|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
kuharandrej1 Član

Pridružen-a: Tor 04 Mar 2008 19:06 Prispevkov: 31 Aktiv.: 0.15 Kraj: mb
|
Objavljeno: Sre Mar 17, 2010 2:23 pm Naslov sporočila: ZUNANJI TRDI DISK WD500GB NE NAJDE DATOTEK? Nujno pomoč!! |
|
|
LP
Nabavil sem zunanji trdi disk WD500gb. Vse datoteke sem z compa prenesel na HDD, in racunalnik formatiral, ter nalozil enake windowse nazaj (xp, sp3) . Zdaj mi pokaže, da so vse datoteke na prenosnem disku prazne, oz 35Mb. Če pogledam pod nastnosti pa mi pokaže, da je 25Gb zasedenega. Kaj storiti, da pridem do datotek nazaj, ki so bile zeeelo pomembne?
Hvala za odgovore!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5537 Aktiv.: 24.02 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Sre Mar 17, 2010 2:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
GetDataBack for NTFS/FAT (odvistno od tega, kaj imaš na zunanjem disku).
Da nisi slučajno formatiral še kakšen drug disk?
LP, Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
airwolf Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17 Prispevkov: 2221 Aktiv.: 10.66 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Sre Mar 17, 2010 2:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če so datoteke res zelo pomembne, se jaz ne bi zafrkaval z kakšnimi programi in bi disk nesel v podjetje ki profesionalno rešujejo podatke. V ljubljani vem, da je Kotar. Če si pa pripravljen sprejeti riziko, ti je pa že mucek odgovoril. _________________ LP Gašper |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
audiox Član

Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 19:13 Prispevkov: 906 Aktiv.: 4.79 Kraj: Metlika
|
Objavljeno: Sre Mar 17, 2010 2:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Zdaj mi pokaže, da so vse datoteke na prenosnem disku prazne, oz 35Mb. |
Ne razumem čisto tega stavka. Prosim, pojasni... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.43 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Sre Mar 17, 2010 3:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prvi nasvet je, da disk NEHAŠ UPORABLJAT. Dalj časa ga boš imel priključenega, dalj časa boš z njim kaj počel manj možnosti bo da sploh kaj dobiš nazaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kuharandrej1 Član

|
Objavljeno: Sre Mar 17, 2010 4:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Torej:
Ko odprem prenosni disk, in kliknem na svojo mapo mi pokaže velikost 35Mb.
Ko pa grem na lastnosti diska pa mi napiše 25Gb used.
Bom poskusil z GetDataBack. Mogoče bo šlo.
Vam povem, kaj bo!
Hvala!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.15 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Sre Mar 17, 2010 5:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Upam, da nisi prenesel samo bližnjic.
Če pa si jih, tvoje pomembne podatke rešuj iz diska, ki si ga sformatiral in upaj, da inštalacije niso povozile čisto vsega. Če pa boš iz tega diska rešil čsto vse, pa imaš dobrega angela varuha.
Če si se šel še kakšne kriptiranja podatkov in nisi izvozil ključev, se bo zabava nadaljevala, tudi če dobiš vse podatke nepoškodovane nazaj.
V vsakem primeru ne uporabljaj za pisanje na prvi in ne drug disk, dokler ne rešiš, kar se še rešiti da. V to sodi tudi igranje Pasjanse ali uporaba e-pošte ali neta. Dokler ne rešiš ali obupaš, boš diska uporabljal samo za branje in to samo s programi za reševanje podatkov, ki ne pišejo po disku.
Programov za reševanje podatkov na diskih je več(Google bo vedel, če ga povprašaš o data recovery software) zato , če ne gre z enim, poskusi še z drugimi. Pogosto z enim rešiš nekaj, z drugim druge izgubljene datoteke, vendar nikoli ni nobenene garancije na uspeh.
Za začetek boš tako odkartal še nekaj cekinov za vsaj en nov disk velikosti 1GB ali več, saj ti utegnejo programi rešiti več podatkov, kot je velik disk s izgubljenimi podatki. Marsikaj od tega bo neuporabno, ampak preveriti boš moral sam.
Če si bil dovolj "uspešen" pri uničevanju podatkov, s programi ne boš rešil nič ali pa bo rešeno neuporabno in te lahko reši (spet ni garancije za uspeh!) samo specializirana firma, ker se boste pogovarjali o cenah nekaj 1000€ samo za uvod, ali postaneš terorist in bo kakšna tričrkovna agencija te tvoje podatke reševala na stroške davkoplačevalcev, kar pa ne priporočam.
Cena je upravičeno zasoljena, saj se takrat rešuje podatke tako, da se plošče vzame iz diska in se jih bere v posebnih napravah in na podlagi jakosti magnetnega zapisa na plošči, to je analogno, poskuša rekonstruirati stanje pred prepisovanjem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1OVER0 Član

Pridružen-a: Sob 01 Dec 2007 14:06 Prispevkov: 254 Aktiv.: 1.19 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Sre Mar 17, 2010 6:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Si siguren, da nisi uporabljal WD SmartWare, ki ga dobiš običajno zraven diska.
Pragram samodejno arhivira in tudi kriptira podatke.
Če je temu tako potem jasno, da podatkov ne vidiš pač pa le zaseden prostor. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bray Član

Pridružen-a: Sre 19 Jan 2005 23:53 Prispevkov: 327 Aktiv.: 1.38 Kraj: Vransko
|
Objavljeno: Čet Mar 18, 2010 10:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Tudi sam sem imel en zunanji 500G WD disk (mybook), ki je imel podobne simptome (mape so izginjale oziroma izginjale so datoteke v mapah), ce je bil nekaj casa priklopljen oziroma se ga je veliko uporabljalo. Pomagalo je, ce sem ga za nekaj casa odklopil od napajanja, da se je ohladil. Po vecih poizkusih mi je uspelo skopirati vseh 500G potem pa sem uveljavljal garancijo mesec pred iztekom in dobil nov disk. Vseeno pa ti taki dogodki dajo malo misliti o dejanski varnosti podatkov na diskih, ki so namenjeni za backup.  _________________ I didn't know it was impossible when I did it! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.59 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Čet Mar 18, 2010 10:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Za arhiviranje imam trenutno 6 zunanjih diskov Medion, velikosti 320 in 500 GB, kupljeni v Hoferju, diski v notranjosti pa so seagate.
Pri nekaterih je bil priložen tudi program za kopiraje, ampak nikoli nisem uporabljal tega, kopiram vedno celotne mape, večje količine, tako da kopiranje traja tudi po več ur.
Več ali manj nikoli ni bilo težav, če pa so težave bile, je bil vedno kriv računalnik in prepoznavanje USB naprav, pomagal je ponovni zagon računalnika.
Nekateri ali pa kar vsi diski se kar pogrejejo, ko morajo opravljat svoje opravilo (zapisovanje, branje, ...) zato sem pri njihovi uporabi kmalu začel uporabljat še ventilator 80x80 iz kakšnega odsluženega računalniškega napajalnika, da pihlja na disk in v reže ohišja, da ga prijetno hladi. Za napajanje ventilatorčka sem uporabil en napajalni adaptor od nekega polnilca, napetost ustreza... glavno, da se ventilator primerno vrti.
Spomnim se, da nekoč nikakor nisem mogel dostopati do nekaterih map in datotek na USB disku, kasneje sem ugotovil, da je bila kriva predolga pot (path) bilo je namreč kaskadno nanizanih precej map v mapi, zato je pot postala predolga, pomagalo je krajšanje drevesne strukture.
Če reševanje ne gre z običajnimi orodji za reševanje, potem predlagam, da to neseš nekomu, ki to zna delat.
In še dodatek in nasvet
Pomembnih podatkov se ne kopira le na eno kopijo, vedno narediš najmanj 2 kopiji (še bolje 3) in potem tudi preveriš delovanje teh kopij npr na drugem računalniku, šele potem brišeš izvorni disk, tako za v prihodnje in upam, da ti bo tokrat uspelo rešiti podatke. Nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi z diskom, kdaj ga bo prijelo, da ne bo več deloval, seveda pa ti lahko pade tudi na tla, saj nesreča nikoli ne počiva. Kdor za pomembne podatke ne more reskirat dodatnih nekaj sto € za še kakšen dodatni disk, potem podatki očitno niso tako pomembni. _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kuharandrej1 Član

|
Objavljeno: Čet Mar 18, 2010 10:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Reber, se strinjam s teboj. Mi je končno uspelo rešiti nekaj datotek z GetDataBack. Morem rečt, da je krasen program kar se tega tiče, čeprav sem moral 3x pregledati oz. recovery postopek skozi spustiti. Bom poiskal še kak program. To počnem na sistemskem disku, ker na prenosnem ne gre.
1OVER0
gor je res naložen program WD SmartWare, samo z njim tudi ne morem datotek prenest na računalnik nazaj. Bed.. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.57 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Apr 18, 2010 11:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz rezervno kopijo vedno delam tako, da najprej "backup disk" formatiram. Nato pa z Win commanderjem prenesem datoteke. Za enkrat deluje. _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni