|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ljudsko Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19 Prispevkov: 1184 Aktiv.: 5.65 Kraj: Koroška-Mežica
|
Objavljeno: Pon Feb 15, 2010 6:23 pm Naslov sporočila: GSM pozivna naprava |
|
|
Lep pozdrav!
Spravljam se k izdelavi neke vrste pozivne naprave, ki bi mi na mojo številko poslala SMS sporočilo, ko bi se nekaj zgodilo na mikrokrmilniku (v mojem primeru bi bil to temperaturni senzor in ko bi T padla pod določen nivo).
Vem, da je okrog tega bilo ogromno napisanega, ampak nikjer nisem dobil ustreznih odgovorov. Za to napravo nameravam uporabiti Siemensov telefon in mikrokontroler AT89C2051. Zanima me, če je možno, da pine iz telefona (TXD in RXD) priklopim direktno na mikrokontroler z žicami, ali moram imeti kaj vmes (serijski port)...
Druga stvar bi bilo pa napajanje. Ker bi se baterija hitro izpraznila, sem imel v mislih, da bi zadevo napajal iz omrežne napetosti z ustreznim adapterjem, mobitel pa bi potem parazitno napajal iz tega napajalnika (torej v njem ne bi imel baterije)...Bi bilo to na kak način možno?
Hvala za vse odgovore.
_________________ return;
brake; |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
klemen88 Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2008 17:37 Prispevkov: 747 Aktiv.: 3.51 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Pon Feb 15, 2010 6:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lep pozdrav!
Točno takšno napravo sem jaz naredil za maturitetno nalogo. Paziti moraš samo, da mikroprocesor deluje z pravo frekvenco 11059200Hz ter hitrost 19200 baud saj je pomembna, da ti bo komunikacija pravilno delovala. Potem ne pozabi na Tx (mikroprocesor) ter Rx ( telefon ) priključiti zener diodo 2V7 kajti Siemensov telefon dela na 3V nivojih ( uP 5V ). Potem pa ti še ostanejo AT komande pa si na konju! To sem ti povedal par stvari pri katerih sem sam neletel na težavo, ko sem delal nalogo. Če pa kolikor toliko obladaš Bascom pa mislim, da nebi smel imeti nadalnih problemov.
EDIT: Pozabo sem še za napajanje ker ob vklopu telefona ta išče signal in je kar velika tokovna špica tako, da sem jaz zadevo rešil z kar velikim kondenzatorjem. Imel sem pa tako narejeno, da ko sem vklopil napravo se je vklopil tudi telefon!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ljudsko Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19 Prispevkov: 1184 Aktiv.: 5.65 Kraj: Koroška-Mežica
|
Objavljeno: Pon Feb 15, 2010 6:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
No to, kar si naštel mi ne bo problem. Torej ne rabim kakšnega dodatnega čipa, za komunikacijo med telefonom in mikrokrmilnikom? Za pošiljanje SMS sporočila pa bom potreboval SIM kartico? Drugače se pa z AT ukazom nastavi, da se SMS sporočila shranjujejo na telefon in ne na kartico. Jih je moč tudi brisati?
Z BASCOM-om pa mislim, da ne bo težav, ker sem ga že uporabljal v šoli, poleg tega mi je profesor dal primer programa. Torej glede same povezave, lahko flat kabel prispajkam na konektor od telefona in ga direktno priključim na mirokrmilnik (zraven pa seveda dve Zenner diodi)?
brake; |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
klemen88 Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2008 17:37 Prispevkov: 747 Aktiv.: 3.51 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Pon Feb 15, 2010 6:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne rabiš dodatnega čipa! Ter potrebuješ samo Zener diodo v sprejemni smeri Rx na telefonu. Lepše je pa če dobiš kakšen star podatkovni [slovenščina je zame španska vas] od Siemensa ter tam ugotoviš katere so Rx, Tx ter masa. Jaz ga nisem dobil in sem kar na telefonu vse skupaj zvezal. Seveda potrebuješ SIM kartico. Jaz nisem imel problemov, da bi se mi sporočila shranjevala. Še vedno mi je poslalo SMS če je bilo kaj narobe.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ljudsko Član

|
Objavljeno: Pon Feb 15, 2010 7:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tak kabel mislim, da bom bolj težko kje dobil. Če ga na ebayu ne dobim, ga res verjetno ne bom nikjer (tam najdem samo USB kable).
brake; |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ljudsko Član

|
Objavljeno: Pon Feb 15, 2010 9:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, narisal sem shemo. Mislim, da je vse ok, razen napajanje za GSM aparat me malo skrbi..Mi lahko nekdo preveri, prosim?
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
GSM_pozivnik.pdf |
Velikost datoteke: |
16.8 KB |
Downloadano: |
69 krat |
brake; |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pobesneli Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24 Prispevkov: 1070 Aktiv.: 5.03 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Pon Feb 15, 2010 10:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
V reviji svet elektronike je bil nekoč SMS voden avtomat, program v bascomu in razložen način kako priklopit siemens c35i
Tam je napajanje avtor dal kar na baterijo GSM in sicer 4 volte, pin 1 na GSM je na masi, 5 pin je na RX na uC, 6 pin pa na TX.na ta pin je tudi zener dioda priklopljena.
to je za c35i
V kakšni knjižnici dobiš ta članek, kjer imajo zbirko revij.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pon Feb 15, 2010 10:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
To je bilo nekoč objavljeno
|
 Download |
markonovak.zip |
45.14 KB |
55 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ljudsko Član

|
Objavljeno: Pon Feb 15, 2010 11:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za tale članek.
brake; |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ljudsko Član

|
Objavljeno: Sre Feb 17, 2010 6:57 am Naslov sporočila: |
|
|
No, na mojem načrtu tisti prvi konektor nima smisla, da je masa zraven, saj je že pri napajanju za telefon. To sem popravil. Danes nesem načrt do profesorja, da bova videla kako in kaj.
|
 Download |
GSM_pozivnik.pdf |
16.81 KB |
21 krat |
brake; |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
webmartin Član

Pridružen-a: Sre 04 Feb 2004 16:19 Prispevkov: 375 Aktiv.: 1.58 Kraj: Zg. Polskava
|
Objavljeno: Sre Feb 17, 2010 10:42 am Naslov sporočila: |
|
|
V prilogi je en takšen pozivnik.
Tisti ELV04377 ni nič drugega kot AT89C2051.
Malo Bascoma in dela.
Stvar je enostavna in deluje.
Je pa na tem forumu že več zapisov.
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=15488&highlight=
|
 Download |
56701_SMSInterface_km.pdf |
1.68 MB |
49 krat |
_________________ Lep pozdrav,
webmartin |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ljudsko Član

|
Objavljeno: Tor Feb 23, 2010 3:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Mi lahko kdo čimprej sprogramira čip (AT89C2051), ker se mi ne da čakat do šole?
Prosim ZS..
brake; |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Tor Feb 23, 2010 9:52 am Naslov sporočila: Če |
|
|
Če imaš program stestiran in narejen, in ga je potrebno samo pretočit v čip, potem mi pošlji program.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni