www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Laptop in baterija

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bobek220
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Jul 2009 9:21
Aktiv.: 1.01
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 15, 2010 10:33 pm    Naslov sporočila:  Laptop in baterija Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Imam problem z prenosnikom in akumulatorjem. Prenosnik je ACER ASPIRE 3005WLMi z baterijo 14,4 V 2000mAh.

Zadeva se je pričela približno tako: po vklopu in zagonu Windows XP profesional SP3 ni delovala tipkovnica. Miška je delala normalno in tudi programi so delali, res da malo bolj počasi, ampak je šlo. Sem mislil, da sem povozil driver za tipkovnico. Računalnika nisi mogel ugasniti niti z tipko za vklop. Edina varijanta je bila odklop napajanja in izvlek baterije. Potem sem ugotovil, da računalnik brez baterije, napajan samo iz omrežja, dela normalno. Potem sem si namestil programček za nadzor akumulatorja, ki pa ga ni zaznal - javi "Ni Bat". Nato pri vklopljenem in z vtaknjeno baterijo izklopim zunanji kabel, računalnik še vedno dela, tipkovnica mrtva. Potem sem meril napetost na kontaktih baterije in je med zunanjima kontaktoma je cca 16V. Sumim, da je v defektu elektronika v bateriji.
Ima mogoče kdo izkušnje z odpiranjem baterij in kako priti do elektronike v njej? Baterija nima nobenega vijaka za odpirat. Ali je bolje kar novo kupit? Na e-bayu sem gledal ekvivalentne 4400mAh in 5200mAh za cca 35-40€, vendar se bojim, da bi zaradi večje kapacitete pregorela elektronika za polnjenje, ki je na matični plošči.
Prosim za bilo kakšne informacije in nasvete.

Lep pozdrav!
Bobek220

Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.92

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 15, 2010 10:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zaradi vecje kapacitete (tudi napetosti-sprobano) nima kaj mrkniti. Zeza te driver ki bere stanje baterije in veselo blokira sistem.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bobek220
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 15, 2010 10:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj je potem baterija še dobra? Kateri driver je za nadzor baterije?

Hvala

audiox
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 19:13
Aktiv.: 4.79
Kraj: Metlika

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 15, 2010 11:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za začetek s spletne strani proizvajalca laptopa snemi najnovejše gonilnike (vse gonilnike od laptopa, ne išči kateri je za baterijo) in jih instaliraj. Lahko posodobiš tudi bios.

To je prvi in najmanj boleč korak.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bobek220
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 16, 2010 12:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem preveril vse driverje na Acer-jevi strani pa tudi CD imam, vendar ni takšnega, ki bi bil za beterijo (so samo za zaslon, audio, CPU, modem, lan, wireles, touchpad in to je vse).

V system - upravitelj naprav - sta za baterijo dva microsoftova driverja, ki sem jih obnovil. Sedaj mi pa v info za baterijo kaže, da je polna z kapaciteto 0 mAh. Če izklopim napajanje se začne takoj buniti, da je baterija prazna, po ponovnem priklopu na omražje pa je baterija po cca 30 sekundah polna. Tudi led na sprednji strani se preklopi v zeleno (polno). Sedaj mi vsaj tipkovnica dela. Zdaj pa res ne vem ali je samo driver kriv ali je baterija zanič.

Dexboy
Član
Član

Pridružen-a: Pon 01 Sep 2008 22:46
Aktiv.: 5.44
Kraj: Horjul

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 16, 2010 12:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če laptop deluje na baterije, celice verjetno niso (čisto) fuč... Driver pa očitno je.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
audiox
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 19:13
Aktiv.: 4.79
Kraj: Metlika

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 16, 2010 12:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej tale post na forumu in preberi obe strani:
http://forum.notebookreview.com/showthread.php?t=256969

Ta model ima zelo velike težave z baterijah.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pyr0Beast
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 16, 2010 12:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V system - upravitelj naprav - sta za baterijo dva microsoftova driverja, ki sem jih obnovil.

Super na teledva sem tudi mislil Smile

Sedaj mi pa v info za baterijo kaže, da je polna z kapaciteto 0 mAh.
Torej zanic.

Baterija z samo 2000mAh ne more biti dobra pod nobenim pogojem. Menjaj za tako z 4400 ali 6600 Smile
Nazaj na vrh
bobek220
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 16, 2010 1:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bom danes preko e-baya naročil novo kapacitete 5200mAh za cca 40€ + poštnina 5€.
Trenutno bo pač prenosnik delal samo na omrežnem napajanju, pol pa bomo videli kaj bo z novo baterijo.

Hvala za pomoč

bobek220
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 23, 2010 8:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo

Včeraj sem dobil novo baterijo 5200mAh (e-bay, vse skupaj 55,00 €). Prenosnik dela brez problema. Sem pa odprl staro baterijo in izmeril napetosti na akumulatorjih, ki pa so 4,03 - 4,05 V po celici x 4 celice je 16,18 V izmerjeno. Tudi tokovno sem jih izmeril in dajo trenutno po 17 -18 A. Po teh podatkih vidim, da so akumulatorji kar v redu in da je crknila elektronka. Na akumulatoerjih so tudi temperaturna tipala, ki so povezana s črnimi tankimi žicami na kartico. Tipal nisem preverjal če so v redu. Prilagam slike (upam, da niso prevelike). Elektronike pa se verjetno ne izplača popravljati, ker kolikor sem videl so na TIV SMD elementi tako majhni, da bi jih z normalnim spajkalnikom kar odžgal. Kartica je velikosti 67x21mm. Prosim za komentarje. SmileSmileSmile

IMG_1105.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.85 MB
 Pogledana:  14 krat

IMG_1105.JPG

IMG_1104.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.62 MB
 Pogledana:  5 krat

IMG_1104.JPG

Pyr0Beast
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 24, 2010 2:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Super ! Applause
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 11 dni