|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.69
|
Objavljeno: Tor Nov 01, 2005 12:55 am Naslov sporočila: Cvileci napajalnik - elektroliti ? |
|
|
Danes sem opazil, da en napajalnik za notebook cvili (piska), dokler je prikljucen v 230V. Domnevam, da je za piskanje kriv kaksen elektrolit. Ko sem preveril se napajalnik pri drugem notebooku, sem opazil, da cvili tudi ta - sicer bolj potiho,m a vseeno. En napajalnik je star 3 leta, drugi pa najbrz bistveno vec (neznano). Zanima me par stvari:
Ali je tako piskanje znak za prihajajoje tezave (carobni dim ...) ? Ce ja, kaksne tezave lahko pricakujem ?
Ali lahko kako ugotovim, kateri od kondenzatorjev je krivec za cviljenje brez da jih odspajkam enega po enega ?
Jajca piskajoca ... vse naokrog mene brni in ropota, pa ne bi smelo. Monitor je bil star en mesec, pa so ga zamenjali, ker je nagravzno brnel pri zarnici (LCD backlight). Novi monitor tudi brni ... in mi zre zivce. Naslednji racunalnik bo pisal na skrilaste tablice, napajal pa bo na pedala  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PPG78 Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09 Prispevkov: 2339 Aktiv.: 9.92 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: Tor Nov 01, 2005 9:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Meni pri računalniku je prav tako začel piskati, ko sem ga odprl sem ugotovil da se je ferit razlepil in da "poje" feritno jedro. Vzrok pri meni je bil to, da sem pred tem piskanjem menjal mrežno kartico in sem verjetno bolj na trdo postavil računalnik na bok, takrat pa je lepilo popustilo.
Pri napajalnikih za prenosnike pa je veliko več premetavanja in se to zgodi lahko še hitreje. Če ga lahko odpreš poglej jedro.
LP, Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6724 Aktiv.: 28.52 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Tor Nov 01, 2005 9:54 am Naslov sporočila: |
|
|
V večini primerov je bilo jedro krivec za piskanje napajalnika. Primera, kjer bi cvilil elektrolit še nisem naletel.
Lp, Frenki |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Tor Nov 01, 2005 11:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Vsaj en od teh dveh napajalnikov je bil bolj ali manj ves cas pri miru, tako da mu premikanje najbrz ni moglo skodovati (se ce je racunalnik sel kam, je bilo to brez tega zunanjega napajalnika).
Zdaj sem si ravno ogledal drugega in mi ni cisto jasno kako to stvar odpreti - ocitno so Kitajcki izumili prekomplicirano ohisje zame (ali pa so zelo ucinkovito skrili vijake pod spodnjo nalepko, tako da se jih ne cuti skozi - vijakov ni videti nikjer). Za ta - drugi - napajalnik se je izkazalo, da cvili samo takrat, ko ni bolj mocno obremenjen; ko se baterije prenosnika polnijo, cviljenje utihne, ko prenosnik ugasnem, zacne cviliti.
Kakorkoli ze, iz odgovorov sklepam, da cviljenje in piskanje (piska zelo podobno kot para, ce izhaja iz kaksne majhne luknjice v napeljavi, frekvenca se malo spreminja, malo je cvrcanja kot ce bi pokali cisto majhni mehurcki, itd.) povzrocaje vibracije, ki same po sebi ne skodujejo prav nicemur - razen mojim zivcem Torej se ne bo pokvarilo nic ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6724 Aktiv.: 28.52 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Tor Nov 01, 2005 11:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Sokrat je napisal/a: |
Zdaj sem si ravno ogledal drugega in mi ni cisto jasno kako to stvar odpreti - ocitno so Kitajcki izumili prekomplicirano ohisje zame (ali pa so zelo ucinkovito skrili vijake pod spodnjo nalepko, tako da se jih ne cuti skozi - vijakov ni videti nikjer). |
Vijakov nisi našel, ker jih po vsej verjetnosti ni. Večina teh škatel je zvarjena skupaj, tako da je odpiranje mala nočna mora. Če boš poskušal odpret zadevo in ti to uspe brez poškodb ohišja, bi bil zelo zainteresiran za kak opis postopka. Načeloma pa v večini primerov tovrstno cviljenje ni vplivalo na funkcionalnost. Tudi sicer okvare napajalnikov pri prenosnikih niso ravno pogoste (če odštejem mehanske poškodbe kablov).
Lp, Frenki |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Tor Nov 01, 2005 12:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jah, krasno - torej je niti odpreti ne morem na "lep" nacin. Ravnokar sem ugotovil, da je drugi napajalnik tocno isti model kot prvi (sta v razlicnih prostorih in ju do zdaj se nisem nikoli primerjal); ce ne morem odpreti prvega, potem tudi drugega ne morem Sicer gre za HPjev napajalnika, en je original, drug pa zamenjava za original ene "noname" tajvanske firme, pa ocitno kar deluje.
No, v tolazbo mi je vsaj to, da stvar ni nevarna  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.67 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Tor Nov 01, 2005 1:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sicer malo offtopic: ali vam routerji tudi cvilijo? Meni se že od začetka oglaša kot en čriček pod mizo, nisem ga pa še šel odpirat, da bi videl, kaj je vzrok (gre pa za Level-One 1405 model)!? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Tor Nov 01, 2005 3:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni je svoj cas ADSL modem res zoprno cvilil, zdaj imam drugega (v bistvu tretjega), ki je bistveno tisji. Cel kup malih naprav (hubi, switchi, modemi, ...), ki bi morale biti tiho, kar brez kaksnega posebnega razloga cvilijo, brencijo, piskajo, brnijo itd. Moj router (= racunalnik) pa samo brni ... ventilator in disk pac delujeta  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stealth.us Član

Pridružen-a: Tor 13 Sep 2005 20:06 Prispevkov: 99 Aktiv.: 0.42
|
Objavljeno: Tor Nov 01, 2005 3:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
No meni tudi dosti naprav brni... Od routera, modema, napajalnika za računalnik do polnilca za mobilni telefon in radio ure...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LoLek Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 343 Aktiv.: 1.45
|
Objavljeno: Tor Nov 01, 2005 6:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
stealth.us je napisal/a: |
No meni tudi dosti naprav brni... Od routera, modema, napajalnika za računalnik do polnilca za mobilni telefon in radio ure...  |
Se pravi ti zelo dobro slišiš.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stealth.us Član

Pridružen-a: Tor 13 Sep 2005 20:06 Prispevkov: 99 Aktiv.: 0.42
|
Objavljeno: Tor Nov 01, 2005 9:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
LoLek je napisal/a: |
stealth.us je napisal/a: |
Se pravi ti zelo dobro slišiš.  |
Mislim, da bi znalo to biti res, ker piskanje od prizgane televizije slisim ze na vhodnih vratih doma, ki so kar precej oddaljene od televizorja  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 459 dni