|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.22 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Čet Mar 25, 2010 5:18 pm Naslov sporočila: Problem z brisanjem EPROM |
|
|
Pozdravljeni
Poskusil sem izbrisati EPROM AM27C256 z žarnico iz uničevalca mrčesa, CH Lighting F4T5BL. Žarnica je bila dober cm nad okencem EPROM-a.
Uspeha ni bilo, vsebina v EPROM je nedotaknjena, po več kot eni uri obsevanja (z vmesnimi prekinitvami zaradi preverjanja ali je EPROM že prazen ali ne.
Najprej me zanima ali je samo žarnica 1000x prešibka za tako uporabo (kot ponavadi sem podatke šel gledat šele ko ni bilo uspeha) in bi za izbris moral svetiti s to žarnico na EPROM nekako 12 dni, ali delam kaj drugega narobe?
Ali lahko predstavlja problem tudi starost EPROM in zapisa v njem (20 let), saj je iz 286 matične plošče?
Če je problem lahko samo žarnica, kakšen enostaven in učinkovit način brisanja priporočate?
Za odgovore se vam že v naprej zahvaljujem.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6732 Aktiv.: 28.42 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Čet Mar 25, 2010 5:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pred časom sem si naredil eprom brisalec s tole žarnico. Za brisanje potrebuješ UV-C. Malo sem že pozabil, ampak mislim, da je eprom pobrisan z germicidno tam v 5-10 minutah.
Lp, Frenki
p.s. Pa pazi, ker je ta tip precej zoprn za oči in kožo. Vse skupaj mora bit v neprosojnem ohišju, da ne sveti v okolico.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.09 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Čet Mar 25, 2010 6:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem kupil Eprom Eraser iz Hong Konga preko ebaya. Cena je bila 15 eur skupaj s poštnino. Briše dobro, izdelava je pa pač kitajska.
Na Ebayu vpiši v iskalnik besedo Eprom Eraser.
LP
_________________ Wasting time online since 1999 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34 Prispevkov: 1441 Aktiv.: 7.21 Kraj: Lj.
|
Objavljeno: Čet Mar 25, 2010 6:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali pa pustina soncu čez dan.
No če ni sonca kak dan ali dva.
Vsaj zastojn je ;)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Čet Mar 25, 2010 7:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vsem.
Se pravi, žarnica v brisalcu mora svetiti v UV-C spektru, z raznoraznimi UV lučkami in ledikami za splošno rabo, ne gre, vsaj prav hitro ne.
In preden naročim narejenega, saj nisem mislil, da znajo biti tako poceni (naprej sem našel samo brisalce s cenami, da bi bilo za majhne količine ceneje kupiti nove EPROM chipe, kot pa narejen brisalec in reciklirati stare chipe), še vprašanje:
Koliko je zanesljivo sončenje? Na tem forumu sem opazil nekaj trditev, da premalo izbrisan EPROM lahko delno obnovi star zapis, kar seveda nočem.
Oziroma vprašam drugače, če lahko pride do "obnove" starega zapisa, v kolikšnem času se to zgodi?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6732 Aktiv.: 28.42 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Čet Mar 25, 2010 7:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Peter123 je napisal/a: |
Ali pa pustina soncu čez dan.
No če ni sonca kak dan ali dva.
Vsaj zastojn je  |
Govoriš iz svojih izkušenj ali kar tako malo...?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lbozo Član

Pridružen-a: Pet 18 Jan 2008 23:51 Prispevkov: 71 Aktiv.: 0.33 Kraj: Vodice
|
Objavljeno: Čet Mar 25, 2010 7:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sicer nimam tovrstnih izkušenj a mislim, da bi "WTF" oziroma "HQL" žarnica z odstranjenim zaščitnim premazom morala zadostovati za brisanje eproma.
_________________ Lep pozdrav, Božo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Čet Mar 25, 2010 8:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Skoraj zagotovo bi šlo tudi z VTF žarnico, ki bi bila brez zunanjega stekla, vendar je problem enak kot samogradnja z žarnico, ki jo je predlagal Frenki.
Razen priključnega kabla in timerja, nimam nič drugega, kupiti bi moral žarnico, ustrezno dušilko in narediti škatlo.
Vse skupaj bi bilo večje in uporabno tudi za fotopostopek izdelave TIV, ampak odkar je VolkD pogruntal način s prenosom tonerja in ker naredim mogoče 2 ploščice mesečno, nekako nima smisla.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.93 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Čet Mar 25, 2010 9:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Azrael,
Z običajno VTF-ko z očiščenim ali razbitim balonom eprom obrišeš v kakih desetih minutah. Razdalja je lahko taka kot pri izdelavi tiskanega vezja po foto postopku. Dobro pa je, da eprom med brisanjem večkrat preveriš. Namreč meni se je že zgodilo, da sem ga "preveč" obrisal. Skratka, ko sem ga pustil predolgo pod lučjo, se ni dal več programirat, če prav je bil prazen.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Čet Mar 25, 2010 9:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom izkoristil priliko, za še eno vprašanje. tukaj piše:
jur je napisal/a: |
Če je eprom zbrisan premalo, se lahko po določenem času nekateri biti odbrišejo nazaj. Eprome se briše s določeno valovno dolžino, določeno močjo in določenim časom, ki ga proizvajalec navede v datasheetu. |
Kakp se ve, da je EPROM res izbrisan? Je dovolj izračunati čas iz podatkov žarnice in kolikšna energija je potrebna za brisanje in se nastavi timer brisalca na izračunam čas ali je potrebno upoštevati še kaj drugega?
Oziroma, če podatkov ni, vsakih nekaj minut brisanja kontrolirati EPROM v programatorju, če je prazen in ko se ugotovi, da je prazen, je pač prazen in pripravljen za programiranje.
In podvprašanje; v kolikšnem času se zapis pokvari, če brisanje ni bilo dovolj temeljito, ali je to skoraj izjemen primer in je večja možnost, da se EPROM le tako dobro izbriše, da pisanja vanj niso več mogoča?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Pet Apr 16, 2010 9:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Danes je prispel naročeni brisalec Eprom čiperaja iz Hong Konga. Poškodovan med transportom, ampak mi ga je uspelo usposobiti.
Poskus brisanja istih dveh Eprom chipov je uspel že v 5. minutah.
Ali je ta brisalec tako hudo premočan (tehničnih podatkov na njem in na žarnici ni popolnoma nobenih) ali je imela lučka iz uničevalca mrčesa več vpliva, kot sem mislil?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
radio48 Član

Pridružen-a: Čet 13 Dec 2007 17:23 Prispevkov: 213 Aktiv.: 1.00 Kraj: Starše
|
Objavljeno: Sob Apr 17, 2010 7:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Živijo!
Pri brisanju eproma lahko pride do pregretja in ga po tem ni mogoče zapisati. Eprome med brisanjem zato hladim z ventilatorjem.
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Sob Apr 17, 2010 6:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem izbrisal še en Eprom, ki se je nekoč nahajal na neki matični plošči in je bil verjetno ves čas od programiranja naprej pod nalepko.
Čas brisanja je bil 8 minut in kaže, da je žarnica iz uničevalca mrčesa bolj nevarna kot naj bi bila, pa tudi ta brisalec je hudo močan. Timer pa bi zato moral biti 10 minutni in ne enourni.
Eprom je po brisanju bil komaj mlačen in mislim, da temperatura tu ni problem, saj naj bi šlo za industrial grade polprevodnik.
Na ZS sem dobil vprašanje, kako stvar izgleda od znotraj (slik zunanjosti je na eBay dovolj), zato pripenjam sliko. Se lepo vidi, da so zadevo grdo zdelali med transportom, tudi napajlani kabel je bil prerezan in je zato drug, originalni je bistveno tanjši in je imel na koncu USA vtikač, priložen pa je bil adapter na italijanske navadne vtičnice in bi kabel tako ali tako moral menjati.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
150.46 KB |
Pogledana: |
15 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.09 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Sob Apr 17, 2010 8:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam prav tak brisalec. Mojega sem še malo sfriziral
Na dno predalčka za eprome sem nalepil antistatično peno ( gobico), na prednjo
stran predalčka pa prilepil en spodoben ročaj.
Kabel 230V sem zamenjal.
LP
_________________ Wasting time online since 1999 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni