www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

brum 50Hz
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
joc
Član
Član

Pridružen-a: Pet 22 Dec 2006 14:19
Aktiv.: 1.64
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 03, 2009 6:55 pm    Naslov sporočila:  brum 50Hz Odgovori s citatom

Pozdravljeni.

Sestavil sem ojačevalnik (KIT) BRUTUS 170W - sicer dobro dela, vendar me vseeno muči oz. moti omrežna frekvenca, ki se sliši iz zvočnikov pri majhnem vh signalu. Če signalni kabel (vhodni) odklopim iz tiskanega vezja se ne sliši nikakršen brum. Signalni kabel je mono (mikrofonski), ki je pripeljan od vh. priključkov na ohišju ojač. do tiskanega vezja preko stereo potenciometra za nast. glasnosti. Transformator imam montiran na sredini ohišja. Ker sem sumil, da prihajajo motnje na vhod zaradi oz. preko transformatorja (elektromag. polje) sem ga pokril z Al kletko - jakost bruma se je občutno zmanjšala.
Ko npr. ojač. ugasnem (gl. stikalo) bruma ni več dokler se elektroliti ne spraznejo. Mase sem tudi povezal - na začetku vh mono kabla, na koncu...
Iz povedanega sklepam, da glajenje ni problem temveč, da je problem pri ožičenju oz. slabo izvedeni vhodni povezavi...

Ali obstaja kakšna rešitev (filtri, razni oklopi...)?

Hvala, lp. Wink

ID
Član
Član

Pridružen-a: Pet 17 Jun 2005 18:17
Aktiv.: 3.64
Kraj: Ljubljana-Podpeč

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 03, 2009 9:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če imaš na računalniku TV kartico je najverjetneje tukaj problem. Probaj kratko skleniti VHOD ojačevalnika in poslušaj če je brum še prisoten. Če ga ni je problem v pozavi med računalnikm in ojačevalnikom. Ali imaš vhodni konektor izoliran od ohišja in zunanji plašč/obod peljan direktno na masno točko!?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.59
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 03, 2009 11:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej poslušaj sam ojačevalnik, brez da bi bil vhodni kabel (signal do ohišja ojačevalca) priklopljen. Če brni, je problem v samam ojačevalcu in je možno, da imaš kje ground loop.

Če je brez vhodnega kabla tiho, je problem pred ojačevalcem. Mogoče imaš ground loop čez računalnik? Kakšna kabelska TV zraven priklopljena?

joc
Član
Član

Pridružen-a: Pet 22 Dec 2006 14:19
Aktiv.: 1.64
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 04, 2009 7:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

maso imam ločeno od ohišja... Včeraj sem se še mal igral s tem in ugotovil, če pripeljem signal direktno iz usb predvajalnika na vhod stvar dela brez bruma... očitno je res problem pri ožičenju za dovod vh signala... V bistvu imam dva stereo ojačevalika...ugotovil sem še, če imam vh signal pripeljan samo na enega od stereo ojač potem ni bruma, ko pa povežem npr. leva (ali desna) vhoda obeh ojač se zasliši brum...

Od kje ti ideja gor dajat 3MB slike in to BMP, preimenovanej v JPG ?!?
5MB -> 34 kB!

:adminedit:

ojac1_4x170W.jpg.bmp.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  28.13 KB
 Pogledana:  52 krat

ojac1_4x170W.jpg.bmp.png

ojac_4x170W.jpg.bmp.png
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  ojac_4x170W.jpg.bmp.png
 Velikost datoteke:  6.36 KB
 Downloadano:  8 krat

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.59
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 05, 2009 11:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na sheme sumim na ground loop. Še enkrat porihtaj mase in dosledno upoštevaj zvezdasto vezavo za napajanje. Vhodne signale popolnoma loči od ostalih mas. Edina stična točka mora bit na vhodu na plato.
Verjetno ti kje čez signalne linije teče napajanje.

galex4
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Apr 2008 18:27
Aktiv.: 2.18

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 02, 2010 6:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

glede bruma imam vprašanje, in sicer imam 2 kanala brutusa 170W, brum nastane takrat ko oba kanala povežem na skupno maso? če je vsak za sebe brez skupne mase igra zadovoljivo tako en kot trugi kanal.

V čem je problem, da nastane brum, če sta oba povezana na skupno napajanje in brez kakršnega vhodnega signala?? Brum pa izgine takrat ko izklopim omrežno napajanje in napajalno napetost še držijo kondenzatorji.
Nazaj na vrh
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.67

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 02, 2010 9:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno imaš nekje maso spojeno na ohišje. Masa se lahko spoji z ohišjem samo v zvezdišču mas - upam, da imaš tako narejeno.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
galex4
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Apr 2008 18:27
Aktiv.: 2.18

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 03, 2010 9:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bilo je preverjeno če je kakšni stik med maso in ohišjem vendar ga ni,

samo ko priključim obe stopnji na enak vir napajanja, transformator ima nekje moč 800W
Nazaj na vrh
biko18
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Feb 2010 14:10
Aktiv.: 0.07
Kraj: murska sobota

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 04, 2010 8:44 am    Naslov sporočila:  ja jaz bi rad popravil galexa Odgovori s citatom

no namreč gre za moj ojačevalnik brutus težava je pa vtem namreč ko jaz ojačevalnik vklopim pa imam na saki strani obrmenitev(zvočnik) brez vhodnega signala ojačevalnik dela ne slišno pol priklopim na levo stran vhod tudi dela kot je treba pa če še posebe na desno stran tudi dela kot je treba pol se pa začnejo težave ko priklopim vhodni signal na obe strani namreč pojavi se brum pa to precej velik no sice ojačevalnik med tem zelo dobr špila sam brum je težava testiral sem tudi preko mešalnik miz pri saki je enako velik brum če priklopim oba vhoda v čem je tu težava če bi mi kdo pomagal rešit ? poskus sem tudi maso odklopit od vhoda kanala pa brum enak pa tudi pol ko sem puskusi odklopit vhod pa sem maso povezal nazaj pa iste težava . ko pa odklopim cel vhod na en kanal pol pa tak da bi ga ugsnil bres bruma samo glasba , [slovenščina je zame španska vas] sem tudi vse možnosti se sem znova povezal testiral tudi izoliral vse kaj je možno blo vse man ločeno pa mi dela težave če bi kdo kaj vede prosim za pomoč ali če je kaka rešitev ? težava je na obeh kanalihi enaka tak da se en .

Zakaj misliš, da bodo to tvojo klobaso nepovezanih besed morali drugi razumeti ? Oglej si pravila , predvsem pravilo št.1! VolkD
Nazaj na vrh
ID
Član
Član

Pridružen-a: Pet 17 Jun 2005 18:17
Aktiv.: 3.64
Kraj: Ljubljana-Podpeč

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 04, 2010 11:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zgleda ti nastane ground loop na vhodu zaradi kabla. Poskusi prekiniti maso na enem kanalu, signal pa pripelji na oba vhoda. A imaš vhodne mase povezane na centralno maso ali na ploščice?
Nazaj na vrh
biko18
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 04, 2010 1:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No sicer glej sem poskuso maso odvzet , sam je pol težava v tem da mi tist kanl brni in ne dela z tisto močjo. Ojačevalnik je pa narejen tako da se nobena masa ne stika z ohišjem. Tudi masa vhodnih kanalov, kaj se pa tiče kablov so pa orginal proelovi čist novi. Pa če bi bili kabli hin pol bi mi na ostalih treh končnih tudi se pojavil brum pa ni, no po tem takem je smo lahko nekaj na vhodih ojačevalnika. Pa se tudi probal izmerti na vhodih napetost no nekaj majhenga je merilnik zaznal sam mislim, da to sploh nebi smelo vplivat govori se od enosmerne napetosti v vrednosti (0.03v). Mislim da to sploh ne vpliva namreč brum je zelo velik. Poskušal sem tudi z kondenzatorji na vhodu pa ni nič ratal. Zdej me pa sam zanima če be se to dalo kako rešit naprimer z kako dušilko ale nevem če bi kdo kaj vedel o tem?
Nazaj na vrh
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.67

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 04, 2010 4:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rešiti se da samo z dobrim planiranjem. Kvaliteta kabla nima veze, ker to niso motnje pobrane od zunaj, ampak motnje, ki pridejo v ojačevalnik zaradi tokov, ki tečejo preko kablov.
Še najbolj bi pomagala DOBRA slika notranjosti, na kateri se lepo vidijo vsi kabli, končna stopnja, vhodni konektorji, napajalnik, povezava mase z ohišjem ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.18
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 05, 2010 1:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

biko, se mi dozdeva, da imaš težave s tipkovnico. Preveri tipki "shift", ter tisto z podpičjem in vejico. Če je s tipkovnico vse v redu, pa si omisli tole knjigo, jo dobro preštudiraj, ter poskusi ponovno!

lp

biko18
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 05, 2010 8:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slowfly je napisal/a:
biko, se mi dozdeva, da imaš težave s tipkovnico. Preveri tipki "shift", ter tisto z podpičjem in vejico. Če je s tipkovnico vse v redu, pa si omisli tole knjigo, jo dobro preštudiraj, ter poskusi ponovno!

lp

nono pol pa poglej če sem jaz edini na tem forumu ki ga lohk [cenzurirano]š v glavo pol se motiš no če te pa kaj moti da san prekmurec no če te prekmurce motijo pa povej pa pusti me enkrat namiru pa če neveš prebrat sory sam lahko se pa potrudiš po prekmurske kaj tude preštete !!!!!!! pol če pa rabiš slovar ti ga pa pošlejm !!!! pa [slovenščina je zame španska vas] težit glede pisanja pač tako pišem no nismo si popolni kot ti tak da prosim ja se nisem prijaviil na forum da bi se učil pisat jas sem se prijavi zato da nekaj zvem tudi pomagam pa tako naprej . Pa hvala za ponudbo mislim da ta knjiga ne spada med brum pri brutus 50hz tak da se vrnimo nazaj na temo ne na moje pisanje če pa neveš prebrat kaj sem napisal pol pa povej ti bom pomagal prevest pa tudi bom popravil nb pa hvala za razumevanje.
no kaj se tiče ločil pa teg sem pa že pozabil od šolanja tak da oprostite raj sploh nebom pisal kod da bi jih več naprej uporabjal . tak da lepo [slovenščina je zame španska vas] pa se sprav na katerga [slovenščina je zame španska vas] ne pa namene če misliš da sem se zej komi gor prijavu pa da sem prvič na nekem forumu se motiš pa to zelo tak da nehaj !!!! pa mislim da ti nepiše kitajskih črk da boš lohk prebral marsi kaj če boš želel sicer pa tudi če boš mal potuhtu boš tud prekmurščino vedel saj ni tako teško sam mal morš tuhtat!!!
Nazaj na vrh
biko18
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 05, 2010 8:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

biko18 je napisal/a:
Slowfly je napisal/a:

lp

nono pol pa poglej če sem jaz edini na tem forumu ki ga lohk [cenzurirano]š v glavo pol se motiš no če te pa kaj moti da san prekmurec no če te prekmurce motijo pa povej pa pusti me enkrat namiru pa če neveš prebrat sory sam lahko se pa potrudiš po prekmurske kaj tude preštete !!!!!!! pol če pa rabiš slovar ti ga pa pošlejm !!!! pa [slovenščina je zame španska vas] težit glede pisanja pač tako pišem no nismo si popolni kot ti tak da prosim ja se nisem prijaviil na forum da bi se učil pisat jas sem se prijavi zato da nekaj zvem tudi pomagam pa tako naprej . Pa hvala za ponudbo mislim da ta knjiga ne spada med brum pri brutus 50hz tak da se vrnimo nazaj na temo ne na moje pisanje če pa neveš prebrat kaj sem napisal pol pa povej ti bom pomagal prevest pa tudi bom popravil nb pa hvala za razumevanje.
no kaj se tiče ločil pa teg sem pa že pozabil od šolanja tak da oprostite raj sploh nebom pisal kod da bi jih več naprej uporabjal . tak da lepo [slovenščina je zame španska vas] pa se sprav na katerga [slovenščina je zame španska vas] ne pa namene če misliš da sem se zej komi gor prijavu pa da sem prvič na nekem forumu se motiš pa to zelo tak da nehaj !!!! pa mislim da ti nepiše kitajskih črk da boš lohk prebral marsi kaj če boš želel sicer pa tudi če boš mal potuhtu boš tud prekmurščino vedel saj ni tako teško sam mal morš tuhtat!!!

aja no nekaj sem pozabil sem administrator na petih forumih pa če bi jas delal za tako majhne napake tolk težav glede slovnice kot tle vi men neb že obstajalo teh forumov zato ker imamo vsi ki smo tle gor svoje narečje svoje spretnosti in sposobnosti ter še posebej znanosti ! tak da prosim . No zato če nam kaka črka uide pa tude beseda ale kaj še ni konec sveta ne pa tudi vejica ni tak huda pač sem prekmurec mi imamo svoje narečje se trudimo v sakem narečju govorit ter pisat pač tu pa tam kaj ni glih kak bi moralo bit sam se pa turudimo. Zato prosim za razumevanje itd ...

pa oprostite zaradi motenj ter prehoda na drugo temo ale težavo, zato želim da gremo na zaj na temo pa če je lih moja težava prosim da na temi ostanemo pa če koga kej moti naj piše zs ne na forum. tak da lepo prosim vse se da pogovorit pa če koga kej moti naj pove tistemu po zs ale kako drugače ne pa pod temo za čisto druge težave .

lp.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni