|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.66 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Čet Mar 18, 2010 1:15 pm Naslov sporočila: Vmesnik za mikrofon |
|
|
Imam eno določeno napravico oz. vezje, ki ima vhod za navadni Electrer Mikrofon. Kar želim napraviti, je to, da bi napravo namesto na mikrofon priklopil direktno na izhod za navadne slušalke npr. iz računalnika ali pa telefona. Zanima me, če za to potrebujem kakšen vmesnik (vmesno vezje), ki konvertira signal za slušalke na primerno napetost. Moram priznati, da tole res počnem prvič, pa se malo bojim, da ne bom kaj skuril.
Imate kakšne nasvete?
Hvala. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.99 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Čet Mar 18, 2010 2:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če napravica daje na svojem priključku za mikrofon napajanje za le tega, bo potrebno najprej enosmerno ločiti vhod, izhod iz PC zvočne kartice pa prilagoditi z attenuatorjem, ki bo nivo znižal na potrebnega. _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Čet Mar 18, 2010 9:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vezje ima lastno napajanje 9V. Mikrofon je skupaj z 10K Ohm-skim uporom serijsko vezan na 9V izvor. Kakšne vrednosti pa naj uporabim pri attenuatorju in katero vezje priporočaš? Ker tule na wikipediji berem, da jih je več vrst. Zvočne kartice ponavadi dajejo stero izhod, tale mikrofon daje pa le en analogni signal (mono). Tako, da je tole še nekaj zraven za razmisliti.
lp
Saran |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.68
|
Objavljeno: Čet Mar 18, 2010 9:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uporabiš uporovni seštevalnik - iz vsakega kanala en upor 22k na vhod, ter iz vhoda 1k upor na maso. Tako dobiš na mikrofonskem vhodu približno 1/10 izvirnega signala, kar naj bi v grobem ustrezalo. Tisti 10k upor za napajanje mikrofona pa moraš odstraniti (lahko samo dvigneš eno nogico), drugače boš moral pred vhodom dodati še en kondenzator za blokado enosmerne napetosti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Pet Mar 19, 2010 9:17 am Naslov sporočila: |
|
|
No, mogoče bi bilo pametno, da bi že na samem začetku prikazal shemo mojega vezja. Gre v bistvu za preprost oddajnik, ki sem ga nameraval priklopiti na 3.5mm jack izhod od računalnika. Na internetu ponekod prodajajo takšne zadeve že kot končne izdelke, vendar se mi je zdelo, da pride ceneje, če bi nekaj podobnega zgradil kar doma. Pa še bolj zabavno bo.
EDIT: Sem malo brskal po forumu, pa našel par podobnih tem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.75 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Mar 19, 2010 9:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Odstraniš upor R1. No, jaz bi na vhodu dal še trimer potenciometer za nastavitev nivoje, ker je tole vezje preobčutljivo za PC izhod in je nivo treba zmanjšati. Trimer vežeš tako da končna kontakta vežeš na vhod (kondenzator) in maso, signal iz PCja pa na drsnik in maso. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.39
|
Objavljeno: Pet Mar 19, 2010 9:44 am Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
..., signal iz PCja pa na drsnik in maso. |
In ko daš glasnost na minimum, boš lepo naredil kratek stik na izhodu zvočne...  _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Pet Mar 19, 2010 9:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Glede na to, da je vezje preobčutljivo, je potrebno signal najprej poslabšati in nato spet ojačati. Bi se dalo zadevo zmodificirati tako, da bi lahko ojačali direktni signal iz računalnika, ne da bi bilo potrebno pri tem signal kakorkoli "poslabšati"? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.75 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Mar 19, 2010 1:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
gumby je napisal/a: |
In ko daš glasnost na minimum, boš lepo naredil kratek stik na izhodu zvočne...  |
ups...pa res. Mislil sem prav, napisal pa narobe...sicer dvomim da bi skuril zvočno, ampak vseeno mora biti obratno.
glede modifikacije - po moje bi lahko levi tranzistor popolnoma odstranil, skupaj z pripadajočimi upori, signal pa pripeljal direktno na C2. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni