www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Patentiranje inovacije/izdelka
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
red_mamba
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56
Aktiv.: 6.27
Kraj: Yogyakarta

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 02, 2010 3:45 pm    Naslov sporočila:  Patentiranje inovacije/izdelka Odgovori s citatom

A ima kdo kakšno konkretno izkušnjo pri patentiranju elektronike?
Kaj pa patentiranje zunaj EU?

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
micabauc
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jun 2003 7:12
Aktiv.: 0.75
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 02, 2010 3:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, pa ja. Kitajci se sekirajo okrog patentnih pravic.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
nostromo
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Dec 2005 18:19
Aktiv.: 1.06
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 02, 2010 7:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko sem jaz hotel pred par leti patentirati neko napravo, sem ugotovil, da patent velja samo za določeno državo, (plačaš nekaj X00€), potem bi moral pa še za druge države in sem nato ugotovil, da se enostavno ne izplača....žal.
Mi je pa gospa XY iz urada res zeloo pomagala in vse razložila Smile pokliči in vprašaj

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BluPhenix
Član
Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54
Aktiv.: 4.30
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 02, 2010 8:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izplača / ne izplača je zelo odvisno, predvsem koliko kosov na leto boš tega naredil in prodal, ter kako revolucionaren izdelek je.

Nekateri raje hitro inovirajo, kot patentirajo, tako da so vedno korak pred konkurenco.

Ampak pazi, če hočeš izdelek patentirati ne sme biti pred vlžitvijo patenta nikjer predstavljen, razen na posebnih srečanjih, ki jih patentni pravilniki dopuščajo. PAtentiranje lahko traje zelo dolgo in še cela kopica drugih problemov.

TA SUHI ŠKAFEC PUŠČA. Saj ni tako težko, no!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.39
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 02, 2010 8:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

patent ti samo pomaga, če imaš tudi denar za par let dolge tožbe glede kršenja patentnih pravic.
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.05
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 02, 2010 8:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja - žal je res bolj kot ne tako, kot so že napisali predhodniki.
Če se idejo da zaščititi drugače (npr. zaklenjena koda v mikrokrmilniku ...) je to bistveno bolje. V glavnem - na hitro čim bolje stržiti in to je to. Če bo izdelek res uspešen, ga bodo kitajci (pa še kdo drug) itak kopirali - ne glede na (svinjsko drage) patentne pravice. Moje mnenje ...

LP, Grega
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 02, 2010 9:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

nostromo je napisal/a:
Ko sem jaz hotel pred par leti patentirati neko napravo, sem ugotovil, da patent velja samo za določeno državo, (plačaš nekaj X00€), potem bi moral pa še za druge države in sem nato ugotovil, da se enostavno ne izplača....žal.
...

Imam enako izkušnjo. Tudi v okviru EU moraš mastno plačat patent v vsaki državi posebej.

Kitajcev se med prvimi ni za bat - patent ti lahko brez problemov in posledic kopira že kakšen "biznismen" iz bivših bratskih republik. S 100k€ bi mogoče patent zaščitil na področju Evrope, a če si pripravljen plačat in zaslužit toliko pa te hitro izvohajo kitajci ...
Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 02, 2010 9:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem delal izpit iz tega ''inovacijski procesi in patentiranje -dr Likar Bojan''

no ja samo kregala sva se - ampak dobesedno glede na to da sem naredil poročila za celo skupino 10 sem sam dobil 8 boli me k....

tu je treba imeti dobre pokrovitelje in zaledje pohrustajo pa te na neverjetnih nategih

BluPhenix
Član
Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54
Aktiv.: 4.30
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 02, 2010 10:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nja pri Likarju (je imel tudi nas) je malo drugače, ker ima sam kar nekaj patentov in on je navadno polek pri velikih projektih z ogromnim potencialom, v katere venture investitorji vložijo precej denarja in potem zadev ni tako težko patentirat.

On je velik zagovornik patentov, ker se giblje v takih krogih. Je pa tudi sam povedal da pozna in razume podjetja (kot je Akrapovič), ki raje kot to da patentirajo dajo takoj izdelek na trg in iz njega poizkusijo zalužiti čim več čim prej, gre torej za princip posnemanja smetane. Očitno jim uspeva odlično.

TA SUHI ŠKAFEC PUŠČA. Saj ni tako težko, no!
Nazaj na vrh
red_mamba
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 02, 2010 10:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

no problem je tukaj da mi zapečena koda ne pomaga ker se da kljub temu replikacijo naredit. gre bolj za tržno zanimiv izdelek, tehnologija ni nekaj novega a ni bila na tak način še nikoli uporabljena (kar se mislim da tudi patentirati)

zanimivi trgi za končni produkt so Avstralija, Nova Zelandija, Indija, Afrika, Južna Amerika, Grčija, Ciper, Turčija. Ostale države niso problematične, tudi Kitajska ne.

Ampak glede na to, da so patenti kar dragi in če bi se že šlo v to bi bilo najbolj smiselno zavarovati potencialno največja tržišča. Zato me je zanimalo če je slučajno kdo imel opravka s čim podobnim.

Še najbolje bi bilo res dobiti investitorje in zadevo zaščititi. Proizvodnja izdelka je zanemarljiv strošek napram patentom Very Happy

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.69
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 02, 2010 10:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Patent pri nas (slo) velja samo pri nas. Za sprejem in podelitev patenta sploh ni potrebna demonstracija, da je napisana reč dejansko izvedljiva ali da izpolnjuje napisano. Dober primer je "magnetni samodejnik", ki je pri nas patentiran. Brick wall

Da patent velja še po svetu, moraš sodelovati z eno večjo patetntno pisarno. Jaz in naša ekipa imamo vložen en patent, ki je trenutno v procesu pri patentni pisarni v Angliji. Zadeva traja že kakšno leto, pa še ni videti, da bo kaj kmalu. Stroške na srečo krije firma.

Potem imaš pa še redno vzdrževanje patenta (tudi precej eur) in papirnate bitke s konkurenco po sodiščih.

Tako da za posameznika je svetovno veljaven patent praktično misija nemogoče.

Raje idejo na tihem izpilit s podporo investitorjev in hop na trg. Pa ne pozabit na obsežne tržne raziskave ter preučitev obstoječih patentov, da ne bo kdo tebe obesil za ----- Wink

red_mamba
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 02, 2010 11:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No samo to bo verjetno patent za EU področje?
Energetik-m
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Aktiv.: 7.36
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 02, 2010 11:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej preveri, če kaj podobnega ni patentiral že kdo drug, npr. tukaj:
http://ep.espacenet.com/
Nato poišči patentnega odvetnika, npr. tukaj:
http://www.epo.org/patents/Grant-procedure/representatives.html

Z njim se dogovori detajle.

Pisanje patentne vloge je precej zahtevno delo, da je opis dovolj širok, da ne more iste stvari nekdo patentirati z drugačnim opisom, pa seveda ne tako obširen, da bi bilo možno v opisu najti dele že podeljenih patentov.
Za občutek, kako taki opisi izgledajo, je tule en link na evropski patent

BojanR
Član
Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52
Aktiv.: 3.31
Kraj: Vnanje Gorice

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 03, 2010 8:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Praktično z vsem, kar so napisali pred mano se strinjam.
Opozoril bi pa še na nekaj; če greš z zadevo na trg, pa jo potem nekdo patantira, jo boš moral umakniti s trga.
Sam sem zadevo rešil tako, da je sicer nisem patentiral, sem jo pa napravil za avtorsko delo. In sicer sem zadevo dal na trg, obenem pa sem v strokovni reviji objavil članek o tem. Tako je zadeva postala avtorsko zaščitena, za objavo sem dobil honorar in vse je teklo gladko dve leti. Potem pa je bilo glavno že itak mimo.
Nazaj na vrh
jozko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 11:29
Aktiv.: 0.32

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 03, 2010 9:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Opozoril bi pa še na nekaj; če greš z zadevo na trg, pa jo potem nekdo patantira, jo boš moral umakniti s trga.

V kolikor vem, če je zadeva že prišla na trg se smatra, da je znana širši javnosti
take zadeve pa se ne da patentirati.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni