www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

AVR weird behaviour
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
PC_Master
Član
Član

Pridružen-a: Pon 17 Mar 2008 20:10
Aktiv.: 1.52
Kraj: Domžale , Blizu Ljubljane , Poštna 1230

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 06, 2010 6:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, to mi je jasno.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PC_Master
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 08, 2010 11:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meh, nič sreče Rolling Eyes.

Še vedno mislim da je kaj narobe z procesorjem, nevem kako so mi lahko prej delala vezja na proto boardu.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 09, 2010 9:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prvo kot prvo takole vezane LEDice ne bodo delale...LEDice nimajo popolnoma enakega padca napetosti in bo tista, ki ima najmanjšega potegnila krepko prevelik tok in rekla BUUM!, nato bo enako storila tista, ki ima naslednja najmanjši padec in tako verižna reakcija dokler ne zmanjka LEDic...če se to ni ŽE zgodilo..?
drugače čez BC v tvojem primeru teče dobrih 200 mA, kar je za ta tranzistor že preveč. Pred VSAKO LEDico daj predupor ter močnejše tranzistorje. Ter seveda ali PNP ali LEdice drugam vezat. Ali pa LEdice v serijo ter večje napajanje LEDic, da jih lahko daš v serijo.
V vsakem primeru boš moral še enkrat delati PCB.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PC_Master
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 09, 2010 8:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej praviš, da bom za vsako ledico mogel dati predupor?

d'oh! pomoje se mi sploh ne splača razdirati celega PCBja ker bom ziher skuril ledice ko jih bom vlekel ven...

Scrap that. Brick wall
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 09, 2010 9:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, tako se LEDice veže. In pika. Sorry about that Liar ni moja krivda Brick wall
Dejstvo je, da je LEDici treba omejiti tok in to storimo z uporom. In če daš en upor in par LEDic paralelno, bo, kot pri vsakem elementu, popolnoma enak tok čez vse LEDice samo v primeru da so VSE LEDice popolnoma enake, kar pa je utopija. In ker to ni res, bo največji tok vlekla tista, ki ima najmanjši padec napetosti čez njo. In ker bo ta tok prevelik, bo pač šla na dopust.
LEDice lahko vežeš v serijo, koliko pa je odvisno od napajanja in tipa LEDic (kakšne uporabljaš še vedno nisi napisal). Navadne male LEDice imajo padec 1.5 V, kar pomeni da v tvojem primeru lahko vežeš po dve v serijo. Če povečaš napajanje (kar bi jaz v tvojem primeru naredil) LEDic na 12V, jih lahko vežeš več, toliko da ti na koncu za upor ostane tam 2-3V. Bele in modre imajo večji padec, okoli 3-4V. Pač eno izmeriš in potem izračunaš.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PC_Master
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 09, 2010 10:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, mi je kapnilo Mr. Green .

Ja, skoda ker nimam regulatorja za 12V+, pa pomoje tudi frči ne generera toliko, ker to vezje sem hotel uporabiti za frčaka.

Toda vseeno mi ni jasno, kako je lahko v primeru, če sem zmedel program na uC-ju, so pini nekako odprli tranzistorje do konca... program sem zmedel tako, da sem uC-ju dovedel toliko toka dokler nisem videl da se je "pattern" utripanja spremenil, in potem zvišal napetost nazaj na normalno, in ledice so svetile do konca.

Res čudno Doubt
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 09, 2010 11:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

"zmedel" misliš ko si zamenjal NPN za PNP in obrnil logiko odpiranja ? Seveda so se v tem primeru tranzistorji odprli do konca. Tranzistor mora biti vedno vezan tako, da na emitorju NIMA porabnika. Zakaj? Ker tranzistor odpira 0.7 V na spoju B-E. Tako kot imaš ti v originalu rabiš teh 0.7V PLUS še celotno napetost, ki je na vseh LEDicah, torej rabiš celih 5V, pa še to ni dovolj. ČE bi imel LEDice v kolektorski veji, potem je E vezan direkt na maso in za odpiranje je dovolj 0.7V. Podobno, vendar proti plusu je pri PNP - tega pač odpira negativna napetost - torej enako 0.7V , samo da je tokrat plus na E in minus na B. Tranzistor si pa uničil ker, kot že rečeno, BC546 ne zdrži takega toka - če imaš 20 mA LEDice ti je čez njega stekel tok preko 200mA, BC pa zdrži samo okoli 100 mA. Vzeti moraš močnejši tranzistor - 1N1613, 1N1893, kakšen BD135---itd (tole so bili vsi NPN).
Nazaj na vrh
keops1
Član
Član

Pridružen-a: Sob 10 Maj 2008 21:42
Aktiv.: 0.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 11, 2010 3:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PC-master, a si shemo sam narisal al si jo z neta pobral?
To, kar so ti že drugi napisali glede vezave je res - tako,ko te ja tvoji shemi, stvar "ne sme" delovati.

torej nova shema in nov PCB Sad

LP
A

PC_Master
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 12, 2010 12:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, po parih dnevih žalovanja sem se odločil da bom naslednji teden dizajneral novo stvar.

No tokrat si bom lahko privoščil lukzus ker sem ta PCB tako čudno naredil da so se vezice med spajkanjem kar trgale, ker sem naredil pretanke vezi, in še tisto stvar sem uporabil ki naj bi baker prevlekla z cinom Rolling Eyes V resnici mi je stvar samo še utežila.

Še eno vprašanje, kako naj stestiram če BC879 dela? To je darlingtonov tranzistor ki naj bi zdržal kar 2A toka.
Nazaj na vrh
smatjaz
Član
Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33
Aktiv.: 3.57

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 12, 2010 8:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ti samo preveži emitor na maso, ter ledice postavi v kolector, pa bo vse delalo tako kot treba.
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 12, 2010 8:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najhitreje z multimetrom. nastaviš na diodni test in izmeriš. Če je NPN mora iz baze ven proti C in proti E prevajati, noter pa ne sme. Če je PNP, ravno kontra.
Nazaj na vrh
tonko
Član
Član

Pridružen-a: Sob 25 Jun 2005 13:45
Aktiv.: 2.28
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 12, 2010 9:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
"Tranzistor mora biti vedno vezan tako, da na emitorju NIMA porabnika.

Protonček, to pa niti približno ne bo držalo.
V danem primeru pa je seveda bolje porabnik priključiti na kolektor.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.41

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 12, 2010 9:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

"Tranzistor, ki se uporablja kot stikalo, mora biti vedno vezan tako, da na emitorju NIMA porabnika."

Wink

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 12, 2010 10:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala, gumby. Točno tako. Mislim da je tukaj govora o tranzistorju kot stikalu, in ker nima smisla brez potrebe pisati jasnih stvari, sem predpostavljal, da je bralcem to jasno. No, očitno nekaterim ni Whistle
Nazaj na vrh
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.88
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 12, 2010 1:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Vzeti moraš močnejši tranzistor - 1N1613, 1N1893,

Verjetno si mislil 2Nxxx. 1Nxxx so diode.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51 Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni