|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
boštjan87 Neznanec

Pridružen-a: Sre 12 Maj 2010 17:45 Prispevkov: 5 Aktiv.: 0.03 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Maj 12, 2010 5:48 pm Naslov sporočila: Tokovna zanka 4 - 20 mA |
|
|
Lep pozdrav
Potrebujem vašo pomoč.
Iščem literaturo na temo tokovne zanke 4 - 20 mA za izdelavo seminarske naloge. Sem pregledal internetne strani, našel večinoma samo neuporabne povezave - zaradi zelo splošnega naslova "tokovna zanka". Do sedaj knjige, ki bi malo bolj podrobno obdelala to tematiko tudi nisem našel...
Mi mogoče lahko svetujete kakšno literaturo, kjer bi bilo delovanje in uporaba tokovnih zank dobro obdelana ? Lahko tudi angleška literatura.
Vem, da ne noben ne mara takšnih vprašanj, ampak če bi mi lahko svetovali, bi bil zelo zahvalen.
Boštjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dexboy Član

Pridružen-a: Pon 01 Sep 2008 22:46 Prispevkov: 1116 Aktiv.: 5.45 Kraj: Horjul
|
Objavljeno: Sre Maj 12, 2010 6:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hm, za hec sem v Googla vpisal "4 - 20mA"
Tukaj je rezultat:
4 - 20mA
Prvih par zadetkov (1., 2., 3.) zadevo dobro opiše  _________________ Imagination is more important than knowledge.
-Albert Einstein- |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boštjan87 Neznanec

|
Objavljeno: Sre Maj 12, 2010 6:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Živjo
Ja, hvala za trud. Točno te zadetke sem jaz našel in izbral kot uporabne. Ampak moja naloga je, da o tej temi napišem 10 - 15 strani, kar pa se mi ne sanja kako... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dexboy Član

Pridružen-a: Pon 01 Sep 2008 22:46 Prispevkov: 1116 Aktiv.: 5.45 Kraj: Horjul
|
Objavljeno: Sre Maj 12, 2010 6:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hm, na pemet se spomnim trenutno tole:
1. lahko opišeš zakaj tokovna in ne napetostna zanka (0-10V)
2. kje se zadeva uporablja, + primeri in kakšna slika, taokj nanese par strani
Ne vem, ali potrebuješ to za SŠ ali faks (sam hodim v SŠ)
Upam, da pomaga, če ima pa še kdo kakšno idejo, kaj vse se lahko napiše, pa toliko bolje  _________________ Imagination is more important than knowledge.
-Albert Einstein- |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boštjan87 Neznanec

|
Objavljeno: Sre Maj 12, 2010 6:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Potrebujem za faks, predmet merilni pretvorniki.
Problem je ta, da to ni moje področje in ne morem kar tako iz glave natrosit podatkov za par strani...Drugače sem energetik, ampak imam letos tudi ta predmet. Ne spoznam se na te zadeve in bi rabil kakšno knjigo oz. literaturo, ki praktično laiku pove pomembne stvari o aplikaciji tokovne zanke... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
eddie Član

Pridružen-a: Sre 10 Dec 2003 21:02 Prispevkov: 723 Aktiv.: 3.05 Kraj: Severna primorska
|
Objavljeno: Sre Maj 12, 2010 6:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
No ja tako težko pa spet ni....
Še na wiki je nekaj.
V industrijski avtomatiki je to osnova za prenos meritev iz senzorjev do merilnih inštrumentov(krmilnikov,...). Kot so predhodniki napisali primere uporabe in vzorke zakaj ravno tokovna zanka pa že nanese za par strani.
Drugače pa: TAKOLE ?
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boštjan87 Neznanec

|
Objavljeno: Sre Maj 12, 2010 6:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
eddie, kot lahko vidiš, sem te strani že pregledal in uporabil, ampak a se ti zdi da je tam podatkov za 15 strani besedila o tej tematiki ? Zato sem se tudi obrnil na forum in vprašal, če mi lahko kdo svetuje z literaturo. V knjižnici je s tako splošnim terminom kot sta "tokovna" in pa "zanka" težko najti kar tako na blef...
Citiram: |
porabe in vzorke zakaj ravno tokovna zanka pa že nanese za par strani. |
To kar se vam zdi samoumevno, meni ni in iščem podatke kjer bi to pisalo in bilo razloženo. Kot rečeno, to ni moja tematika... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.94 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Maj 12, 2010 11:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nikakor ne morem razumeti zakaj po vsej sili želite kupovati knjige na meter ? _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70673.40
|
Objavljeno: Sre Maj 12, 2010 11:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matej Član

Pridružen-a: Pet 17 Okt 2003 14:00 Prispevkov: 270 Aktiv.: 1.14 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Čet Maj 13, 2010 5:04 am Naslov sporočila: |
|
|
boštjan87 bodi brihten in si zadeve vsaj malo preberi... Vire si že tako ali tako našel. Je pa definitivno res, da nikjer ne najdeš priročnika v smislu: 15strani teksta o XXX, 25 strani teksta od XXX...
Je pa tako, da v našem poslu (elektrotehnika) definitivno ne boš prišel pri delu mimo tokovnih zank(napetostnih še mogoče samo ne verjamem) in tako kot so ti rekli fantje se ne čudit če boš prišel nekam delat in bodo vsi zaposleni zraven tebe popizdovali ker bo en štromar z 3-tetno šolo vedel več kot ti z diplomo...
Razmisli in zadevo naštudiraj... Definitivno ti bo v živlenju prekleto prav prišla |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jerjur Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 22:09 Prispevkov: 459 Aktiv.: 2.49 Kraj: Žiri
|
Objavljeno: Čet Maj 13, 2010 6:42 am Naslov sporočila: |
|
|
matej je napisal/a: |
in tako kot so ti rekli fantje se ne čudit če boš prišel nekam delat in bodo vsi zaposleni zraven tebe popizdovali ker bo en štromar z 3-tetno šolo vedel več kot ti z diplomo...
|
To pa res ni nič čudnega. To je čisto vsakdanja praksa.
K meni je prišel na prakso absolvent elektronike, ki ni vedel kako izgleda upor, dioda, tranzistor, kaj šele za kaj tio rabi.
Zanimivo je da se je v to smer vpisal iz škofijske gimnazije. Ne vem zakaj ni šel za župnika?
Sedaj pa vozi kamijon.
Če tvoj življenski načrt nima takšnega scenarija začni pisat ne prepisovat.
Pa še to nekje si napisal da ni tvoje področje ker si energetik.
S tako filozofijo boš lahko diplomiran menjalec varovalk (so že vse avtomatske) _________________ Avtomatika je zakon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boštjan87 Neznanec

|
Objavljeno: Čet Maj 13, 2010 9:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Vidim, da je ozračje zelo napeto na forumu. Pa naj bo.
Nikjer nisem napisal, da želim 15 strani besedila, ki bi ga samo prepisal v seminarsko. Napisal sem, da iščem dobro literaturo, kjer bo na enem mestu napisana in opisana ta tematika. Tako kot imamo za primer spajkanja knjigo, kjer je napisano kaj to je, zakaj se uporablja, kakšne načine poznamo...
Ostalih pisarij ne bom komentiral  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33 Prispevkov: 850 Aktiv.: 3.58
|
Objavljeno: Čet Maj 13, 2010 9:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Ko sem sam študiral sem moral v NUK, CTK, ... iskati literaturo. Ko sem po nekaj urah dnevih, tednih našel nekaj sem bil neskončno vesel.
Sedaj pa imaš strica GOOGLE-a, ki ti to naredi v trenutku in svetovno. Verjamem pa, da seminarska kar direktno pa le ne "pade" ven. Če drugega ne, moraš tekst vsaj prevesti.
Fant se sploh ne zavedaš kakšna je to razlika.
Lp M. _________________ Električni aparati delujejo na dim ... ko dim iz njih uide ... ne delujejo več! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matej Član

Pridružen-a: Pet 17 Okt 2003 14:00 Prispevkov: 270 Aktiv.: 1.14 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Čet Maj 13, 2010 9:46 am Naslov sporočila: |
|
|
boštjan v kolikor ti google in wikipedia ne data dovolj informacij za 15 strani pa res ne vem kako ti naj ljudje tu gori pomagajo...
Pa to kaj sem napisal ne jemat kot neko [cenzurirano] ali karkoli podobnega, ker če boš ostal v teh vodah se boš z temi stvarmi srečeval vsakodnevno in bo ti v veliko pomoč če boš vsaj nekaj osnov imel iz šole.
Predlagam pa ti glede tokovne zanke definitivno napišeš:
-vezavo(imaš senzorje, ki se napajajo preko zanke ali senzorje ki imajo lastno napajanje in le tokovni izhod)
-uporabo v industriji (imaš temperaturna tipala, tlačne senzorje, vlagomerje) in na drugi strani razne panelmetre krmilnike...
....
Tega je tolk da glava peče... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.46 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Čet Maj 13, 2010 10:17 am Naslov sporočila: |
|
|
smatjaz je napisal/a: |
Ko sem sam študiral sem moral v NUK, CTK, ... iskati literaturo. Ko sem po nekaj urah dnevih, tednih našel nekaj sem bil neskončno vesel.
Sedaj pa imaš strica GOOGLE-a, ki ti to naredi v trenutku in svetovno. Verjamem pa, da seminarska kar direktno pa le ne "pade" ven. Če drugega ne, moraš tekst vsaj prevesti.
Fant se sploh ne zavedaš kakšna je to razlika.
Lp M. |
Zato pa se danes dogaja tole: Sem bodočega inženirja energetike(!) vprašal, kako se "pogrunta" kake moči je trafo. Ni imel in nikdar ne bo imel pojma. Za kvadrat preseka jarma ni slišal, čeprav pravi elektrotehnik to ve že od srednje šole. To so novodobni copy/paste inženirji. _________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 4 dni