po takem "treatmentu" bil baker še umazan. Sploh če pomislimo, da skozi delam v rokavicah, ki jih pred tem prav tako razmastim. Bolj se nagibam k temu, da ostajajo na bakru neljube kemikalije, ki pač reagirajo z lakom. No, sej bomo videli. Zdej bom še 1x očistil baker z suhim brus papirjem in ga spral pod vodo. Bom poročal če bo kaj novega.

Iggy
Nazaj na vrh
iggy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 16, 2005 2:57 pm    Naslov sporočila: icon_bad  Odgovori s citatom

Ponovno sem poskusil obrusit baker z brus papirjem. Nisem spiral z vodo. Po brušenju (v rokavicah!) sem z airbrushem ponovno posprejal ploščico. Rezulatat je isti. Ponovno se pojavljajo otočki, kjer se lak enostavno noče prijet. Sad Pred tem sem poskusil sčistit z 70% etanolom, acetonom, sedaj še brez kemikalij. Vse skupaj je še vedno klavrno. In nič več mi ni jasno.

Iggy
Nazaj na vrh
Lagrange
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 16, 2005 3:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hmmm. Kdaj si pa nazadnje cistil elektrodo za razelektritev papirja ???

A si nastavil najnizjo temperaturo fuserja?

Glede laka: Mogoce imas vodo ali pa kako drugo topilo v airbrushu (se posebej, ce si ga cistil z etanolom). Poizkusi s tem manj kvalitetnim copicem (jaz uporabljam takega, ki ga imajo zenske za barvanje las). Copici, ki so iz mehkih vlaken se ne obnesejo. Ploscico imej hladno, suho in cisto.

Poizkusi se kak drug paus papir. Jaz sem imel enega, ki se je strahotno kodral.

P.S. Sem preveril. Filme sem izdeloval s taistim tiskalnikom
Nazaj na vrh
iggy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 16, 2005 4:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ok. Niti nisem vedel, da mam elektrodo za razelektritev papirja v printerju. Posledično je še nikoli nisem čistil. Ne vem kaj je Elektroda za razelektritev paipirja? BLANK/MOSTLY HARMLESS Laughing

Kar se tiče temperature mi dela zadeva še slabše, če dam na "transparency". Bom tud to probal.

Zdej pa nitro trik. Ma kako ti rata?! Jaz sem en pokrovček napolnjen z nitro dal v škatlo zraven naprintanega pausa in v pečico na 50 stopinj za ENO uro in $#"!#"#$#"!&(/ trik še kr ni deloval?!

Sploh se mi ne sanja, kaj fali tej stvari, da mi dela take otočke. Res ne. Tudi na "kontaminacijo" airbrusha sem pomislil, pa sem jo takoj ovrgel, ker sem sklepal, da bi vsakršna kontaminacija izvenela po tem, ko bi pošprical 4dm2 ploščic. Ne vem, majke mi.

Iggy
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 16, 2005 6:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iggy: sem malo povprasal za razlago tvojega "fenomena" in dobil se dva mozna krivca ob tem, kar so ti predlagali ze drugi:

1: mozno je, da so otocki prekriti z oksidativno plastjo. To bi recimo odstranil s finim vodobrusnim papirjem ali gobico (da ne prides skozi baker), ampak to pravis da si ze naredil - pa si to storil dovolj temeljito ? Ce bos prevec ucinkovit, bos unicil baker, ce pa ne, se pa ne bo prijelo Sad Nenavadno se mi zdi, da to ni pomagalo, saj bi moral tako odstraniti karkoli bi ze bilo; to najbrz pomeni, da si bil nekoliko premalo "agresiven" pri ciscenju Confused

2: ta mi zveni precej bolj verjetno: kemikalije, ki si jih nastel bi sicer odstranile mascobo (aceton), ki bi jo recimo nanesel s prsti, ko si ploscico prijel, ne bi pa odstranile nekaterih drugih stvari - predvsem silikona (tista stvar za blescece pohistvo, armaturo v avtomobilu, v detergentu za posodo, itd.). Ta bi lahko povzrocil "otocke", na roke bi ga pa dobil ob kontaktu katerekoli stvari, na kateri se nahaja (niti ni nujno, da si ploscice umazal ti, lahko bi jih recimo prodajalec v trgovini, opazam namrec da v podjetjih cistilke zelo rade posprejajo pohistvo s silikonom ko koncajo s "ciscenjem" ...). Sicer bi bilo logicno, da bi ga brusni papir odstranil, a ob tem gre se nekaj bakra, cesar pa najbrz noces; nekatera topila bojda kolikortoliko solidno odstranijo tudi silikon, morda bi veljalo probati z njimi ? MEK (metil-etil-keton) je recimo en od njih.

Tvoje ravnanje z rokavicami sicer zagotavlja, da ne bos sam nanesel kaksne packarije na ploscico, ampak to ne pomaga prav veliko ce jo je prej popackal kdo drug Wink
Nazaj na vrh
Lagrange
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 16, 2005 6:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zal nimam HP1010, tako da bos moral pogledati v navodila kako se to cisti. HP6p ima krtacko takoj pod pokrovom tonerja.

Za nastavitev temperature potrebujes ljconfig http://www.victechsoftware.com/ljconfig.html

Glede nitra: jaz paus kar poskropim s prsilko. Malo vaje pa bo. Nekajkrat bos gotovo zamocil.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 16, 2005 6:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@iggy, si nanos laka poizkušal vedno na isti seriji ploščic ali imaš več različnih?
Poizkusi še kakšno ploščico na pertinaks podlagi ... Wink
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni