www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

PMinMO "naredi si sam" krmilniki
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Unknown_User
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Nov 2009 13:31
Aktiv.: 2.52
Kraj: UFO iz Butal pri T''minu

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 11, 2010 5:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pingi je napisal/a:
Fajli so za Eagle in ne KiCad !

Škoda, zakaj pa je potem kompresirano v datoteko, ki jo odpre v Linuxu, ali je možno da poganja Eagle v Linuxu? No bom probal pa s tem Eaglom saj zanima me zgol konstkukcijsko nekaj detaljov, ker sem nenazadnje ugotovil, da bi tisti iz PMinMOja bil malenkost lažji za izgradnjo, polek tega sem imel še željo poskusiti narediti tegale v SMD tehniki: http://schmalzhaus.com/EasyDriver/ pa se mi ustavi ravno tako pri odpiranju datotek.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vitez93
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Sep 2008 20:00
Aktiv.: 4.98
Kraj: Celje- Dobrna

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 20, 2010 7:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanima me, zakaj ima L297-8 krmilnik iz PMINMO zraven še 74HC14N? Kakšno vlogo opravlja. In zakaj je potreben 10 polni jumper na vezju?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Raptor
Član
Član

Pridružen-a: Sob 22 Mar 2008 14:20
Aktiv.: 2.53
Kraj: Ravne na Koroškem/Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 20, 2010 8:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vitez93 je napisal/a:
In zakaj je potreben 10 polni jumper na vezju?

Če tega ne veš raje opusti idejo o izdelavi krmilnika. Oprosti ampak tako je. Tisto je pa priključek za enable, step in direction.
Nazaj na vrh
vitez93
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 20, 2010 10:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Signale step in dir razumem Very Happy Vprašanje je bilo bolj mišljeno zakaj kar 10 polov?
Zakaj signali niso peljani neposredno na l297 ampak preko 74HC14N?
Nazaj na vrh
Samo87
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 2:14
Aktiv.: 2.17
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 21, 2010 12:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

74HC14N je schmitt trigger in je vmes zato, da se zaradi motenj ne pojavljajo neželjene spremembe na vhodih v 297.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vitez93
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 21, 2010 1:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha Very Happy
Hvala za odgovor.
Nazaj na vrh
Unknown_User
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 21, 2010 6:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo87 je napisal/a:
74HC14N je schmitt trigger in je vmes zato, da se zaradi motenj ne pojavljajo neželjene spremembe na vhodih v 297.

Se pravi bi lahko bila alternativa optospojnikom ali nekaj takega?
Nazaj na vrh
Samo87
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 21, 2010 7:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne, to nima nič kaj skupnega z optospojniki - ti so za galvansko ločevanje. Če se zgodi, da ni lep prehod iz logične 0 v 1 (ali obratno), potem bi prišlo do tega, da bi 297 zaznal npr. več korakov. S schmitt triggerjem pa vnesemo histerezo (meja za prehod iz logične 0 v 1 je višje, kot meja za prehod iz 1 v 0), s tem se znebimo vpliva šuma in podobnih 'manjših motenj'.
Nazaj na vrh
Unknown_User
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 11, 2010 11:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na tejle strani, ki je podana v prvem postu, sem danes šel malo prebirati informacije.
Res fajn stran samo, če bi jaz znal malo bolje angleško bi bilo branje še bol zanimivo.
Sedaj če sem prav razbral iz njegovega pisanja(kdor koli je že avtor) potem je važno, da je tok optimalno nastavljen, se pravi do meje, ki jo ima motor po specifikacijah.

Priporočljivo je unipolarne motorje vezati v Half Coil. No tu se mi malo zatakne, ker nevem natanko kako moraš vezati priključke ali je to povsem vseeno, da zajameš osrednja dva priključka in potem izbiraš ali boš priklopil na levi ali desni par priključkov.

Napetort ne vpliva toliko na hitrost, ampak nekaj bolje je tudi pri tem, da se jo natančneje upošteva. Tu se mi spet pojavi problem. Če imam jaz na motorju označeno da je 24V, kako naj jaz ugotovim koliko lahko maksimalno obremenim naenkrat eno navitje. Na strani piše če je pri motorju ocenjeno 3V na navitje, potem lahko napajaš z 30V, ker boš dosegel bolši performens namesto da bi ga gnal z 12V. Meni se to zdi malo čudno.

Prejle sem omenil hitrost. To jo je on dosegel z dviganjem IPMja. Pri tem je zaradi počasnosti računalnika, in da nebi prišlo do preskskovanja nastavil mikrosteping na 1/4 več kao ne priporoča.

Vglavnem lahko sem se kje zmotil, pa zato povejte vaše izkušnje.
Pa še link, da nebom nekaj na pamet jodlav: http://pminmo.com/six-wire-motors
Proti koncu strani je še link do videa, kjer je oprevljal test.
Nazaj na vrh
LukC
Član
Član

Pridružen-a: Sob 10 Maj 2008 16:29
Aktiv.: 0.22
Kraj: Borovnica

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 24, 2010 10:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Raptor je napisal/a:
Zaenkrat imam:

Enega takega:
((Slikca Very Happy))
3.9V
1.3A

Za druga dva pa nisem našel podatkov. Krmilnika za tista dva imam nastavljena na 0.5A.

raptor, ali slučajno veš, kako sneti glavo z tega motorčka? Mislim tisto zeleno zadevico, na katerega pritrdiš jermen? Very Happy

Ščitim se z pregovorom "videz vara."
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Raptor
Član
Član

Pridružen-a: Sob 22 Mar 2008 14:20
Aktiv.: 2.53
Kraj: Ravne na Koroškem/Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 24, 2010 10:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z "abcigrom", po slovensko snemalnikom.

Tista zelena zadeva se imenuje jermenica. Wink
Nazaj na vrh
LukC
Član
Član

Pridružen-a: Sob 10 Maj 2008 16:29
Aktiv.: 0.22
Kraj: Borovnica

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 24, 2010 11:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aha super, hvala za odgovor.

Problem bo tole dobi? Very Happy obstaja kakšen low-tech homemade način? Very Happy

Ščitim se z pregovorom "videz vara."
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
.
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17
Aktiv.: 0.00

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 25, 2010 12:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
vitez93
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 16, 2010 3:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes sem lotal že zadnji krmilnik in malo polomil. Na mestu R18 sem prilotal narobe upor (12k Omega ) in zaradi tega je namesto 5V ven iz LM317 prišlo 13V. Priklopljeno sem imel kakšno minuto. Je velika verjetnost, da sem skuril l297 in l298?
Nazaj na vrh
Samo87
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 16, 2010 5:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najbrš pa si zraven skuril še 74HC14N. Ampak to boš ugotovil šele, ko boš preizkusil / premeril kontroler.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 3 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni